fbpx

Ať to neskončí rozvodem. Klidná dovolená není iluze, problémy ale řešte dřív, než nastanou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Dle statistik roste po prázdninách počet rozvodů. Psychoterapeutka Linda Hudson radí: Otevřeně komunikujte a hledejte kompromisy.

Zveřejněno: 10. 7. 2024

Rodinná dovolená. Co jeden považuje za splněný sen, jinému přijde jako noční můra. Ponorková nemoc, neustálé stížnosti, dohady a kompromisy. Přestože bez určitých ústupků to nejde, existují triky, jak si společně strávený čas co nejvíce ulehčit, a pokud možno dokonce užít. 

Podle psychoterapeutky Lindy Hudson je pravidlem číslo jedna ochota ustoupit. „Rodinná dovolená je do značné míry o přizpůsobení se, protože každý člen rodiny má své vlastní představy a očekávání. Domlouvání se je nezbytné, ať už se jedná o výběr destinace, plánování aktivit a rozhodování o rozpočtu. Klíčem je otevřená komunikace a ochota naslouchat a respektovat potřeby a přání ostatních. Myslet na to, že jde sice o společný čas, ale zároveň je důležité i respektovat jeden druhého,“ vyjmenovává Hudson. 

Co dělat s narušitelem, který si stále na něco stěžuje?

Pokud někdo neustále narušuje harmonii dovolené svou nespokojeností, kritikou, špatnou náladou apod., je důležité identifikovat příčiny jeho chování. Může to být stres, úzkost nebo neuspokojené potřeby. Pokud se něčeho podobného obáváme, je dobré zkusit tomu předejít a navodit empatický rozhovor, kde všichni členové mohou vyjádřit své pocity a potřeby ještě před dovolenou a zapojit všechny účastníky do plánování. Hledání společného řešení, které zohlední potřeby všech zúčastněných, může pomoci minimalizovat konflikty. V některých případech, kdy již máme negativní předchozí zkušenost, může být užitečné hledat pomoc odborníka na rodinnou terapii.

Řešte konflikty otevřeně a konstruktivně. Ideálním způsobem může být každý večer společné posezení, kdy zhodnotíte, jak se vám den líbil a co by vás zajímalo den následující.

Co dělat, když přijedeme na místo a zjistíme, že nám nevyhovuje? Například nám nevyšlo počasí, máme šílený hotel, či nás v noci ruší hluk z místního klubu? 

V takových případech je důležité zůstat flexibilní a otevřený změnám. Můžete zvážit přesun na jiné místo, pokud je to možné, nebo přizpůsobení vašich plánů a aktivit tak, aby lépe vyhovovaly aktuálním podmínkám. Diskutujte se členy rodiny o možných řešeních a snažte se najít společný kompromis, který uspokojí většinu zúčastněných. Vždy je dobré mít záložní plán, hodí se to například i v momentě, kdy člen rodiny onemocní a nemůže se plánovaných aktivit pár dní účastnit. Důležité je si říct, že jde stále o společný čas, a zkusit se prostřídat a případně přizpůsobit výlety i oslabenému členovi.

Jaká délka dovolené, tedy trávení společného času pro rodinu, je ideální?

To samozřejmě závisí na individuálních potřebách a preferencích rodiny. Nicméně, obecně se doporučuje dovolená trvající jeden až dva týdny. Tato doba je obvykle dostatečně dlouhá na to, aby si rodina odpočinula, strávila společný čas a vyhnula se zároveň riziku ponorkové nemoci. Kratší dovolené mohou být také příjemné, ale nemusí poskytnout dostatečný čas na plné uvolnění a odpočinek.

Zmínila jste ponorkovou nemoc. Jak jejímu vzniku předcházet?

Existuje několik způsobů. Jednak je dobré plánování prostoru. Ujistěte se, že každý má dostatek osobního prostoru. To může zahrnovat samostatné aktivity nebo čas na odpočinek bez ostatních členů rodiny. Další je komunikace. Nebát se říct, potřebuji chvíli pro sebe, knihu, spánek apod. Důležitá je také flexibilita. Zamyslete se, zda plánujte dovolenou s dostatkem volného času, aby se každý mohl věnovat svým vlastním zájmům.

Pokud někdo neustále narušuje harmonii dovolené svou nespokojeností, kritikou, špatnou náladou apod., je důležité identifikovat příčiny jeho chování. Může to být stres, úzkost nebo neuspokojené potřeby.

Pravidelně mluvte o potřebách a pocitech všech členů rodiny. Řešte konflikty otevřeně a konstruktivně. Ideálním způsobem může být každý večer společné posezení, kdy zhodnotíte, jak se vám den líbil a co by vás zajímalo den následující. V neposlední řadě jde také o rozdělení aktivit. Střídejte různé typy činností, aby se nikdo necítil zanedbaný nebo přetížený. Je možné se i někdy rozdělit, např. když jsou větší věkové rozdíly mezi dětmi.

Jaké nejčastější konflikty lidé na dovolených řeší? Proč se tak často hádají?

Je důležité si uvědomit, že konflikty během dovolené nemusí být častým jevem pro všechny páry a nelze generalizovat. Zvláště páry, které jsou během roku v harmonii, mohou řešit konflikty na dovolené méně často nebo si s náhlými změnami dovedou poradit s lehkostí stejnou jako v běžném životě. Naopak páry, které častěji řeší konflikty, mohou být na dovolené náchylnější k hádkám. Časté hádky na dovolené mohou být důsledkem toho, že lidé mají vysoká očekávání a doufají, že dovolená bude perfektní. Když realita neodpovídá těmto očekáváním, může to vést k frustraci a konfliktům. Příčnou mohou být rozdílná očekávání, neshody ohledně destinace, aktivit nebo rozpočtu, také stres z cestování, například logistika cestování může být stresující a vést ke konfliktům. Svoji roli může hrát i nedostatek osobního prostoru, přičemž příliš mnoho času stráveného společně může vést k napětí a únavě. Nedostatek spánku a fyzická únava pak mohou ještě zvýšit podrážděnost.

Jsou nějaké statistiky o tom, že po delších dovolených či svátcích, například vánočních, dochází více k rozvodům?

Existují studie, které naznačují zvýšený počet rozvodů po dlouhých prázdninách nebo svátcích. Například výzkum ukazuje, že v lednu po vánočních svátcích dochází k nárůstu žádostí o rozvod. Tento jev je někdy označován jako „leden rozvodů“. Důvody mohou zahrnovat nahromadění stresu během svátků, finanční tlaky a nevyřešené rodinné konflikty, které se během intenzivního společného času mohou vyostřit a zároveň v sobě přináší nějaký „nový začátek“.

Proč dochází k nárůstu rozvodů po prázdninách a svátcích:

  1. Nahromaděný stres: Prázdniny často znamenají zvýšený stres kvůli rodinným setkáním, financím a snaze o vytvoření dokonalého zážitku. Tento stres může vyvolat nebo zesílit problémy v manželství.
  2. Vysoká očekávání: Mnoho lidí očekává, že prázdniny a dovolené budou časem odpočinku a obnovy vztahů. Když realita neodpovídá těmto očekáváním, může to vést k nespokojenosti a konfliktům, které vzejdou z frustrace.
  3. Více času spolu: Pro některé páry může být intenzivní společný čas během prázdnin obtížný, zvláště pokud vztah již trpí problémy. Trávení více času spolu může zvýraznit existující problémy.
  4. Nový začátek: Začátek nového roku je často vnímán jako příležitost pro nový začátek, což může motivovat lidi k rozhodnutím ohledně svého osobního života, včetně rozvodů.

Související…

Trvanlivost vztahu neurčuje počet konfliktů. Nejdůležitější je zájem o svět druhého
Andrea Kopálová

Největší rozvodovost? Leden, březen a srpen

  • Výzkumníci z University of Washington, včetně profesorů Julie Brines a Briana Serafiniho, analyzovali data o rozvodech ve státě Washington a zjistili, že počet žádostí o rozvod vrcholí dvakrát ročně – v březnu a srpnu. Březen následuje po zimních prázdninách a srpen je po letních prázdninách. Tato data naznačují, že napětí a nespokojenost v manželství často vyvrcholí po obdobích, kdy rodiny tráví více času spolu.
  • Výzkumníci na University of Glasgow zjistili, že leden zaznamenává nárůst rozvodů ve Spojeném království. Studie připisuje tento trend stresu z vánočních svátků, finančním tlakům a emocionálním očekáváním spojeným s koncem roku a začátkem nového.
  • Výzkumníci ve studii publikované v časopise Journal of Family Issues zjistili, že rodiny často zažívají zvýšené napětí během prázdnin kvůli vysokým očekáváním a intenzivnímu společnému času. Tento zvýšený stres může vést k nárůstu konfliktů a následně i k rozvodům po skončení prázdnin.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...