Sladkost bez laktózy, cukru a lepku, kterou navíc nemusíte péct? Vyzkoušejte třeba třívrstvý cheesecake s jahodami, borůvkami, banány a datlrmi. Nejenže vypadá i chutná úžasně, ale také je neuvěřitelně jednoduchý.
Žádné vysušené ani popraskané těsto, žádné pracné natírání polevy. Tenhle zákusek zvládnete i v případě, že se neřadíte mezi krále či královny pečených dobrot. Všechny ingredience jednoduše rozmixujete a hotovo. Navíc si díky nulové teplené úpravě zachovají většinu živin. Tak hurá do "pečení".
Na jeden úžasný cheesecake budete potřebovat:
Základ
1 a ½ hrnku mandlí
2 a ½ hrnku datlí (nejlépe Medjool)
Prostřední vrstva
2 přezrálé banány
2 hrnky kešu oříšků
½ hrnku javorového sirupu
1/3 hrnku čerstvého jablečného moštu
1 lžička mleté skořice
Vrchní vrstva
1 banán
1 hrnek čerstvých borůvek
1 hrnek jahod
4 datle
1 lžíce javorového sirupu
1 lžička mleté skořice
Postup:
Než začnete s přípravou, oloupejte banány, nakrájejte je na plátky a vložte spolu s borůvkami alespoň na tři hodiny do mrazáku. Nepoužívejte mražené borůvky, protože obsahují velké množství vody a směs by byla moc řídká. Na stejnou dobu namočte do vody kešu oříšky.
Nyní můžete začít s přípravou základu. Do robotu nasypte mandle a rozmixujte nadrobno, poté přidejte vypeckované mandle a znovu mixujte, dokud nevznikne lepkavá směs. Tu poté přemístěte do dortové formy, pořádně upěchujte a vložte do mrazáku.
Pak vložte všechny ingredience na prostřední vrstvu do robotu a opět mixujte, až se vytvoří hladká směs. Základ vyndejte z mrazáku, tři čtvrtiny namixované směsi nalijte k základu a vraťte zpět do mrazáku. Zbývající čtvrtinu směsi nechte v robotu.
Počkejte asi 20 minut, aby dort pořádně ztuhl, a můžete finišovat. Do mixéru ke zbytku předchozí směsi přidejte všechny ingredience na třetí vrstvu, mixujte dohladka a nalijte na dort. Nakonec celé dílo vraťte zpět do mrazáku a před podáváním nechte ještě dvě až tři hodiny ztuhnout. Dobrou chuť!
foto: Shutterstock