fbpx

Děsí vás milování po porodu? Se správným přístupem může být lepší než před početím 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Po přečtení tohoto článku zjistíte, že mnoho obav ze sexu po porodu je zcela zbytečných. A co víc – se správným přístupem vás možná intimní chvilky budou po porodu bavit ještě víc než před ním.

Zveřejněno: 23. 7. 2024

„Moje žena rodila plánovaným císařským řezem, takže jsem šel k porodu bez nějakých šílených obav, že omdlím, nebo uvidím něco, co se mnou sekne o zem,“ vypráví pro Flowee Ondra. „Přesto byly ale moje představy nakonec úplně mimo realitu. Nemohl jsem být přímo na sále, takže jsem čekal na chodbě, až mě sestra zavolá takříkajíc k hotovému. Čekal jsem, že to bude naše společná intimní chvilka se ženou a čerstvě narozenou dcerou, okamžik, který nevymažu z paměti až do konce života.

Realita? Doběhla pro mě udýchaná sestra a seřvala mě na tři doby, že čekám na úplně jiné chodbě, než bylo domluvené. Přihnal jsem se tedy na sesternu, kde ležela naše Dorotka ještě celá od krve a bůhvíčeho ještě (což mě na první pohled upřímně vyděsilo) a v tomhle stavu totálního zmatku jsem měl přestřihnout pupeční šňůru. Nevím, jak často to děláte vy, ale já fakt každý den ne, takže jsem podle výrazu sester „zdržoval“ ještě nemístnými dotazy. Připadal jsem si ve finále jako žák ze základky, který zaspí a navíc není naučený na písemku. Přesně tyhle pocity se mi pak vrátily jako bumerang ještě jednou – při prvním sexu po porodu.“

Podobné pocity užírají ale i muže, kteří se svými ženami prožili porod jako z pohádky. A ruku na srdce – první sex po porodu jakožto okamžik pravdy děsí i nás ženy. Neprobudí se v tu nejméně vhodnou dobu miminko, nezačne mi téct mléko, nebo jednoduše neusnu vyčerpáním hned, jak se dotknu postele?

Kdy je ta správná doba

Pokud jde o sex po nekomplikovaném vaginálním porodu, lékaři doporučují dodržet sexuální abstinenci po dobu šestinedělí, tedy čtyři až šest týdnů po porodu. Během této doby žena zpravidla krvácí tím, jak se děloha čistí a stahuje po ukončení těhotenství. Sex během šestinedělí zavání infekcí i bolestí, přesto není nutné – a ani žádoucí s intimitou úplně seknout. Naopak, díky mazlení a něžnostem bude za nějaký čas první sex mnohem přirozenější.

Svůj sexuální život můžu rozdělit do tří fází: Před těhotenstvím byl sex stálý, během něj byl orgasmický a teď je to milování. Po dvojčatech se do mě partner zamiloval ještě víc. I mé orgasmy jsou větší a déle trvající. 

Po této době reálně ale neexistuje žádný „časový plán“, podle kterého byste měli jet. Je v pořádku mít chuť na sex hned po této době, stejně jako si dát pauzu několik prvních měsíců. Zvlášť, pokud porod provázela porodní zranění. Z vlastní zkušenosti mohu také dodat, že úplná pohoda to bohužel není ani po císařském řezu. Ano, neřešíte sice bolestivý nástřih, zato jste reálně po velké břišní operaci, kdy pocit „roztrhaných vnitřností“ způsobí i obyčejný kašel…

„Sex po porodu? I jako jedna žena můžete zažít dva různé příběhy. Po narození syna nekomplikovaným vaginálním porodem mi připadalo, že můj muž musí mít penis obalený střepy. Sex byl bolestivý dlouhé měsíce. Podle lékaře mohly být příčinou hormonální změny při kojení, což se nakonec potvrdilo. Měsíc od odstavení jsem začala mít normální libido a sex přestal bolet, svěřuje se na portálu Quora uživatelka Erin Kelly.

Příprava je základ

Poporodní sex jako spontánní výbuch vášně patří spíš do žánru červené knihovny než do reality. Ve skutečnosti vám daleko víc pomůže investovat svůj čas do přípravy, pomohou vám i následující tipy. Ostatně, kdo říkal, že plánovaný sex musí být nudný?

  • Kegelovy cviky jsou jednoduchá cvičení, která zapojí vaše hluboké pánevní svaly a vrátí je zpátky do hry. Spolu s posílením a prokrvením pánve se často vrací i ztracené libido.
  • Načasování: vytipujte optimální čas, kdy bude pravděpodobně miminko spát a nic vás nebude rušit. Pokud vám strach z dětského pláče běží pořád na pozadí, zvažte klidně i možnost hlídání a horkého rande na hotelu.
  • Předehra a mazlení: tohle není ta pravá příležitost na rychlovku!
  • Vezměte do hry lubrikant: citlivou sliznici pochvy ovlivňuje kojení i hormonální bouře po ukončení těhotenství. Kvůli tomu můžete pociťovat vaginální suchost a tím i bolestivý sex.
  • Polohu vybírá žena: Ať už je to poloha lžiček na boku, nebo jezdkyně, při obou žena může volit hloubku a intenzitu penetrace. Aspoň pro začátek je to lepší než hluboké pozice jako pronikání zezadu.

Sex byl bolestivý dlouhé měsíce. Podle lékaře mohly být příčinou hormonální změny při kojení, což se nakonec potvrdilo. Měsíc od odstavení jsem začala mít normální libido a sex přestal bolet.

„Když po porodu výrazně klesne hladina estrogenu, tělo ženy se nové hormonální hladině přizpůsobuje zhruba šest týdnů,“ vysvětluje doktorka Madeleine Castellanos. „Dokud se tělo nepřizpůsobí, tkáně pochvy reagují, jako by byly bez estrogenu, což má za následek pálivou bolest při penetraci.“

Nejčastější mýty o sexu po porodu

To, že většina obav z intimity po porodu je zbytečná, svědčí i následující mýty:

1. Bolí!

Také jste už od kamarádek slyšela o tom nevyhnutelném „utrpení“, co se musí skousnout a překonat? Víc než s neměnným pravidlem poporodního sexu má bolest něco společného s nedostatkem přípravy a komunikace. Naopak, s lubrikantem, něhou a respektujícím přístupem může být vaše „poprvé“ stejně vzrušující, jako intimita na začátku vztahu.

Pokud bolest i přes všechna opatření přetrvává, je nejlepší řešit její příčiny s lékařem. Mohou za ní stát nevhodně ošetřená porodní poranění i vaginální infekce.

2. Už nikdy nebudu mít chuť

Nízké libido po porodu je úplně normální – koneckonců vám v cestě za orgasmem stojí únava, snížená hladina estrogenu a ještě navíc stres z péče o zbrusu nového malého člověka.

Nespěchejte, a hlavně o tom mluvte. Nechte komunikaci postupně přerůst do masáží, mazlení a líbání – penetrační sex je totiž jen jedna možnost z mnoha.

3. Už nikdy nebudu sex cítit jako dřív

Klid, časem to bude nejspíš daleko lepší než dřív! Je úplně normální, že svaly pochvy potřebují minimálně několik týdnů na to, aby se zregenerovaly a dostaly zpátky do formy. Výrazně to můžete urychlit rutinním procvičováním Kegelových cviků. Většina z nich je tak nenápadných, že vám nebudou ukrádat cenný čas – cvičit můžete i vsedě třeba na lavičce v parku.

„Když jsme po osmi týdnech poporodního krvácení s manželem zase začali, uvědomila jsem si, že svůj sexuální život můžu rozdělit do tří fází: Před těhotenstvím byl sex stálý, během něj byl orgasmický a teď je to milování. Po dvojčatech se do mě partner zamiloval ještě víc. I mé orgasmy jsou větší a déle trvající. Ale nepopírám, že sex s malými dětmi je také trochu trýznivý. Být potichu mě nikdy nebavilo a je pro mě těžší dosáhnout orgasmu,“ svěřila se Shana C.

Související…

Spousta žen se připravuje na porod. Často je však semele až to, co přijde po něm, říká porodní asistentka
Alžběta Bublanová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...