fbpx

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládne i chaos? Metoda Zettelkasten vystřelí vaši produktivitu do vesmíru 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Možná jste si to až doteď jen dělali zbytečně složitější, než bylo nutné...

Zveřejněno: 15. 8. 2024

Dříve, než začneme pátrat po tom, co to Zettelkasten je, na chvíli se zastavíme u názvu. Je malinko krkolomný a pochází od našich německých sousedů. Zettel lze přeložit jako „poznámku, lísteček“ a kasten jako bednu, box nebo skříňku. Nemusíme si ani moc hrát na Sherlocka Holmese, abychom vydedukovali přesnější český ekvivalent, kterým může být třeba „box na poznámky“ nebo „kartotéka“.

Niklasův svatý grál

Všechny revoluční myšlenky měly nějaký svůj začátek. O to zajímavější je story německého politologa a sociologa Niklase Luhmana. Tento badatel se opravdu velmi činil a dokázal i bez formálního akademického vzdělání sepsat (a to ve 2. polovině 20. století) přes 70 knih a 400 odborných článků napříč různými obory. Tuto neobyčejnou produktivitu přikládal svému osobnímu systému psaní poznámek.  Za svůj život uspořádal přes 90 000 ručně psaných lístků do propracovaného systému, který mu jeho myšlenky pomáhal rozvíjet. Každá poznámka byla doplněna o „odkazy“ na další související myšlenky – dnes bychom tak možná mohli říci, že vymyslel vlastní papírovou verzi Wikipedie. 

Zettelkasten zkrátka rámuje a třídí vaše nápady, myšlenky a informace. Následným navázáním vztahů mezi jednotlivými částmi poznámek pomáháte uchovat spotřebované informace, zároveň je  však podpořen organický rozvoj myšlení. Metoda uspořádává znalosti na určité téma způsobem, na který lze snadno odkazovat a vrstvit dál nové myšlenky, informace, nápady. Ve své podstatě jde o stavbu takového informačního lega. Zásadní rozdíl oproti jiným systémům je v tom, že místo poznámek libovolné velikosti a tvaru vytváříte síť myšlenek a kladete důraz na jednotlivá propojení, nikoliv na budování separovaných informačních sbírek.

Typy poznámek jako vědomostní archiv

Zettelkasten vám učaruje, pokud si toužíte systematicky zorganizovat důležité informace, po letech uspořádat staré poznámky či stále rozvíjet nové nápady a myšlenky.

Související…

Oldschool autoři v nevýhodě: Umí technologie zjednodušit psaní knih?
Hana Průšová

Jednodušeji řečeno, je to integrovaný systém pro nakládání se znalostmi ve vašem životě, který funguje jako jejich zesilovač. V této metodě existují základní typy poznámek a to:

  •     Zettel (Atom): Jedná se o ty vůbec nejmenší segmenty informací ve vašem Zettelkastenu, které si chcete nebo potřebujete zapamatovat.
  •     Z-Stream (Odkaz): Spojení mezi dvěma nebo více Zettely napomáhá propojovat informace, ale především mezi nimi vnímat souvislosti.
  •     Soubor Z (Kolekce): Již seskupené Zettely lze  použít k uspořádání vašeho Zettelkastenu a posléze také vytvoření projektu.

Geniálně jednoduché

Řadu užitečných a praktických rad pro vás do své knihy Jak si dělat chytré poznámky nalil spisovatel, výzkumník a lektor Sönke Ahrens. Kniha vám v začátcích rozhodně dobře poslouží. Jen na to jděte opatrně, protože tak jako plavání nebo jízda na kole, i Zettelkasten vyžaduje určitý trénink. Na první dobrou vám totiž možná bude připadat, že jen tak nějak zapisujete, třídíte a nic moc užitečného z toho není. Nenechte se odradit. Radši si připravte dobré kafe a vyšetřete si pro sebe více času.  Text níže by vás měl povzbudit a inspirovat k praxi. 

Hlavní principy techniky zettelkasten jsou:

Chcete-li jít ve stopách zakladatele této metody, můžete si zvolit fyzický systém. V takovém případě si vytvořte indexové karty, které pak utřiďte do fyzických krabic nebo, chcete-li, do kartotéky. Klidně použijte různé poznámkové bloky či lístky a uložte je do pořadačů či fotoalb.

Metoda pomáhá „lapit“ momentální nápady i informace v aktuálním čase tak, jak k vám přicházejí. Není už nutné se starat o okamžité uspořádání. Tento fakt přispívá ke snižování tzv. kognitivní zátěže a vaše mysl má prostor pro jiné (pracovní) úkoly. 

A co dál? Osvojte si základní Zettelkasten kroky

1. Nastavte si Zettelkasten: K vytvoření Zettelkastenu je možné využít libovolný nástroj, ať už papír a pero či sofistikovanou digi aplikaci. V konečném důsledku bude fungovat i klasický word soubor. Ten si ovšem nezapomeňte pojmenovat podle této metody a doplnit na konec vždy datum zápisku pro snadnější sledování poznámek.

2. Vytvořte poznámky: Zettelkasten nastavení je úspěšně za námi. Je čas vytvářet poznámky. Před psaním si vždy položte následující otázky:

  • O čem konkrétně tato poznámka je?
  • Jak přesně souvisí s jinými poznámkami?

3. Propojování a zase propojování: V online verzi je propojování mnohem jednodušší. Zkrátka v rámci stránek textového dokumentu přidávejte k poznámkám přímo související hypertextové odkazy. U Zettelkastenu v papírové formě je dobré, když si najdete vlastní systém označování. Sám Niklas měl pečlivě vedenou kartotéku. Vy můžete využít už jednou zmíněné indexové karty, hypertextové odkazy napište na barevné lepící lístečky a přilepte k dané poznámce. 

4. Kontrolujte a  aktualizujte: Máte už několik poznámek? Výborně. Tak nyní je důležitá pravidelná kontrola, která pomůže vylepšit kvalitu poznámek i dešifrovat vaše případné nedostatky v konkrétní oblasti znalostí. Rovněž také aktualizujte na základě nově získaných informací týkajících se samozřejmě tématu zaznamenaného v poznámkách.

Pro mnohé však budou o poznání šikovnější (technické) vychytávky. Digitální podobu Zettelkasten lze sestavit také pomocí aplikací, kterých je na trhu už celá řada, a najdete je na pár kliknutí. Vřele ale doporučuji hodit nejprve očko (pro jistotu obě) na průvodce rozděleného na dvě části od  Elišky Šestákové. 

Sečteno a podtrženo

  • Zefektivňuje proces učení: Systém umožňuje snadné opakování a připomínání si informací, což podporuje dlouhodobé uchování znalostí.
  • Zlepšuje organizaci: Díky uspořádávání nápadů, myšlenek i informací do menších, stravitelnějších poznámek. Pokud každá poznámka bude obsahovat vždy jenom jednu zásadní myšlenku, výrazně se zpřehledňuje následná práce  v rámci vyhledávání nějaké konkrétní informace apod. 
  • Rozvíjí produktivitu: Metoda pomáhá „lapit“ momentální nápady i informace v aktuálním čase tak, jak k vám přicházejí. Není už nutné se starat o okamžité uspořádání. Tento fakt přispívá ke snižování tzv. kognitivní zátěže a vaše mysl má prostor pro jiné (pracovní) úkoly. 
  • Umocňuje uchovávání informací: A to tím, že jednotlivé masy informací si sami rozčleníte do menších (lépe zapamatovatelných) dílků, což vede k efektivnějšímu zapamatování. 
  • Podporuje kreativitu i tvůrčí inovaci: Tato metoda přímo vybízí k tomu, abyste kombinovali a nahlíželi na nápady jinými, novými způsoby. Následné propojování myšlenek může vést k objevování nových (netradičních) souvislostí a poznatků.

P.S.: Tato metoda nezůstala jenom instantním trendem na sociálních sítích. Velmi rychle se stala populární mezi akademiky, spisovateli, ale i studenty a všemi, kteří hledají nejlepší způsob, jak organizovat a efektivně využívat informace. Intelektuální dobrodružství už čeká. Přidáte se? 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...