Bulgur je určitě dobré mít doma v pohotovosti. Snadno se připravuje a má zajímavou chuť. Dá se připravit naslano i nasladko v kombinaci s ovocem a oříšky. Banány, vlašské ořechy a javorový sirup zaručují, že tento salát budete připravovat skoro vždy, když budete chtít udělat radost rodině a přitom nestrávit věčnost v kuchyni.

Bulgur je zatím v českých kuchyních po hříchu málo známý, ačkoliv se jedná o exotickou surovinu, poněkud netypickou pro naše klima, je neobyčejně výživný, a proto bychom ho měli ihned zařadit do našich jídelníčků. Dokonce je i chutnější než námi už dobře odzkoušený kuskus, takže neváhejte a pusťte se do vaření. 

Na porci pro 2 osoby budete potřebovat:

1 hrstku bulguru
2 banány
3 lžíce zakysané smetany
1 lžíci javorového sirupu
2 lžíce sekaných vlašských ořechů
2 lžičky sušených brusinek
špetku perníkového koření

Postup:

Bulgur zalijeme dvojnásobným množstvím vody (dva hrnky vody na jeden hrnek bulguru), přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty. Pak hrnec sundáme z plotýnky a pod pokličkou necháme dojít ještě 15-20 minut.

Mezitím si pokrájíme banány a nasekáme vlašské ořechy. Když bulgur vychladne, smícháme ho s ovocem, ořechy, kořením, zakysanou smetanou a zakápneme javorovým sirupem. Podáváme chlazené.

Některé zdravé potraviny boří mýty. Jednou z nich je i tofu. Chcete si připravit to skutečně dobré? Podívejte se na můj další recept Uzené tofu, které přesvědčí i masožrouty

 

Foto: Shutterstock