Domácí krtkův dort je stokrát zdravější než ten kupovaný, navíc skvěle chutná. Lze jej vyrobit i ve veganské variantě, takže i alergici na laktózu mají zelenou.
Banány, čokoláda a lahodná náplň, to je jedna z nejoblíbenějších sladkých kombinací. Asi právě proto se krtkův dort stal jedním z nejoblíbenějších. Jeho zdravotní prospěšnost je však věc druhá. Vyzkoušejte odlehčenou domácí alternativu, která je stejně dobrá a navíc bez zbytečných umělých přísad.
Na domácí krtkův dort budete potřebovat:
160 g celozrnné špaldové mouky
100 g polohrubé bílé mouky
80 g třtinového cukru
25 g kakaa
230 ml rostlinného mléka
60 ml slunečnicového oleje
2 banány
kypřicí prášek
jedlá soda
sůl
A ještě náplň:
400 ml vychlazeného kokosového mléka
30 g agávového sirupu
2 sáčky škrobového ztužovače šlehačky
100 g hořké čokolády
Postup:
V míse smícháme oba druhy mouky, přidáme cukr, kakao, ½ lžičky jedlé sody, 2 lžičky kypřicího prášku a špetku soli. Přidáme mléko a slunečnicový olej, zamícháme a nalijeme do vymaštěné dortové formy (nejlépe o průměru 20 cm). Pečeme půl hodiny na 180 °C. Korpus necháme vychladnout a poté do něj vydlabeme mělkou misku, drobečky necháme na konečné posypání. Banány podélně rozkrojíme a naskládáme dovnitř.
Z kokosového mléka použijeme pouze tuhou část, kterou ušleháme se sirupem a ztužovačem. Hořkou čokoládu nastrouháme a vmícháme do krému, který následně navrstvíme na banány. Zbylé rozdrobené těsto nasypeme navrch a přimáčkneme. Dáme vychladit alespoň na 3 hodiny. Dobrou chuť.
foto: Shutterstock, zdroj: Kauchařkazesvatojanu.cz