fbpx

Vědomá masturbace jako cesta k původní ženské divokosti 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pravděpodobně už jste slyšeli o pozitivech procvičování všímavosti. Tyto principy lze ale uplatnit někde, kde byste to možná nečekali – v masturbaci.

Zveřejněno: 19. 6. 2024

Masturbace je i v dnešní době často tabu. Zejména u žen stále existuje pocit skrytého studu, který téma sexuality doprovází. „Naše západní a patriarchální podmínky způsobily, že mnoho žen nemá ke svému tělu a k potěšení vztah,“ říká sexuoložka Jessica Wadeová. „Tradiční role pečovatelky, psychická zátěž moderní společnosti, která upřednostňuje produktivitu před odpočinkem a hrou – všechna tato očekávání ovlivňují libido a způsob, jakým se sexuálně projevujeme,“ dodává.

Jak se tohoto studu zbavit? Jak se vymanit z očekávání, která na nás klade společnost, a znovu se spojit sama se sebou? Odpovědí může být nový trend péče o sebe sama – takzvaná mindful neboli vědomá masturbace. „Vědomá masturbace je vědomé sledování toho, co se děje ve vaší mysli a těle,“ vysvětluje Wadeová. „Ráda ji nazývám ‚vzpomínáním‘ nebo ‚návratem k sobě domů‘ – schopností znovu se spojit s částmi sebe sama, které oplývají smyslností, sexualitou a autenticitou,“ popisuje.

Tak trochu jiná všímavost

Mindfulness neboli všímavost je praxe uvědomování si přítomnosti v daném okamžiku. U vědomé masturbace jde v podstatě o posunutí mindfulness o krok dál. „Když ji aplikujeme na způsob, jakým se uspokojujeme, může nám pomoci přejít od rychlovky k mnohem hlubšímu spojení se sebou samým, což v konečném důsledku vede k většímu potěšení, lepšímu porozumění našemu tělu a krásnému způsobu relaxace,“ říká v rozhovoru pro portál Glamour expertka na sexuální pohodu Billie Quinlanová.

Zastánci vědomé masturbace věří, že by se k ní mělo přistupovat jako k umění nebo posvátné praxi, která vyžaduje čas a soustředění

Tato technika tedy znamená zpomalit a být v daném okamžiku. Podle Quinlanové je uvědomělá masturbace „smyslný způsob, jak prozkoumat svou rozkoš, uzemnit se ve svém těle a na pár blažených minut uniknout své mysli“.

 „Vědomá masturbace je spojením dvou silných návyků, které posilují zdraví – mindfulness a masturbace,“ říká v rozhovoru pro portál PureWow licencovaná psycholožka a certifikovaná sexuální terapeutka Laurie Mintzová. „Všímavost je, když jsou mysl a tělo na stejném místě – na rozdíl od situace, kdy naše tělo dělá jednu věc, a naše myšlenky jsou jinde. Je to chvíle, kdy plně prociťujeme pocity daného okamžiku. Když se během všímavosti nevyhnutelně objeví myšlenky, necháme je odejít bez posuzování,“ vysvětluje.

Intenzivnější orgasmus i lék proti stresu

Takovéto zpomalení množná může někomu ve spojitosti s masturbací znít zvláštně – vzhledem k tomu, že většinou je cílem co nejrychleji dosáhnout uspokojení. Myšlenka uvědomělé masturbace ale spočívá v prohloubení spojení s vlastním tělem, aniž bychom se soustředili na to, zda orgasmu dosáhneme. A zatímco rychlý orgasmus může být pohodlný, zastánci uvědomělé masturbace věří, že by se k ní mělo přistupovat jako k umění nebo posvátné praxi, která vyžaduje čas a soustředění.

Podle jejích zastánců dokáže technika zmírnit stres, napětí a úzkost, přispět k lepšímu spánku, zmírnit pocity viny nebo studu z masturbace, pomoci k lepšímu uvědomování si vlastního těla a toho, co je příjemné, zvýšit sexuální sebevědomí, ale také prohloubit rozkoš a přinést tak smyslnější a intenzivnější orgasmy – spíše než rychlé návaly rozkoše. To, že zpomalení a větší všímavost může zvýšit sexuální uspokojení, a dokonce zintenzivnit vyvrcholení, potvrzuje i Mezinárodní společnost pro sexuální medicínu.

Odložte hračky, zapojte smysly

Než přejdete k samotné masturbaci, doporučuje Mintzová nejprve rozvíjet každodenní všímavost – poté tento způsob myšlení použít i při sebeuspokojování.

Související…

Chcete opepřit svůj intimní život? Vyzkoušejte techniku Karezza
Milada Kadeřábková

Populárním způsobem sebeuspokojování je bezpochyby používání hraček, a je to naprosto v pořádku. Pokud ale chcete ze svého sexuálního života vytěžit něco víc, pak by vědomá masturbace mohla být podle Quinlanové to pravé. „Nejlepší způsob jak začít, je rukama. Pokud jste dlouho používali hračku, může vám to připadat divné, ale používání rukou a prstů může vytvořit úplně jinou úroveň intimity se sebou samým,“ říká. Dalším krokem je podle ní prozkoumávat své tělo komplexněji. „Takže místo toho, abyste veškerou pozornost zaměřili na vulvu a klitoris, začněte zkoumat své další erotogenní zóny – od hlavy až k patě,“ dodává.

„Těm, kteří chtějí do masturbace vnést více všímavosti, často doporučuji naladit se na somatický aspekt zážitku. To znamená uvědomit si, co se odehrává v tělesných vjemech, pohybech a pěti smyslech. Skvělým způsobem, jak se během masturbace naladit na různé smysly, je začít se zajímat o vůně, chutě, zvuky, pocity a pohledy, které vás vzrušují,“ popisuje Wadeová.

Vědomá masturbace je smyslný způsob, jak prozkoumat svou rozkoš, uzemnit se ve svém těle a na pár blažených minut uniknout své mysli.

To u každého člověka bude vypadat jinak. Jako příklady Wadeová uvádí hrátky s teplotami (třeba kostkou ledu), zkoušení různých chutí a vůní v ložnici, různých typů osvětlení nebo rozličných poloh během hrátek se sebou samým. „Musíme si uvědomit, že každého z nás vzrušuje něco jiného. Sexuální stimulace lze dosáhnout fyzicky, psychicky i emocionálně. Psaní nebo čtení erotické literatury, mazání se krémem, automasáž celého těla, tanec a zpěv, to vše může tvořit součást vědomé masturbační praxe,“ nastiňuje Wadeová.

Quinlanová a Mintzová také doporučují přestat se soustředit na dosažení orgasmu a místo toho se zaměřit na své potěšení. Odstranění tohoto cíle uvolní tlak a pomůže hlouběji prožít okamžik.

Pro lepší partnerský sex

Klíčové je odložit stud a přijmout praktiku jako to, čím je: péčí o sebe sama. „Jde o to, abyste byli zvědaví, užívali si každý okamžik a uvědomili si, co je vám příjemné, a co možná ne. V budoucnu vám to pomůže mnohem lépe komunikovat a partnerský sex tak může být opravdu naplňující,“ říká Quinlanová.

Pozitivní vliv na partnerský sex potvrzuje i Mintzová – vědět, co se vám líbí o samotě, je totiž nezbytné k tomu, abyste toho dosáhli i s partnerem. Poznamenává, že během partnerského sexu mnohé lidi navíc často rozptylují myšlenky – například jak vypadají, jestli se to partnerovi líbí. „A to, že mají nacvičené dovednosti všímavosti, když jsou sami, pomůže používání všímavosti během partnerského sexu – aby takové myšlenky bez posuzování pustili z hlavy a znovu se soustředili na pocity daného okamžiku,“ vysvětluje.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...