fbpx

Zadobře s tchyní: Při hlídání dítěte jí dejte důvěru a nepátrejte, zda dodržela vaše pokyny, radí terapeutka 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Odborníci se shodují, že vynucování si autority a hádky na tchyně neplatí. Lepší je zájem, sem tam nějaká pochvala a trocha vděku.

Zveřejněno: 16. 7. 2024

O tchyních koluje řada vtipů, ve kterých matky našich protějšků nevychází zrovna nejlépe. Nejčastěji se mluví o vztahu zetě a tchyně, ale překvapivé je, že s maminkami svých partnerů bojují spíše ženy. „Když s tchyní budete v přátelském vztahu, snadněji jí podsunete článek o škodlivosti nějaké potraviny pro děti, než když na ni nastoupíte ultimátně,“ říká psychoterapeutka Radana Rovena Štěpánková, která se duševnímu zdraví věnuje už třicet let a na svých stránkách  zveřejňuje tipy, jak na lepší soužití v rodině.

24letá Lucie měla špatné vztahy s matkou svého přítele už od začátku. „Když mi bylo osmnáct let, bydleli jsme u ní, uklízela jsem, vařila a sekala zahradu,“ vyjmenovává a dodává, že její budoucí tchyni to bylo málo.

Spory byly na denním pořádku, například kvůli tomu, že nevyndala nádobí z myčky. Jednou se hádka vyostřila tak, že je oba starší žena vyhodila a dva roky s ní nemluvili. Proč jsou tak vztahy s tchyní složité? „Vztah matky a dítěte je přirozeně velmi silný, stejně přirozeně se ale v dospělosti dítěte začne rozvolňovat. Jen patologické vztahy zůstávají stále stejně pevné – to když dítě není schopné se od matky odpoutat, nebo ho ona není ochotná nechat žít vlastní život. Nejvíce tím trpí nově vzniklá rodina,“ píše denik.cz. Jak tchyně, tak snacha se cítí být ohroženy tou druhou. Tchyně tak bojuje o přízeň syna.

Ženské spory

Podle psychoterapeutky Radany Štěpánkové vztahy s tchyní řeší spíše ženy. A důvod je prostý. „Současné ženy porodí dítě a tchyně má zájem s ním být nějak v kontaktu. V poradně se však setkávám s ženami, které chtějí, aby prarodiče na jejich dítě neměli vliv. Častěji odmítají rodiče ze strany muže. Do určité míry je to přirozené a dáno tím, že dcera má blíže ke  své matce. Babičky se často dostávají do stresu, aby si nerozhněvaly nevěstu a aby mohly být s vnoučaty,“ vysvětluje pro Flowee psychoterapeutka Štěpánková.  

Vztah matky a dítěte je přirozeně velmi silný, stejně přirozeně se ale v dospělosti dítěte začne rozvolňovat. Jen patologické vztahy zůstávají stále stejně pevné – to když dítě není schopné se od matky odpoutat, nebo ho ona není ochotná nechat žít vlastní život. Nejvíce tím trpí nově vzniklá rodina.

Dále dodává, že nelze všechny házet do jednoho pytle. Jsou ženy, které ke své tchyni či tchánovi přistupují přátelsky, a jsou rády za výpomoc, protože nejen že získají čas pro sebe, ale také vědí, že život dítěte je bohatší, když má více rodinných vazeb i více vzorů, zkušeností a důvěřují plynutí rodinného systému. Ovšem za předpokladu, že nejsou výrazné spory ve výchově. Kromě neshod okolo dětí konflikty vznikají i z materiálních důvodů. Jak vyplývá ze studie, nejčastějším zdrojem hádek je péče o děti a finance spolu s majetkem.

Když vás k něčemu nutí

Lucie si po čase řekla, že by bylo pro všechny lepší, aby drželi při sobě, a svou budoucí tchyni kontaktovala. Možná taky právě proto, že se blížila svatba, a nikdo nechtěl, aby maminka ženicha na této události chyběla. Problém nastal v době, kdy si Lucčina tchyně našla přítele. „Ten naprosto netoleroval, že má moje tchyně děti. Neměl rád ani mě,“ vzpomíná Lucie. Matka jejího manžela vlivu svého nového partnera podlehla. A k Lucii se chovala ještě hůře než před svatbou. Ta za nedlouho otěhotněla, ale bohužel potratila. Reakce její tchyně ji ale zranila. „Žádná podpora nepřišla, a dokonce řekla, že je to normální,“ svěřuje se Lucie.

Nešťastná událost má ještě ten kontext, že ji pravděpodobně zapříčinily práce na zahradě tchyně, kam mladí manželé jezdili pomáhat. Proto se s tchyní Lucie opět přestala bavit. Nakonec se jim narodilo další dítě, o které matka jejího manžela nemá zájem. „Vadí jí, že už jí nepomáháme, ale to byla jen otročina, co po nás chtěla,“ dodává Lucie. Nevídají se, nepíší, nevolají. Ani jeden z nich neví, jak by se vztahy mohly urovnat. O to usiloval několikrát Lucčin muž, ale bohužel bezvýsledně. Pokusy o usmíření pokaždé dopadly špatně.

Je důležité vědět, že každá rodina má svůj systém fungování, svá pravidla. Je tedy přirozené, že děti se přizpůsobí řádu domácnosti, kde fungují. Když budete na návštěvě na chalupě u Nováků, kde se nepřezouvají, také se tam nebudete přezouvat, a když budete u přezouvacích Novotných, přezouvat se budete. A tak to funguje, když děti střídají systémy, domácnosti. 

 

„V takovém případě je lepší zajít do poradny, protože  třetí osoba může vnést více neutrality i profesionality,“ doporučuje psychoterapeutka Štěpánková. Ani jeden z účastníků to neudělal a tchyně svého osmiměsíčního vnoučka zatím neviděla. A podle Lucie o to ani nestojí. Neřeší tak konflikty, které řeší většina domácností, a sice spory o výchovu dítěte.

Když nedodržuje vaše pravidla

Takové neshody má 38letá Vlaďka, která nedokáže své tchyni vysvětlit, že jejich malý syn má prostě jinou výchovu. „Jsme jiná generace, dáváme svým potomkům možnost si vybrat a taky svému Kubovi vše vysvětluji, ale tchyně mu něco zakáže a on ani neví proč,“ stěžuje si Vlaďka, která svého pětiletého syna nerada dává na prázdniny k babičce. „Stalo se například to, že jsem tchyni důrazně řekla, ať jej nenutí jíst to, co nechce, ale ona to stejně udělala. Pak se od něj dozvím, že ho nutila jíst sladké buchty, a přitom on na tyhle věci moc není. Nechápu, proč to udělala. Kdyby ho nutila do zeleniny, ale do buchet..?“ kroutí hlavou Vlaďka.

Proč tedy s tchyní bojovat, když existují snadné cesty, jak si ji získat na svou stranu? Stačí sem tam nějaká chvála či poděkování a vděk a tchynin postoj se může radikálně změnit.

 

Jak se ale stavět k odlišnému způsobu výchovy? „Je důležité vědět, že každá rodina má svůj systém fungování, svá pravidla. Je tedy přirozené, že děti se přizpůsobí řádu domácnosti, kde fungují. Když budete na návštěvě na chalupě u Nováků, kde se nepřezouvají, také se tam nebudete přezouvat, a když budete u přezouvacích Novotných, přezouvat se budete. A tak to funguje, když děti střídají systémy, domácnosti. Pokud děti však zachytí spor mezi dospělými, svádí to k různým peripetiím ve vztazích. Vyrovnaní a stabilní dospělí jsou základem pro zdravý vývoj dětí,“ upozorňuje Štěpánková.

Podle ní je sice důležité si vyříkat s tchyní vše, co potřebujeme, ale pokud k ní dáváme dítě na týden o prázdninách, doporučuje dát důvěru všem zúčastněným a nepátrat, jak důsledně byla vaše pravidla dodržována. „Já osobně jsem pro toleranci mezi lidmi, takže pokud se neděje něco destruktivního ve smyslu ničení vztahů a životů, pak důvěřujme, že se vše nějak poskládá a dítě projde přirozeným vývojem do dospělého života. Ono vytvářením skleníkových podmínek kolem dětí jsme vytvořili generaci, které se říká sněhová vločka – křehká, nestabilní, rozpustná,“ uzavírá.

Související…

Lezou vám hádky krkem? Jednoduchý postup, jak jednat s vysoce konfliktní osobou
Michal Švehla

Boj není řešením

Nejlepší je si získat tchyni na naši stranu a uvědomit si, že je to matka našeho partnera, tedy důležitá součást jeho života. S tímhle přišla psychoanalytička F. Diane Barthová, která říká, že bychom měli tchyni přijmout i s naším protějškem, a přidává pár tipů jak na to. Například, že se nemáme snažit se změnit, ale udržovat si respekt, zároveň ale dělat kompromisy a hlavně tchýni nekritizovat před dětmi.

Podle webu novinky.cz se nevyplácí s tchýní soupeřit a kritizovat ji. Naopak vztahy zlepší chvála a také větší zájem. „Místo kritiky si zkuste s partnerem o jeho mamince popovídat. Jaká byla, když byl malý kluk, co společně podnikali a jaké vlastně bylo manželství jeho rodičů?“ píší novinky.cz. Proč tedy s tchyní bojovat, když existují snadné cesty, jak si ji získat na svou stranu? Stačí sem tam nějaká chvála či poděkování a vděk a tchynin postoj se může radikálně změnit.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...