fbpx

Estetické operace prsou mají zdravotní rizika. Bohužel se o nich nemluví, říká odbornice na ženské zdraví 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Převážná většina mužů je spokojená s poprsím své partnerky. Dvě třetiny žen se svými ňadry ale spokojené nejsou. Čím je to způsobeno? Jak to změnit? Nejen o tom jsme si povídali s konzultantkou v oblasti ženského zdraví Ivetou Kučerovou.

Zveřejněno: 21. 9. 2024

Iveta je zkušená konzultantka a lektorka kurzů pro ženy a gynekologické zdraví, péči o prsa, pánevní dno a hormonální rovnováhu. Je certifikovanou lektorkou celostní metody 3x3. To vše absolvovala na základě vlastních zdravotních potíží. „Péče o prsa je krásné, ale stále zanedbané a tabuizované téma se spoustou paradoxů. Udává se, že dvě třetiny žen nejsou spokojené s tvarem či velikostí svého poprsí. Naopak osmdesát procent mužů je spokojeno s prsy své partnerky,“ říká zakladatelka školy pro ženy Živá (zivaradost.cz).

Když jsme si domlouvaly rozhovor, řekla jste větu, která mě zaujala. Že většina žen není spokojena se svým poprsím. Proč tomu tak je?

Bohužel, naše kultura vyvolává nespokojenost a umělou touhu po nedosažitelném ideálu. Je důležité si uvědomit, že prsa, která vidíme v reklamách, nejsou skutečná! Na svých přednáškách zvu ženy do galerie fotografií opravdových ňader. Každá žena, každé poprsí je jiné a nelze říci, které je krásné a které ne, která žena má "správnou" a která nenormální velikost.

Je jasné, že si rozumově můžeme říkat, že je hlavní, že máme prsa zdravá. Ale ona ta psychika je potvora…

Péče o prsa a srdce (které je fyzicky velmi blízko) souvisí s velkým množství emocí, zkušeností z vlastního života i ženské rodové linie. Více než čtyřicet procent žen zažije strach či paniku při nálezu v oblasti prsů. Obvykle se jedná o neškodnou cystu, ale žena je bezradná. Mnoho žen má prsa nemocná či zjizvená, prso či jeho část jim chybí. A každý rok stovky žen onemocní rakovinou prsu. To je velké téma!

Operace navyšují riziko onemocnění prsů, snižují citlivost a schopnost ženy dosáhnout orgasmu a řadu dalších obtíží ve fasciálním systému těla, systému meridiánů a tak dále.

A co ženy nejvíc trápí z estetického hlediska?

Podle mých zkušeností ženy trápí hlavně to, jak vnímají své tělo. Jaké v nich vyvolává emoce. A pak jim vadí nevhodné poznámky okolí. Zajímavé je, že mnohdy jsou nespokojené ženy, které mají standardní tvary těla, někdy jsou i velmi krásné podle měřítek většinové společnosti. Mimochodem existuje studie, která zjistila, že ženy s implantáty jsou psychicky labilnější a mají větší tendenci k sebevraždám.

Ale to asi nebude těmi implantáty, ale spíše k jejich aplikaci inklinují právě ženy, které nejsou se sebou spokojené a možná jsou psychicky labilnější?

Samozřejmě, že to spolu souvisí. Důležité je říci, že mnohé průzkumy v oblasti péče o prsa a ženské tělo jsou tendenční a ovlivněné obchodními zájmy. Proto je také obtížné najít nezávislé lékaře či odborníka v oblasti plastické chirurgie.

Jinak vypadají velká prsa na velké ženě, jinak působí na drobné, malé. S tím můžou kromě estetické stránky souviset i zdravotní obtíže… Jak se díváte na operativní zmenšení prsou?

Uvědomme si, že operace navyšují riziko onemocnění prsů, snižují citlivost a schopnost ženy dosáhnout orgasmu a řadu dalších obtíží ve fasciálním systému těla, systému meridiánů atd. Takže můj názor je, že operace je až poslední variantou řešení velkého či malého poprsí. O rizicích operací se velmi málo mluví.

Jak tedy přijmout své velké poprsí?

Ráda sdílím příběh Lenky, jedné účastnice mého kurzu Péče o prsa. Lenka má velikost poprsí číslo třináct. Představte si nosit celé dny na hrudi šestikilové závaží! Za svá prsa se Lenka styděla už od puberty, dlouho je nenáviděla. Vadila jí povislost, tvar, strie, poznámky okolí… Mnohé se změnilo poté, co poznala svého přítele. Ten její ňadra zbožňuje. I díky jeho lásce začala postupně víc přijímat a milovat své tělo. A to tak, že chodí i bez podprsenky. Na urážky či klepání si na čelo nereaguje, je to jejich problém, ne můj, říká. Dnes svá prsa Lenka vnímá jako dokonalá a o operaci neuvažuje.

Nevím o studii, která by potvrzovala, že nošení podprsenky zpevňuje prsa, naopak existuje francouzská studie tvrdící opak.

To sebepřijetí, které zvládla Lenka, je úžasné. Měla byste pro nás nějaké praktické rady?

+ Uvědomte si, že existuje důvod, proč vás příroda obdařila větším poprsím. Vaše tělo je dokonalé takové, jaké je. Opravdu chcete, aby ho někdo/nějaký muž opravoval?

+ Mnoho lze změnit správnou péčí o sebe, postavením těla a vhodným pohybem, otužováním a zpevněním prsní tkáně, například za pomocí hydroterapie a masáží. Skeptická jsem k "zázračným" kosmetickým přípravkům.

+ Mnohým ženám pomůže vhodně zvolená podprsenka. Neměla by však mít kostice, je to zdravotně velmi problematické.

+ Znám několik žen kyprých tvarů, kterým pomohlo ke zpevnění prsů ozdravění lymfatického systému a k lepšímu vztahu k svému tělu naopak nenošení podprsenky. Náročnější byly první dny, než si nositelka zvykala na změnu. Nevím o studii, která by potvrzovala, že nošení podprsenky zpevňuje prsa, naopak existuje francouzská studie tvrdící opak.

+ Pocení pod prsy lze zvládnout za pomoci přírodního deodorantu či dětského pudru.

+ Jako vhodné cvičení pro ženy všech tvarů a velikostí doporučuji Hormonální ladění, které zahrnuje také péči o prsa a lymfatický systém hrudníku.

Když se ještě vrátíme k příběhu Lenky, problémy začaly v dospívání. To bývá asi obecně nejhorší období, je to tak?

Ano, v dětství a dospívání se utváří náš vztah k tělu a spokojenost s ním. Zásadní je vzor maminky. Jak přijímá své tělo, svá prsa, jak o sebe pečuje a umí si užívat život v ženském těle. Jak kriticky přijímají rodiče svou dceru, hodnotí ji, nebo přijímají takovou, jaká je. Pro dívky připravuji rituál menarché, který je o oslavě prvních měsíčků, ale také o přijetí darů ženského těla. Je to obvykle období, kdy se dívčino tělo začne výrazně měnit, začínají růst prsa... Mnohé dívky jsou zmatené a stydí se o svých pocitech mluvit. Při obřadu dívka získá podporu žen ze své rodiny a třeba i od svých vrstevnic. Může si na něj vzpomenout, pokud bude v budoucnosti čelit poznámkám spolužáků, neuctivému chování mužů, lékařů a podobně.

Existuje devět diagnostických metod prsu, pozoruhodná je například metoda Discovering Hands, která vznikla v Německu a zapojuje nevidomé ženy

Vedete kurzy péče o prsa. Jak bychom o ně měly pečovat? 

Především vyučuji metody primární prevence a péče o prsa. Není to složité, jen ženy jsou často ovlivněné strachem a odpojené od sebe. Péče o prsa přitom může přinést mnoho objevů, radosti a potěšení. Vyučuji zdravotní i pečující automasáže prsů i celého hrudníku s důrazem na ozdravení lymfatického systému a bioenergetická cvičení na uvolnění stresu. Chronický stres, dlouhodobá nespokojenost se sebou a nerovnováha přijímání a dávání jsou mimochodem významnými rizikovými faktory pro onemocnění prsů.

Důležitá je péče v souvislostech celého těla. Svou roli hraje výživa, dech, otužování imunitního systému, uvolnění potlačených a posilování pozitivních emocí. Komplexní systém, který nabízí ženám cestu k péči o prsa a gynekologické zdraví, životní a hormonální rovnováhu, se jmenuje Hormonální ladění.

Dále pak pomáhám ženám v orientaci v oblasti sekundární prevence. Málo se například ví, že existuje devět diagnostických metod prsu, pozoruhodná je například metoda Discovering Hands, která vznikla v Německu a zapojuje nevidomé ženy.

Také se zabýváte tématem umění být ženou. Být ženou vyžaduje skutečné umění? Jak se ho naučit?

Mám štěstí na moudrou maminku, která mě mimo jiné naučila, jak pečovat o prsa prostřednictvím střídavého omývání vlažnou a studenou vodou. Ale ženy mi říkají, jak je to vzácné! Bohužel žijeme ve světě, který oceňuje spíše jangové či, chcete-li, mužské kvality. Aktivitu, spíš než pasivní přijímání, výkon spíš než nicnedělání, rychlost spíš než pomalost, intenzivní zážitky spíš než jemnost. Mnoho žen se cítí pod tlakem a nemají dostatek času ke klidnému a odpovědnému rozhodnutí, jak zacházet se svým tělem. Žijí v rozporu se sebou, a to se negativně odráží na jejich gynekologickém zdraví a dlouhodobé životní spokojenosti. I proto jsem založila školu pro ženy Živá, kde se vyučují takové předměty jako Rovnováha péče o sebe a o ostatní, péče o prsa, pánevní dno, Hormonální ladění, výživa, bylinky pro ženy.

Související…

Lepší je to nahoře bez? Studie odhalily překvapivé dopady nošení podprsenky
Tereza Hermochová

foto: Se svolením Ivety Kučerové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...