fbpx

Digitální nomádství: Vysněný životní styl může reálně znamenat spíš samotu a odcizení 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

O digitálním nomádství se stále vede hodně diskuzí, a to zejména proto, že realita tohoto životního stylu se může poměrně dost lišit od ideální představy

Zveřejněno: 14. 9. 2024

„Na digitálním nomádství se mi nejvíc líbí svoboda, kterou mi poskytuje. Můžu pracovat odkudkoliv a zároveň objevovat nová místa a kultury. Je fascinující vidět, jak se tento životní styl vyvíjí – dnes už nejsem omezená na pláže, ale mohu najít cenově dostupné co-living prostory v různých městech po celém světě. Navíc mě těší, že mnozí nomádi kladou důraz na udržitelnost a ekologické praktiky, což dává našemu způsobu života hlubší smysl,“ popisuje digitální nomádka Helena pro redakci Flowee.

Přestože tenhle život slibuje svobodu a flexibilitu jako sen, kterého se chytá čím dál více lidí, mnohým zkušeným nomádům tento styl přináší i výzvy. Často zmiňují zejména nedostatek zázemí a stability. „Když jsem začínala s digitálním nomádstvím, byla jsem nadšená z možnosti pracovat odkudkoliv a cestovat. Ale po čase jsem si uvědomila, že mi chybí pocit domova a pravidelnosti. Neustálé stěhování a hledání nového ubytování a pracovního místa může být vyčerpávající. Někdy mi přijde, že nemám žádné zázemí a že moje práce a život jsou roztříštěny,“ dodává Helena.

Osamělá svoboda

A to není jediná potíž. Také neustálé hledání vhodného ubytování a přizpůsobování se novému prostředí může mít negativní dopady, o nedostatku blízkých vztahů ani nemluvě. „Chybí mi pravidelný kontakt s blízkými. Někdy se cítím opravdu osamělá, zvlášť když jsem v cizí zemi. Snažím se to kompenzovat tím, že si vyhrazuji pravidelné časy pro sebe a pro kontakt s rodinou a přáteli. Ale není to vždy jednoduché, zvlášť když jsem v jiném časovém pásmu. Musím být opravdu disciplinovaná, abych si udržela pocit stability a vyrovnanosti,“ svěřila se redakci 23letá freelancerka Bára.

Byla jsem tam sama, bez přátel a bez rodiny a pocit osamělosti mě velice silně zasáhl. V tu chvíli jsem se sebe opravdu ptala, jestli tohle všechno má smysl. 

„Najít v cizině kamarády může být opravdu náročné. I když existují různé platformy a akce pro digitální nomády, často je těžké navázat skutečné přátelství, protože většina lidí je na cestách a málokdo zůstává na jednom místě dost dlouho, aby si stihl vytvořit hlubší vztah,“ pokračuje ve vyprávění.

Nejtěžší chvíle prý nastala, když se jednou ocitla v úplně malém městě, kde neznala vůbec nikoho. „Byla jsem tam sama, bez přátel a bez rodiny a pocit osamělosti mě velice silně zasáhl. V tu chvíli jsem se sebe opravdu ptala, jestli tohle všechno má smysl. Nakonec jsem si ale uvědomila, že to, co mě na tomhle životním stylu přitahuje, je možnost objevovat nové kultury a místa. Tak jsem se rozhodla pokračovat, i když to občas není snadné.“

Životní styl, který změnil pravidla hry

Digitální nomádství jako životní styl má své kořeny ve Spojených státech amerických, kde se v 90. letech 20. století začali první průkopníci odpoutávat od tradičního kancelářského prostředí a experimentovali s prací na dálku.

Zpočátku se tento trend týkal především mladých technologických profesionálů, kteří chtěli kombinovat práci s cestováním a dobrodružstvím. Ale postupem času se rozšířilo i do dalších oborů, jako jsou marketing, design, psaní nebo různé freelancerské práce.

Klíčovou roli v rozšíření digitálního nomádství sehrálo také zvyšování počtu plně vzdálených a hybridních pracovních míst, k čemuž došlo zejména v důsledku pandemie COVID-19. Mnoho firem si uvědomilo, že zaměstnanci mohou být produktivní i mimo kancelář, což dále podpořilo trend práce odkudkoliv.

A co lidi na digitálním nomádství nejvíc láká? Podle výzkumu z letošního roku jsou to tyto věci:

  1. 73 % hledá lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem
  2. 68 % miluje svobodu tohoto životního stylu
  3. 55 % prostě chce cestovat
  4. 43 % se chce vyhnout kancelářské politice
  5. 37 % vyhledává poznání jiných kultur

Dnes je digitální nomádství celosvětovým fenoménem. Podle odhadů existuje na světě zhruba 35 milionů digitálních nomádů, z nichž velká část pochází právě z Evropy a Severní Ameriky. Tento životní styl se však nyní šíří i do dalších regionů, jako je Latinská Amerika, Asie a Afrika.

Související…

Samota nemusí být smutná. Je to cesta k většímu sebevědomí a intenzivnějším zážitkům
Simona Kožuchová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...