Muž ve středním věku chtěl zkusit štěstí přes internet, ale narazil. Za druhým monitorem nebyla mladá, vdavekchtivá žena, ale podvodnice, která to měla vymyšlené. Nejdříve si poslali pár intimních fotografií a poté mu volala „údajná matka“ ženy, se kterou si psal s tím, že její dcera, se kterou si posílá intimní fotky, je nezletilá.

„Internetové vydírání má mnoho podob. Nejúčinnější metodou je pěstování digitální gramotnosti a vzdělávání se v oblasti kybernetické bezpečnosti a také včasné hlášení na policii. Naopak zaplacení může útočníka motivovat k hledání dalších obětí, protože vidí, že jeho metoda funguje,“ řekl Flowee David Strejc, odborník v oblasti AI a architekt lowcode AutoERP.

Podvodnice muži řekla, že je právě na policejní stanici a obvinění stáhne, pokud jí pošle 150 tisíc. Neposlal a vše nahlásil na policii. Ale takhle prozíravě se většina lidí nechová a peníze raději pošle.

Před pár lety se mi někdo dostal k účtu na Instagramu a začal mi posílat e-maily s požadavkem na výkupné, vyhrožoval zveřejněním mých soukromých kompromitujících fotografií. Ironií však bylo, že jsem na svůj osobní účet na Instagramu kdysi nahrála pouze jednu fotku z firemní akce.

Vydírání přes internet je velmi záludná forma, jak z někoho vymámit peníze, a bohužel řada obětí neví, co má dělat, a zhroutí se jim život. „V případě, že se obětí stane dítě, nebezpečí spočívá zejména v tom, že si často samo nedokáže poradit, a ze studu či jiných důvodů pomoc u dospělého nehledá. Takový případ může skončit tragicky,“ varuje web internerembezpecne.cz.

Zveřejním vaše nahé fotografie

Nejčastější formou vydírání přes internet je tzv. sextortion, tedy sexuální vydírání. „Útočník získá intimní fotografie nebo videa oběti a vyhrožuje jejich zveřejněním, pokud oběť nezaplatí požadovanou částku nebo neposkytne další intimní materiál. Útočníci často získávají tento obsah podvodem, například se vydávají za atraktivní osobu na sociálních sítích a lákají oběť k zaslání intimních snímků. V jiných případech jsou schopni také hacknout webkameru oběti,“ říká David Strejc. Nicméně většinou to pachateli nedá až takovou práci. Jak varují na webu spyshop24.cz, první videa či fotografie jsou útočníkům zaslány dobrovolně. Obětí jsou naivní jedinci, kteří zkrátka někomu naletí na špek.

Další rozšířenou formou vydírání je ransomware, tedy na základě osobních informací vydírání na sociálních sítích, a phishing.

Pojďme si to probrat postupně. Ransomware je škodlivý software, který zašifruje data na počítači oběti a požaduje výkupné za jejich odblokování. „Toto je velmi nebezpečná forma vydírání, která může postihnout jak jednotlivce, tak i velké organizace,“ doplňuje David Strejc.

Tato forma vydírání může být extrémně nebezpečná, zejména pokud nemáte zálohy svých dat. Útočníci pak obvykle požadují platbu v kryptoměnách, nejčastěji v bitcoinech.

Vydírat na základě osobních informací lze docela snadno, protože většina z nás si do svých počítačů či mobilů ukládá citlivá data. Mohou to být například i zdravotní záznamy a nikdo z nás nechce, aby o něm celý svět věděl, že řeší hemeroidy. Útočníci se také mohou dostat k informacím o finanční situaci.

Samostatnou složkou je vydírání na sociálních sítích. Tady opravdu platí pořekadlo dobrý sluha, zlý pán. „Zde útočníci mohou vyhrožovat poškozením pověsti oběti, například zveřejněním kompromitujících (skutečných či falešných) informací na sociálních sítích,“ vysvětluje David Strejc.

„Před pár lety se mi někdo dostal k účtu na Instagramu a začal mi posílat e-maily s požadavkem na výkupné, vyhrožoval zveřejněním mých soukromých kompromitujících fotografií. Ironií však bylo, že jsem na svůj osobní účet na Instagramu kdysi nahrála pouze jednu fotku z firemní akce. Smutné na celé situaci ale bylo, že Instagram ani Meta nikdy smysluplně nereagovaly na mé zprávy o tom, že byl můj profil ukraden. Jak jsem se později dozvěděla, mnoho dalších uživatelů Instagramu se setkalo s podobným problémem a stejně špatnou podporou,“ vzpomíná Jana Večerková, zakladatelka a ředitelka intenzivních kurzů programování Coding Bootcamp Praha.

Poslední dobou se útočníci vydávají za podporu sociálních sítí a varují, že váš účet bude zablokován. „S vydíráním se nejčastěji u klientů setkáváme na sociální síti Facebook. Jsou to vlny, kdy je takových pokusů o podvod více, poslední jsme zaznamenali letos v červnu. Podvodníci se vydávají za customer support společnosti Meta a píšou několik zpráv o tom, že účet bude brzy zablokován. Pro odblokování nebo vyhnutí se zablokování máte co nejdříve kliknout na odkaz,“ sdělil Flowee Milan Zeman, ředitel strategie digitální agentury myTimi.

Nesdílejte intimní fotografie nebo videa, ani když důvěřujete osobě, se kterou komunikujete. Obecně se doporučuje zakrývat webkameru, když ji nepoužíváte, aby se předešlo jejímu zneužití.

Přes phishingové techniky se útočníci mohou dostat k přihlašovacím údajům  důležitých účtů, jako je e-mail či bankovnictví, a i tady je časté, že pak vyhrožují jejich zneužitím. Reálná hrozba je také v situaci, kdy vám hacker zablokuje například e-mail, změní heslo či zašifruje důležité soubory v počítači, nebo dokonce zablokuje přístup k celému zařízení či zamkne cloudová úložiště, a pak po vás chce peníze, jinak vás tam už nepustí. „Tato forma vydírání může být extrémně nebezpečná, zejména pokud nemáte zálohy svých dat,“ doplňuje David Strejc. Útočníci pak obvykle požadují platbu v kryptoměnách, nejčastěji v bitcoinech.

Neposílat intimní fotky, zálohovat a mít silná hesla

A co dělat, abychom předešli možnému vydírání? Je důležité dodržovat několik zásadních kroků. „Začněte tím, že zabezpečíte svá zařízení,“ upozorňuje. Není od věci si pořídit kvalitní antivirový software a samozřejmě jej pravidelně aktualizovat. Žádoucí je zvolit si silné a unikátní heslo.

„Všude, kde je to možné, aktivujte dvoufaktorovou autentizaci, což výrazně zvýší bezpečnost vašich účtů,“ doporučuje odborník Strejc.

Zásadní je si data zálohovat na externí disk. David Strejc také varuje před otevíráním podezřelých e-mailů a příloh a klikání na odkazy z neznámých zdrojů. „Buďte obezřetní při sdílení osobních informací online, zejména pokud se jedná o citlivá data. Nesdílejte intimní fotografie nebo videa, ani když důvěřujete osobě, se kterou komunikujete. Obecně se doporučuje zakrývat webkameru, když ji nepoužíváte, aby se předešlo jejímu zneužití,“ dodává David Strejc, který doporučuje pěstování digitální gramotnosti a vzdělávání se v oblasti kybernetické bezpečnosti. I když se nám do toho nechce, měli bychom sledovat aktuální podvodné trendy, které se mění rychleji než názory na amerického prezidenta.

Hlavně nic neplatit

No ale co když i přes to všechno nás vyděrač dostihne? Je lepší zaplatit a doufat, že budeme mít klid? Podle Davida Strejce tohle není dobrá cesta. „Vyhněte se placení výkupného, protože zaplacení nezaručuje, že útočník splní své sliby. Naopak, může to vést k dalším požadavkům a zhoršení situace. Bohužel, pravděpodobnost ukončení vydírání po zaplacení je velice nízká. Útočníci často vnímají ochotu platit jako signál zranitelnosti a mohou požadovat další platby,“ upozorňuje. Spíše se snažte shromáždit důkazy, udělat si screenshot vyhrožujících zpráv a samozřejmě vše nahlásit na policii. V případě, že se vydírání odehrává v prostředí sociálních sítí, informujte také provozovatele platformy. Dalším krokem je změnit hesla ke svým účtům. Není od věci kontaktovat osoby, kterých se může situace týkat, například, že by jim útočník posílal zprávy z vašeho účtu.

Podle odborníka Strejce může být vydírání přes internet vážná a stresující situace, radí zvážit psychologickou pomoc. Vydírání nás může dostat do slepé uličky a sami si s touto čím dál častější nelegální metodou, jak získat peníze, neporadíme.

Související…

Zaplať, než tvé nahé fotky uvidí spolužáci. Při sexuálním vydírání je důležité neztrácet hlavu
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek