fbpx

Zveřejněno: 3. 4. 2017

Bulgur je určitě dobré mít doma v pohotovosti. Snadno se připravuje a má zajímavou chuť. Dá se připravit naslano i nasladko v kombinaci s ovocem a oříšky. Banány, vlašské ořechy a javorový sirup zaručují, že tento salát budete připravovat skoro vždy, když budete chtít udělat radost rodině a přitom nestrávit věčnost v kuchyni.

Bulgur je zatím v českých kuchyních po hříchu málo známý, ačkoliv se jedná o exotickou surovinu, poněkud netypickou pro naše klima, je neobyčejně výživný, a proto bychom ho měli ihned zařadit do našich jídelníčků. Dokonce je i chutnější než námi už dobře odzkoušený kuskus, takže neváhejte a pusťte se do vaření. 

1bulgur na sladko shutter
Na porci pro 2 osoby budete potřebovat:

1 hrstku bulguru
2 banány
3 lžíce zakysané smetany
1 lžíci javorového sirupu
2 lžíce sekaných vlašských ořechů
2 lžičky sušených brusinek
špetku perníkového koření

Postup:

Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody (dva hrnky vody na jeden hrnek bulguru), přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty. Pak hrnec sundáme z plotýnky a pod pokličkou necháme dojít ještě 15-20 minut.

Mezitím si pokrájíme banány a nasekáme vlašské ořechy. Když bulgur vychladne, smícháme ho s ovocem, ořechy, kořením, zakysanou smetanou a zakápneme javorovým sirupem. Podáváme chlazené.

Některé zdravé potraviny boří mýty. Jednou z nich je i tofu. Chcete si připravit to skutečně dobré? Podívejte se na můj další recept Uzené tofu, které přesvědčí i masožrouty

 

Foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...