fbpx

Knížky vytlačily mobily a hry. Za nechuť dětí ke čtení mohou i rodiče, ukázal průzkum 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

To, že rodiče své děti jen těžko dokopávají ke čtení, není žádná novinka. Otázka je, proč tomu tak je a co by se dalo dělat jinak a lépe.

Zveřejněno: 2. 6. 2024

Průzkum z roku 2023, ukazuje, že obliba četby mezi dětmi a mladými lidmi stále upadá. Zpráva uvádí, že čtení má rádo pouze 43,4 % dětí ve věku od 8 do 18 let, což je nejnižší úroveň od roku 2005. Je to hlavně díky tomu, že děti čím dál více a dříve používají různá elektronická zařízení na hraní her a sledování pohádek.

Navíc v porovnání s předchozími generacemi rodiče čtou svým dětem mnohem méně, takže jim přirozeně tento návyk chybí. Z výsledků jasně vyplývá, že je nutné čtení aktivně podpořit a udělat z něj zábavnou kratochvíli. Klinický psycholog Radek Ptáček má na to jednoduchý návod: „Čtěte si s dětmi, čtěte si před dětmi a mějte doma knihy.“

Láska ke čtení se zkrátka musí aktivně přiživovat a je třeba vytvářet podpůrné čtenářské prostředí. Děti by měly mít doma volný přístup ke knihám ve spodních poličkách knihoven, a jako u všeho rodiče by měli jít dobrým příkladem. 

Podpora empatie, kreativity i kritického myšlení

A proč se o to vůbec snažit? Čtení je pro děti poměrně zásadní, a to hned z několika důvodů

Důležité je číst z klasické knihy. Rozvíjí to jednak vztah ke knihám samotným a zároveň děti lépe vnímají obsah. Čtení ze čtečky bych pro děti vůbec nedoporučoval.

Rozvoj slovní zásoby: Čtení dětem zlepšuje slovní zásobu, porozumění a gramatiku. Děti, které si pravidelně čtou, nebo se jim předčítá, lépe rozumí složitějším jazykovým strukturám a mají bohatší slovník​.

Kognitivní rozvoj: Čtení zlepšuje kognitivní schopnosti, jazykové dovednosti a kritické myšlení. Expozice různorodé slovní zásobě a větným strukturám prostřednictvím knih pomáhá vytvářet základy pro efektivní komunikaci a akademický úspěch​.

Představivost a kreativita: Čtení stimuluje představivost a kreativitu, což dětem umožňuje prozkoumávat nové světy a koncepty mimo jejich bezprostřední okolí. Právě kreativní myšlení je klíčové pro řešení problémů a inovace v pozdějším životě​.

Emocionální a sociální rozvoj: Knihy často představují dětem složité emoce a sociální situace, čímž podporují empatii a porozumění. Sdílené čtenářské zážitky také posilují pouto mezi rodiči a dětmi, čímž zlepšují komunikační dovednosti a sociální dynamiku​.

Vliv na akademický úspěch: Děti, které jsou obklopeny knihami a pravidelně čtou, většinou dosahují ve škole lepších výsledků. Čtení podporuje rozvoj kritického myšlení, schopnost se soustředit a analyzovat text, což jsou dovednosti nezbytné pro akademický úspěch.

Klasickou knihu nic nenahradí

Mnohé studie potvrzují, že čtení klasických knih má oproti těm elektronickým hned několik výhod. Například vede k lepšímu porozumění a zapamatování příběhu. Čtení tištěných knih navíc podporuje kvalitnější interakci mezi rodičem a dítětem, což může vést k lepšímu rozvoji jazykových schopností a emocionálního pouta.

Čtení má nejen vzdělávací, ale i emocionální přínosy. Pomáhá dětem rozvíjet empatii a porozumění různým životním situacím prostřednictvím příběhů a postav, se kterými se mohou identifikovat​.

Někde se nejspíš dočtete, že e-knihy nejsou takovým problémem a můžou se kombinovat s klasickou knihou, ale podle klinického psychologa Radka Ptáčka tomu tak není: „Důležité je číst z klasické knihy. Rozvíjí to jednak vztah ke knihám samotným a zároveň děti lépe vnímají obsah. Čtení ze čtečky bych pro děti vůbec nedoporučoval.“

Jak děti k četbě nalákat?

Chápete důležitost četby, ale vaše děti se ke knihám nijak zvlášť nehrnou? Zde je několik tipů přímo od britské vlády. 

Začněte brzy: Čtení by mělo být součástí každodenního života už od útlého věku. Předčítání dětem před spaním může být skvělým způsobem, jak začít.

Vyberte vhodnou knihuNabízejte knihy, které odpovídají zájmům dítěte. Pokud dítě miluje dinosaury, najděte knihy o dinosaurech. Knihy se zajímavým tématem si dítě s větší pravděpodobností oblíbí. 

Buďte vzorem: Děti často napodobují své rodiče. Pokud uvidí, že čtete, i ony samy s větší pravděpodobností po knize sáhnou. 

Vytvořte příjemné prostředí: Zajistěte, aby doma byly dostupné knihy, a vytvořte pohodlný koutek na čtení.

Navštěvujte knihovny: Pravidelné návštěvy knihovny mohou dětem přiblížit svět knih a jejich příběhů.

Zapojujte se do čtení: Diskutujte s dětmi o přečtených knihách, ptejte se na jejich názor a podporujte jejich kritické myšlení.

Motivujte a chvalte: Oceňujte pokroky a motivujte děti k dalšímu čtení, třeba pomocí odměn nebo pochvaly.

Radek Ptáček k tomu ještě dodává: „Dobré je také číst to, co děti, a pak si s nimi o tom povídat. Udělejte z knížky rodinnou záležitost.“

Související…

Mají knihy ve věku audia ještě budoucnost? 4 důvody, proč je čtení lepší
Kateřina Hájková

Čtení má nejen vzdělávací, ale i emocionální přínosy. Pomáhá dětem rozvíjet empatii a porozumění různým životním situacím prostřednictvím příběhů a postav, se kterými se mohou identifikovat​. Proto děti ve čtení povzbuzujte a mějte to jako společnou zábavu, která má však na dítě velmi zásadní vliv.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...