Zahrady plné barevného a zralého ovoce, zelenina připravená ke sklizni, spíže přetékající sklenicemi různých tvarů a velikostí s voňavým, lákavým obsahem – i tohle patří k létu. Veškeré kompoty, marmelády, sirupy či nakládanou zeleninu můžeme buď pohodlně koupit, nebo si je vyrobit doma podle vlastní chuti a bez umělých přísad.

Sirup z černého rybízu (bez vaření)

Černý rybíz je přírodní zásobárnou vitamínů, obzvlášť „céčka“. Má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn. Šťávy z černého i červeného rybízu snižují horečky a celkově posilují organismus. Někomu možná vadí jeho pronikavější chuť a aroma, ale v marmeládě nebo sirupu se zjemní. Produkty z těchto bobulí rozhodně patří k nejlepším ze zahradní nadílky.

Černý rybíz je vitamínová bomba.

Budeme potřebovat:

2,5 kg černého rybízu
20 g kyseliny citronové
krupicový cukr

Postup:

Rybíz přebereme, odstopkujeme, důkladně propláchneme a necháme okapat. Rozmačkáme vařečkou a přelijeme asi dvěma litry horké, převařené vody. Přidáme kyselinu citronovou, přikryjeme a necháme do druhého dne stát v chladu. Potom přecedíme přes jemné plátno a zbytek vymačkáme. Na 1 l získané šťávy dáme 1 kg cukru a občas promícháme, než se cukr rozpustí. Sirup můžeme ihned plnit do lahví. Je samozřejmě možné jej předtím krátce svařit, pokud chceme mít jistotu, že opravdu dlouho vydrží, ale nutné to není.

Rybíz á la brusinky

Červený rybíz můžeme použít nejen na klasickou marmeládu a sirupy, ale je výborný také jako náhrada brusinek ke zvěřině, svíčkové či jiným divokým omáčkám a pečením.

Červený rybíz si vychutnáte v podobě džemu s pečivem, ale i jako omáčku ke zvěřinovým hodům.

Budeme potřebovat:

1 kg červeného rybízu
0,25 l + 150 ml vody
0,25 l octu
650 g pískového cukru
kousek skořice
několik hřebíčků

Postup:

Přebraný, otrhaný a opláchnutý rybíz přelijeme svařenou vroucí vodou s octem, promícháme a scedíme. Do 150 ml vody s cukrem přidáme rybíz i koření a 10 minut povaříme. Ještě horké plníme do sklenic a obrátíme dnem vzhůru.

Cibulka ve sladkokyselém nálevu

A protože i zelenina může být lahůdková, přidáme ještě k červencovým specialitám nakládanou cibulku. Můžeme zavařovat cibuli perlovku nebo přerostlou jarní naťovou cibulku, ale také mladou šalotku.

Nakládat můžete i přerostlou jarní cibulku.

Na nálev budeme potřebovat:

1,75 l vody
0,5 l octa
40 g soli
100 g cukru
několik bobkových listů

Postup:

Oloupané a opláchnuté cibulky vložíme do horkého nálevu, necháme přejít varem a naskládáme do sklenic. Proložíme bobkovým listem a zalijeme teplým nálevem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C.

foto: Shutterstock