Během prázdnin se v létě rozvoní houby, a tak je nejlepší čas nastudovat nějaké houbové recepty. Houbové rizoto je nestárnoucí klasika. Při jeho přípravě nezapomeňte na jedno – navařit i do zásoby, protože si každý bude chtít přidat.
Italské rizoto se neobejde bez dobrého suchého vína. Dodá rýži příjemnou nakyslost a správný italský říz. V kombinaci s českýmio houbami vznikne souhra chutí, které nejde odolat.
Co je potřeba:
160 g másla
6 lžic olivového oleje
1 cibule
350 g rýže arborio
2 dcl suchého bílého vína
100 g sušených hříbků
Zeleninový vývar podle potřeby
Snítka tymiánu
Mořská sůl
Špetka pepře a mletého kmínu
Lžíce vysokotučné smetany na zjemnění
Jak na to?
V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo s olivovým olejem a osmažíme na něm najemno nasekanou cibulku. Přidáme předem namočené sušené houby, propláchnutou rýži, snítku tymiánu, osolíme a dobře promícháme.
Podlijeme vínem, necháme ho vypařit a pak postupně podléváme zeleninovým vývarem – jakmile se vývar vstřebá, přilijeme další. Mícháme, dokud nebude rýže uvařená al dente a rizoto nebude mít krémovou konzistenci. Vyjmeme tymián a okořeníme pepřem a kmínem. Na závěr zjemníme lžící smetany.
foto: Shutterstock