fbpx

Můžeme se dožít až 120 let. Umíráme dříve, protože jdeme proti sobě, říká odborník na Feng Ren Shui 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

V čem spočívá učení Feng Ren Shui? Co je mandát nebes a jak ho každý člověk může využít? A proč se nedožíváme 120 let, i když bychom mohli? Nejen o tom jsme si povídali s Jiřím Černákem.

Zveřejněno: 30. 8. 2024

„Kdo jsem a jaký je můj účel? To jsou základní otázky, na které ale většina lidí nemá odpověď,“ říká zakladatel Školy Feng Ren Shui Jiří Černák a dodává: „Lidé často dělají práci, která neodpovídá jejich pravému já. Kvůli okolním vlivům ztrácí schopnost poznat, co je pro ně to nejlepší. Přitom je to zásadní. Pokud totiž děláme věci, které nejsou v souladu s naším pravým já, bere nám to životní energii, a tím si zaděláváme na nemoc.“

Jiří Černák pracoval dlouho pro velké firmy, potom i sám podnikal a dařilo se mu dobře. Přesto měl pocit, že mu něco chybí. „Nenaplňovalo mě to. Začal jsem se zajímat o duchovno, studoval jsem náboženství, reiki a podobně. Když jsem šel historicky ještě dál, narazil jsem na taoismus, který je založený na zákonech přírody. Od malička jsem k přírodě tíhnul a tohle mi bylo sympatické. No a od taoismu to byl krůček k Feng Ren Shui, protože z něj vychází,“ vypráví. 

Co tedy přesně je Feng Ren Shui a k čemu slouží?

Feng Ren Shui je součástí učení Feng Shui. Ren znamená v čínštině člověk. Zaměřuji se tedy na člověka, kterého ovlivňuje zejména čas a prostor. Celé to vychází z typologie, kdy se snažím poznat energie daného člověka. Co mu dělá dobře, a co naopak. Potom jsme schopni určit, jak by měl bydlet, čemu by se měl věnovat profesně a tak dále.

Na základě jakých kritérií lidi rozdělujete?

Energie dělíme na jin a jang. Někdo je více typ jin (pasivní síla), někdo jang (aktivní síla). Potom je součástí našeho učení pět elementů (tzv. proměnných fází) – dřevo, oheň, země, kov a voda. Někdo je například takzvaně hodně dřevěný, což znamená, že je hodně kreativní a spontánní, takové věčné dítě. Někdo je více kovový čili strukturovanější a má rád řád.

Když je člověk sám sebou, tak je nejsilnější. Potom dokáže velké věci.

Potom máme zvířata – draci, koně, opice, vepři a tak dále. Ta často vypovídají o tom, jak člověk jedná a jak se projevuje. Mám vysledované, že pokud je někdo kůň, tak se opravdu chová jako toto zvíře. Má tendence neustále někam běhat, nevydrží dlouho na místě... Potom máme 28 nebeských zvířat, která přinášejí informace o pocitové úrovni člověka, jak věci vnímá. A tohle všechno dohromady nám dává ucelený obrázek o tom, jaký člověk je a jaké má energie, silné stránky, přirozené talenty a jak by si měl život nastavit tak, aby se cítil být v harmonii. 

Jinými slovy se to nazývá takzvaná potencionalita člověka. Co by měl člověk dělat, kdy a jak. Když se tím daný jedinec řídí, tak se mu nevyčerpává tzv. základní životní energie. Samozřejmě ho daná činnost unaví, ale nebude vyčerpaný.

Chtějí dnes lidé poznávat sami sebe? Co nejvíce řeší?

Ano, chtějí. Když jim řeknu, že jsou takoví a makoví, často cítí úlevu a úplně se jim rozzáří oči – a to můžu takový opravdu být? Okolí jim často dává najevo, že s nimi něco není v pořádku. Je třeba si ale uvědomit, že v přírodě je všechno nastavené na prosperitu. Všechno se rodí proto, aby se tomu dařilo. Protože to příroda potřebuje. Ona potřebuje stromy, které dávají plody. A když je člověk sám sebou, tak je nejsilnější. Potom dokáže velké věci. Když jste užitečný, tak jste žádaný.

Co se týká témat, nejvíce se lidé ptají – kdo jsem a co tady mám dělat. Lidé opravdu nevědí, kým jsou. Tedy někde hluboko uvnitř sebe to vědí, ale to vědění je přebité všemi vlivy z okolí, strachem z nepřijetí a tak dále. Lidé se pořád snaží přizpůsobovat. Často se také ptají na zaměstnání.

A i v tom směru jste schopen jim poradit?

Ano, z rozboru mi vyjdou přirozené talenty. Pokud je člověk tzv. hodně dřevěný a chce být účetní, tak asi v takové práci nebude spokojený. Problém u nás lidí je ten, že se dokážeme všechno naučit, a to hodně zkresluje. Potom se hodně řeší vztahy. Poslední dobou se mi daří přemlouvat rodiče, aby si nechali udělat rozbor dítěte. A čím dřív, tím líp.

Buňky organismu člověka jsou nastavené na 120 let života. Ale protože žijeme špatně a jdeme proti svým energiím, tak z toho kanystru čerpáme rychleji a rychleji umíráme. 

Proč je to podle vás tak důležité?

Tam se dozvíte silné stránky svého dítěte a od malička rozvíjíte jeho potenciál. Jinak to rodiče samozřejmě hned nepoznají a dávají dítě na kroužky, na které nemá predispozice.

Jaké je dělat konzultace s dětmi?

Ne vždy je to jednoduché. Když to dítě zajímá, tak poslouchá. Někdy se ale vymezí vůči mně nebo rodiči. Když přijde na konzultaci teenager, tak je taky vhodné, aby u toho rodiče byli. Pak totiž budou chápat, jak se mají ke svému potomkovi chovat. Například dítě-buvol bývá tvrdohlavé, na takovou osobnost nemá cenu tlačit. Když dělá nějaký úkol, potřebuje prostor a pocit, že si to může naplánovat sám. Naopak kovové děti mají rády pravidla a řád. 

Co si myslíte o lidech, kteří nejsou nijak jasně vyhranění, mají mnoho talentů a nemohou se rozhodnout pro žádné povolání?

Ti mají jin a jang v rovnováze a zajímá je od všeho trošku. Rychle se ve všem zorientují, ale nemůžou jít do hloubky, to už je nebaví. Po několika letech potřebují vždy dramatickou změnu, například v práci. Často z toho bývají zmatení, protože je jim od mala vštěpováno, že mají u všeho vydržet a jednu práci dělat celý život. Jenže oni změnu prostě k životu potřebují. Může se to projevit i v partnerských vztazích, že třeba potřebují větší rozmanitost. Když se partnerství dostane do vyjetých kolejí, přestává je bavit. A týká se to vlastně všech oblastí jejich života. Tím, že se zajímají o mnoho věcí, dokážou si vše pospojovat a vidět souvislosti. V tom je jejich velká síla.

Chodí k vám i páry?

Ano, zpracovávám i partnerské analýzy, aby lidé mohli svůj vztah vyladit. Pokud je někdo tygr, tak má tendence řvát, dokáže být nepříjemný. Jenže on na vás řve a ani o tom neví. Není v tom nic osobního. Ale vy se budete ohrazovat a on to nebude chápat. Tak vznikají konflikty. Když tygrovi řeknu, neřvi a hlídej se, tak si ten člověk začne třeba dávat pozor, aby na nikoho nevyjížděl.

Lidé díky analýzám často prozřou. Když každému z partnerů vykládám na schůzce typologii, tak ten druhý většinou řekne – jo, přesně takový je a přesně tohle mi dělá. A naopak. Je to o energii přijetí. Když s někým chci být, tak ho musím přijmout. Znáte film Válka Roseových? Ona ho přestala přijímat a začalo se bojovat. Když člověk přijímá, že má doma tygra, tak ví, že daný jedinec spoustu věcí vůbec nemyslí zle. A když vím, že druhý nedělá věci, aby mi ublížil, nemusím s ním bojovat. 

Nejvíce se lidé ptají – kdo jsem a co tady mám dělat. Lidé opravdu nevědí, kým jsou. Tedy někde hluboko uvnitř sebe to vědí, ale to vědění je přebité všemi vlivy z okolí, strachem z nepřijetí a tak dále. 

Má každý z nás nějaký dar?

Ano, říká se tomu takzvaný mandát nebes, který ale není pro toho daného člověka, ale pro ostatní. Já k tomu vždycky dodávám, že žádná jabloň nejí svoje vlastní jablka. Její jablka jsou tady pro ty, kteří je potřebují, aby v přírodě přežili. My jsme se narodili, abychom byli prospěšní. Proto nás příroda stvořila. Všechno, co vznikne v přírodě, má nějaký účel, smysl, který má naplnit. Když znám své energie, tak vím, jaký je můj smysl života, a ten bych měl naplnit. 

Jak můžeme prakticky aplikovat znalosti o energiích a typologiích, abychom posílili své orgány a prodloužili si život?

Základní energie je kanystr pro život a teď už i západní medicína zjistila, že buňky organismu člověka jsou nastavené na 120 let života. Ale protože žijeme špatně a jdeme proti svým energiím, tak z toho kanystru čerpáme rychleji a rychleji umíráme. Hodně se teď říká, že bychom si měli život prodlužovat. Ale já říkám – hlavně si ho nezkracujte.

V životě potřebujeme dvě energie – něco, z čeho náš organismus žije. To je základní energie. Potom je aktivní energie – že tady spolu mluvíme atd., ta je daná tou typologií. Když jsem buvol a budu tak žít, tak si vůbec nesahám do své základní energie, žiju z té aktivní. Když ale budu dělat něco, co mi není přirozené, tak si budu sahat do té základní a to právě zkracuje život. I všechny orgány mají svoji energii. Pokud nemám v typologii v aktivní energii dřevo, a budu dělat dřevěné aktivity, tak tuto dřevěnou energii budu „tahat“ z jater, protože ty mají dřevěnou energii. A tím budu tento orgán oslabovat. Musím si dávat pozor, abych si nevyčerpával příslušný orgán. A umění Feng Ren Shui mi také říká, jak si naopak orgány posilovat.

Zmiňujete, že když jde člověk proti své přirozenosti, například když je buvol, ale nežije tak, zkracuje si život. Jak v životě prakticky poznám, že jdu proti sobě, i když neznám analýzu svých energií? 

Vyčerpaný organismus přestává být odolný a špatně zvládá jakékoliv napadení nějakou nemocí. Může se to projevit častým maroděním, dlouhou dobou léčení, že se vám stále vrací stejná nemoc a podobně. Když organismus takto stále bojuje s nemocemi, tak je více a více vyčerpaný a má to vliv na délku života. Další známkou toho, že nežijete podle svých energií, je, že to, co děláte (a neodpovídá to vašim energiím), vás nenaplňuje, nechce se vám to dělat, musíte se do toho nutit a vyčerpává vás to, trpíte častější únavou, zhoršuje to dobrou náladu apod.

Typologie Feng Ren Shui je postavená na stejných základech jako čínská medicína. Díky tomu můžeme z typologie vyčíst i možné oslabení jednotlivých orgánů. Máte-li například v typologii Tygra a žijete způsobem, který oslabují jeho energie, tak se to může projevit na špatné funkci žlučníku, zhoršené schopnosti se rozhodovat, silněji se mohou projevovat emoce vzteku, výbušnosti a podobně.

Byl nějaký zásadní moment, kdy jste si uvědomil sílu nastavení mysli a vůbec celého učení, které předáváte ostatním?

Mám super příklad. S bývalou ženou jsme se před lety rozhodli, že si postavíme dům. Řekli jsme si, co chceme, a udělali jsme si na to tzv. vision board, abychom to měli hezky na očích. A bylo opravdu neuvěřitelné, jak to zafungovalo. Do té doby jsme hledali pozemek, kde bychom mohli stavět, ale pořád jsme nemohli nic najít. Vždycky byl kolem toho nějaký problém. Buďto nepřijel makléř, nebo tam byla objížďka, nebo prostě něco.

Známkou toho, že nežijete podle svých energií, je, že to, co děláte, vás nenaplňuje, nechce se vám to dělat, musíte se do toho nutit a vyčerpává vás to,

Poté, co jsme si vytvořili vision board, se ale věci najednou začaly dít a více méně hladce. Někam jsme zrovna jeli a vidím stojan, kde byly realitní letáčky. Koukám se na to a na obrázku byla louka. Hned jsem věděl, že to je přesně ono. Okamžitě jsme na tu louku jeli. Byla tam obrovská cedule „na prodej“ s číslem na makléře. Zavolal jsem tam a makléř nám pozemek zarezervoval s tím, že se prodává jen část, a zbytek patří někomu jinému. My jsme chtěli pozemek celý, tak jsme si našli podle katastru nemovitostí adresu paní, které patřil. Bez předchozího avíza jsme za ní vyrazili. Paní byla doma a dá se říct, že mezi dveřmi jsme se domluvili, že nám pozemek odprodá.

Potom jsme jeli za projektantem, kterému jsme přesně nadiktovali, jak si dům představujeme. Měli jsme to do detailů připravené. Pozemek jsme koupili v květnu, v červnu jsme si ho nechali nakreslit a na Vánoce už jsme tam bydleli. Nikdo tomu nevěřil, ale opravdu se nám to povedlo přesně tak, jak jsme si to vizualizovali. Jediné úskalí tady toho je, že když si to jasně namalujete, tak se to už pak nedá změnit. Chtěli jsme dělat nějaké dodatečné úpravy, ale nešlo to. Buď to bylo moc drahé, nebo na to nebyl materiál. Vždycky nás to donutilo držet se původního plánu.

Související…

Domov jako magnet na peníze. Zkuste feng-shui, pomohou rostliny, zrcadla i správné barvy
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...