fbpx

Nebojte se seznamek: Expertka radí, čím vzbudit zájem. A co by měli udělat muži, aby ženy neodradili? Dalších 3 fotografií v galerii
se svolením Barbory Kravčíkové

Mnoho žen se často ocitá v bludném kruhu neúspěšných vztahů nebo neplodného čekání na toho pravého. V dnešní digitální době se seznamování stává stále obtížnějším a vytváření kvalitních vztahů vyžaduje nejen správnou strategii, ale i práci na sobě samé.

Zveřejněno: 10. 10. 2024

Při hledání partnera většina z nás často zvolí jednoduše seznamku. Podle odbornice na seznamování Barbory Kravčíkové je tento způsob skvělou volbou proto, že sdružuje na jedno místo lidi, kteří skutečně hledají dlouhodobý a láskyplný vztah. „Je dobré mít na paměti, že pokud se rozhodnu na seznamku jít jako schopný, inteligentní, zajímavý a hodnotný člověk, určitě se tam najde adekvátní protějšek stejných kvalit,“ vysvětluje úvodem vztahová specialistka. Poukazuje také na jiné možnosti seznamování, a co skutečně funguje?

Báro, pro koho jsou podle vás vhodné online seznamky a pro koho ty osobní, které pořádáte vy?

Online seznamky a seznamovací aplikace jsou podle mého názoru vhodné pro všechny lidi nad 30 let, kteří se mohou prezentovat vizuálně. Některá povolání však mají nastavena bezpečnostní pravidla, která zakazují osobní prezentaci na veřejnosti. Bez pěkných fotografií je seznamování opravdu obtížné.

Seznamovací akce naživo jsou vhodné opět pro všechny lidi, kteří chtějí vzít své štěstí do vlastních rukou. Ať už jde o online seznamky nebo akce naživo, vždy jde především o to, že změníte zajetý rytmus svého života a aktivně do něj vpustíte nové společenské kontakty.

Vždy říkám, že na takové akci naživo nemusí hned vzniknout vztah, který si představujete nebo přejete, ale možná se vás několik domluví na společném výletu, kam někdo přivede své další přátele. A třeba mezi nimi bude právě ten váš vysněný/vysněná. Jde především o rozšiřování možností společenského kontaktu.

Související…

Utajené vztahy: Nepředstavil mě přátelům, ani rodině. Stydí se za mě?
Dora Hanzelová

U mladších lidí pod 30 let fungují trochu jiná pravidla pro seznamování než u lidí 30+ a obvykle mají dostatek sociálních interakcí. Naopak pro lidi nad 50 let existuje speciální seznamka, kterou je dobré využít, pokud spadáte do této věkové kategorie.

Několikrát do roka pořádáte seznamovací akce naživo pro nezadané páry. V čem to spočívá?

Tyto akce jsou rozděleny na vzdělávací pro menší počet účastníků, tj. do 16 lidí, a čistě zábavné, kde se sejde 50 nezadaných mužů a žen půl na půl. Skrze vtipné icebreakery jim ulehčíme komunikaci, aby se každý setkal s každým.

Osobně preferuji menší akce, kde se všichni navzájem poznáváme a zároveň se zúčastněnými probíráme určité téma, například jak si správně najít partnera. Účastníci na setkání získají metody, uvědomění a další praktické nástroje či dovednosti, aby po skončení akce byli vybaveni do světa seznamování.

Někdy se ideální páry najdou přímo na akcích a nejenže spolu odejdou, ale také spolu zůstanou. Všem, kteří se těchto akcí účastní, doporučuji mít jako prvotní záměr dobře se pobavit a následně si domluvit co nejvíce schůzek s lidmi, které tam potkají. Setkání mezi čtyřma očima je to nejdůležitější.

Brzy uskutečníme spolu s mým partnerem nový formát – víkend pro nezadané. Plánujeme ho pojmout částečně aktivně (společný výlet), částečně vzdělávací formou (workshop o seznamování a vztazích) a také jako volnočasový prostor pro povídání, zábavu, společné vaření a přirozené poznávání se.

Mnoho lidí nedá dopustit na klasickou seznamku. V čem vnímáte výhody tohoto způsobu seznamování?

Pokud víme, jak se na seznamce správně prezentovat – tedy mít opravdu kvalitní fotografie, na kterých se díváme zpříma, usmíváme se, působíme mile a příjemně, stejně tak neskrýváme celou postavu a ukazujeme, že jsme dámy nebo gentlemani, kteří stojí za pozornost, a také vhodný popisek, kterým sami sebe představujeme a odhalujeme, kdo jsme – výrazně tím zvyšujeme šanci zaujmout seriózní lidi. Pokud víme, jak se tam chovat, což má svá pravidla, milujícího životního partnera můžeme získat opravdu překvapivě rychle.

Ovšem seznamka má také své nevýhody, které to jsou?

Nevýhodou seznamky je, že se na ní může vyskytovat kdokoli – od lidí ze zcela jiné socio-ekonomické skupiny až po ty, kteří se chtějí jen bavit, a v krajních případech i podvodníky. Troufla bych si ale tvrdit, že žen, které využívají seznamky za účelem zisku a obohacení, je o něco více než mužů.

Pokud lidé nevědí, jak se na seznamce prezentovat a chovat, často získají špatný dojem a negativní zkušenosti, kvůli čemuž na tyto platformy zanevřou. To je velká škoda, protože je tam také mnoho slušných a kvalitních lidí, kteří hledají upřímný vztah.

 ad 3829

Seznamka je vhodná pro každého, kdo má alespoň přiměřené sebevědomí a vyřešenou minulost - tedy je volný, svobodný a připravený na vztah.


Další nevýhodou je časová a energetická náročnost. Pokud to se vztahem myslíte vážně, musíte se začít poznávat naživo, ideálně s více lidmi. Tomu však předchází alespoň krátká konverzace. Klientky vždy upozorňuji, že je to jako mít malý part-time job vedle své běžné práce a každodenních povinností. Na druhou stranu, pokud partnera skutečně chcete, budete muset najít čas a energii na jeho hledání.

Báro, myslíte, že umělá inteligence nějak zasáhne i do seznamek?

V blízké budoucnosti nás čekají změny i v oblasti seznamovacích aplikací, protože se plánuje využití AI. Zatímco dnes se uživatelé prezentují sami za sebe, v budoucnu by mohla tuto sebe-prezentaci, včetně poutavé konverzace, a dokonce i fotografií, převzít umělá inteligence. Osobně to považuji za krok špatným směrem a bude potřeba si na to dávat velký pozor, protože na schůzku může přijít zcela jiná osobnost, než jaký byl váš prvotní dojem.

Je seznamka skutečně pro každého?

Podle mě je seznamka vhodná pro každého, kdo má alespoň přiměřené sebevědomí, může sdílet své fotografie, má vyřešenou minulost, tedy je volný, svobodný a připravený na vztah. Důležité je mít čas a ochotu investovat svou pozornost a energii do druhé osoby. Stejně tak je potřeba být schopen vnímat partnera jako celek – rozumět tomu, co, koho a proč hledáte, ale také umět přimhouřit oči nad nepodstatnými věcmi, protože nikdo není dokonalý.

Všichni jsme jen lidé, a i ten nejvysněnější partner vás někdy může rozčilovat svými drobnými zvyky. Je na nás, abychom byli schopni přijmout partnera se vším všudy. Bez toho vám ani ta nejlepší seznamovací aplikace nepomůže najít a udržet vztah.

Lze přes seznamku najít životního partnera?

V mé individuální praxi pomáhám klientkám nacházet partnery právě přes seznamku, a i já sama jsem se se svým partnerem takto seznámila. Patřím mezi ty, kteří dodnes žasnou, jak skvěle jsme kompatibilní, a to způsobem, který bychom sami určitě nevymysleli. Zahrnuje to i potřeby našich dětí z předchozích vztahů a podobně. Znáte ten pocit, kdy vám přijde, že to život/Bůh/vesmír (pojmenujte, jak chcete) geniálně vymyslel?

Mojí velkou výhodou je, že umím rozpoznat kvalitní muže hned na první pohled a učím ženy, jak mužům rozumět, jak se chovat moudře a žensky, jak si správně vybrat a také jak zvládnout dovednosti ve vztazích. Protože jsou to právě ony, kdo má nesmírný vliv na to, zda a jak se bude vztah vyvíjet, ač si toho většinou nejsou příliš vědomy. Díky tomu ženy nejen najdou životního partnera, ale také vztah úspěšně budují a nezničí ho, jak to často bývá běžné.

Zlaté pravidlo seznamování je, že do 6, maximálně 10 výměn zpráv vás muž musí pozvat na reálnou schůzku, která se opravdu uskuteční. Pokud ne, můžete celou konverzaci s klidem pustit z hlavy.

Na kontě mám i několik svateb, jejichž počátek byl ve dvou profilech cizích lidí na seznamce. Mám z toho vždy ohromnou radost, že jsme odvedli skvělou práci, ale takové výsledky samozřejmě vyžadují čas – a to několik let.

Na co si dávat pozor, aby člověk nenaletěl?

Pokud budu mluvit k ženám a zaměřím se na podvodníky, schéma je často opakující se. Nikdy jste se naživo neviděli, ale písemně byly vzbuzeny velmi silné sympatie. Profil je atraktivnější, než na co jste zvyklá, člověk je velmi empatický, vzbuzuje ve vás naději a silné pocity, a potom se mu náhle stane něco tragického a žádá vás o finanční pomoc. Tudy prosím ne.

Zlaté pravidlo seznamování je, že do 6, maximálně 10 výměn zpráv vás muž musí pozvat na reálnou schůzku, která se opravdu uskuteční. Pokud ne, můžete celou konverzaci s klidem pustit z hlavy. Stejně tak je důležité stát nohama pevně na zemi a daného člověka poznávat postupně v čase, abyste mu mohla začít důvěřovat a citově se otevírat.

Pokud se bavíme o tom, jak nenaletět někomu, kdo hledá jen zábavu, je dobré vědět, že muži, kteří skutečně hledají vztah, se chovají určitým, rozpoznatelným způsobem.

Provztahoví muži nikdy nezmiňují sexualitu před prvním setkáním a většinou ani během něj. Nežádají vás, abyste jela přes půl města, nepíšou vám ve 23 hodin v noci, kde jste a co děláte. Určitě vám také neposílají fotky odhalených částí těla, ale naopak se k vám chovají s respektem.

Seznamování si často sabotujeme sami.

Ženy, které se vydají vstříc schůzkám (a eskapádám) s těmito typy mužů, často spojuje nízká sebeúcta nebo absolutní naivita – případně obojí. Bohužel, mužů, kteří by za ženskou přízeň dali vše, je také mnoho. Není tedy výjimkou, že dostávají zprávy s odkazy na drahé kabelky jako podmínku schůzky.

Pojďme porovnat vaše zkušenosti se seznamováním před covidem a po covidu. Změnilo se něco?

Hlavně od mužů slýchám, že jim ženy nereagují na oslovení naživo, což bylo před covidem jinak. Všeobecně bych řekla, že se lidé ještě více přimkli k online světu, tráví více času na sociálních sítích a mají tendenci se v nich pohybovat častěji než dříve.

Co byste poradila lidem, kterým to nevychází ani přes seznamku a už ztrácí naději?

Na seznamce to funguje hlavně těm, kteří se na ní umí správně chovat. Mají atraktivní a poutavý profil, ženy nechávají muže, aby je oslovili a navrhli živou schůzku. Souhlasí s ní několik dní předem, neodpovídají okamžitě ani přehnaně, nepíší dlouhé romány ze svého života, nebombardují muže zprávami s osobními otázkami, neodsuzují je na základě jedné věty nebo oslovení, dávají šanci více schůzkám a svůj život odhalují postupně. Např. můj partner neznal moje příjmení a čím přesně se zabývám více než dva měsíce od seznámení.

Muži zase reagují na informace v ženském profilu, jsou proaktivní, zvou na schůzku, vybírají restauraci nebo kavárnu, i když to v dané lokalitě neznají, a pozvou ženu na schůzku. Jednají transparentně a seriózně, o telefonní kontakt žádají až po první schůzce, a pokud potřebují změnit termín, omluví se a navrhnou nový.

Nebo se prostě díky souhře okolností chovají, jako by to uměli. Často to jsou lidé, kteří to „jen zkouší,“ protože nemají co ztratit, a někde uvnitř se zbavili tlaku, že to musí nutně vyjít. Jakmile máte v sobě určitou hravost a nadhled, máte daleko větší šanci, že vám to vyjde.

Pokud opravdu ztrácíte naději, začněte se zajímat o proces seznamování a rozdílnost druhého pohlaví a také o upřímnou (sebe)reflexi. Často si totiž seznamování sabotujeme sami, ale neuvědomujeme si to a domníváme se, že dnešní druhé pohlaví je „celé špatné“ a že všichni dobří lidé už buď vymřeli, nebo jsou zadaní.

Někdy jde pouze o genderová nedorozumění. Například když ženy na prvních schůzkách „válcují“ muže v dobré víře, že se od nich očekává, aby ukázaly, jak úžasné jsou a čeho všeho už dosáhly. To je však velký omyl. Muže upoutá, jde-li z vás vřelost, a ukazujete mu, že se s ním cítíte příjemně. Titul rozhodně není to, podle čeho si muži svou ženu vybírají.

Co s tím tedy dělat?

Zajímejte se o to, jak na lidi působíte. Jste otevřený, přátelský, optimistický člověk? Jak smýšlíte o druhém pohlaví? Nechcete být sami, ale zároveň vás (ženy, muži) rozčilují a myslíte si, že jsou všichni stejní a k ničemu? Máte uspořádaný svůj život? Jak je to s pilíři jako zdraví, práce, přátelé, vaše zájmy?

Když udržujete pouze písemný kontakt více než rok, nejde o skutečný vztah.

Jste pro druhé zajímavý člověk, který má své koníčky, nebo žijete stereotypně a po práci sednete na gauč k televizi? Umíte naslouchat a projevit upřímnou pozornost a zájem, nebo chcete jen brát? A jak je to s vaší fyzickou atraktivitou? Líbíte se sami sobě, nebo k sobě chováte odpor?

Jaké jsou další možnosti seznámení se kromě klasické seznamky?

Dnes existuje nespočet možností, jak se seznámit – od těch přehlížených a nedoceňovaných až po ta drobná setkání, ke kterým dochází, když ráno vykročíte ze dveří. Všude kolem nás jsou lidé a je jen na vás, zda máte oči otevřené a využíváte i tato malá setkání ke zvýšení své atraktivity tím, že dáváte – úsměv, pomocnou ruku, ocenění, kompliment, situační humor nebo zapředení hovoru s kýmkoliv. Je to jen na vás, zda se rozhodnete žít dobrovolně ve své „ulitě“ nebo mobilním telefonu, anebo se stanete aktivním účastníkem svého vlastního života. 

Samozřejmě jsou tu i zájmové skupiny, které pro seznámení fungují také skvěle – jak ty naživo, tak ty online. Pokud jste členem nějaké online skupiny, komentujte, komentujte, komentujte. A hlavně mějte krásnou, usměvavou profilovou fotografii a status „nezadaný/á“. Určitě si vás brzy někdo všimne. Mějte však na paměti, že vše, co píšete a sdílíte veřejně, je vaší sebeprezentací. Vulgarismy, hejty a negativní postoje vám při seznamování rozhodně nepomohou. Naprosto žasnu, co jsou lidé schopní veřejně psát ve skupinách pro nezadané. To, že o ně není zájem, je pak zcela logické. Stejně tak fotografie s alkoholem (natož pod jeho vlivem) jsou odpuzující a veřejně dostupné fotky s bývalými partnery nepůsobí dobře. Pokud na fotkách odhalujete příliš mnoho, nemůžete očekávat, že vás budou kontaktovat seriózní partneři – a není to jejich chyba.

Dnes existuje mnoho „amatérsky“ organizovaných výletů, bowlingů, procházek se psy, tanečních akcí, setkání v restauracích, a dokonce i dovolených. Vyberte si cokoliv, co vám vyhovuje, a začněte tuto nabídku využívat. Jak už jsem zmínila, důležité je rozbít své stereotypy chování single člověka.

Báro, pojďme ještě na závěr zmínit nějaké příklady úspěšného seznámení.

V mojí praxi je úspěšnost seznámení a dlouhotrvajících vztahů velmi vysoká, ale nutno říci, že je to díky kombinaci individuálních konzultací a také mojí podpoře klientkám v mezičase našich individuálních setkání plus focení a poradenství spojené se stylingem, kdy vzniklé fotografie používáme na seznamku.

Například 57letá právnička, která žila 10 let sama a poslední rok setrvávala v neperspektivním vztahu. Seznamka pro ni byla něco nepředstavitelného, ale přišla na konzultaci, aby se poradila ohledně tohoto vztahu-nevztahu. Pokud bych ho vyhodnotila jako nevhodný, ráda by pokračovala do série tří návazných konzultací.

 ad 3529

Když žena změní nastavení sebe sama, úspěch se dostaví.


Když udržujete pouze písemný kontakt více než rok, nejde o skutečný vztah. Muž o ni dle jejího vyprávění neměl zájem, ale ona to nechtěla vidět a citově na něm lpěla. Pořešily jsme její základní obavy, sebehodnotu a vztahovou historii. Navrhla jsem jí, aby využila službu „Femme fatale“, což je půldenní program pro ženy, během kterého je nalíčíme, učešeme, poradíme se stylingem oblečení a nafotíme ve velmi ženském stylu.

Na druhé konzultaci jsme vytvořily profil na seznamce a okamžitě se spustila lavina zájmu, který vůbec nečekala. Během několika dní začala randit a její sebevědomí vzrostlo o 150 %. Na třetí konzultaci jsme už probíraly jejího největšího favorita a jak postupovat, aby se několik týdnů krásně rozjetého seznamování proměnilo ve vztah, po kterém celou dobu toužila.

Další případ: 37letá manažerka se třemi dětmi, která byla několik let na seznamkách, ale nikdy z nich nevzešel žádný vztah – všechny skončily nejpozději do tří měsíců. Přišla na sérii tří sezení a focení. Na prvním sezení jsme probraly její osobní historii, následně proběhlo focení, nastavily jsme seznamku a okamžitě se objevili dva zajímaví muži. Nemohla pochopit, jak je možné, že ji začaly kontaktovat zcela jiné typy mužů než dříve. Následně jsem ji instruovala, jak se chovat na seznamce i na prvních schůzkách. Na třetí konzultaci jsme ladily další postup. S jedním z těch mužů je šťastná už třetím rokem.

Nebo další příklad: lékařka, 45 let, ve vztahu s ženatým kolegou. Přišla na konzultaci, kde jsem jí pomohla odpoutat se od tohoto neperspektivního vztahu. Absolvovaly jsme focení, nastavily seznamku, a okamžitě měla úspěch. Na druhém výročí ji ten muž požádal o ruku a dnes je již vdaná paní.

Zní to jako z pohádky, ale když jsou ženy připravené na vztah a následují má doporučení, většinou během tří sezení najdeme „toho jednoho úžasného“ a s ním už pak pokračují. Když připravené nejsou, obvykle potřebujeme dvě série po třech sezeních, abychom změnily jejich vnímání sama sebe, ale také mužů a dostaly se tak k novým pozitivním zkušenostem, případně k partnerovi. Některé ženy mají totiž tak špatné životní zkušenosti, že i pozvání na schůzku je v jejich životě veliký posun k lepšímu.

foto: se svolením Barbory Kravčíkové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...