fbpx

Většina „neplodných“ žen může otěhotnět bez reprodukční medicíny. Často stačí menší změna, říká Hana Přikrylová 1 fotografie
Zdroj: Se svolením Hany Přikrylové

Problémy s otěhotněním řeší dvacet procent párů. Mnozí se hned uchylují k umělému oplodnění. Hana Přikrylová nabízí přirozenou cestu, která často postačí.

Zveřejněno: 6. 10. 2024

Hanka Přikrylová sama zažila, jaké to je trápit se, když těhotenství nepřichází. Dnes je šťastnou mámou tří dětí, kterou zkušenosti přivedly na cestu pomoci druhým. Dnes pracuje jako fertility konzultantka, koučka, poradkyně symptotermální metody přirozeného plánování rodičovství, lektorka školy pánevního dna a v neposlední řadě zakladatelka projektu Dítě vítáno.

Mnohým neplodným párům dává naději, že někdy stačí malá změna v životním stylu či pohledu na život, a vysněné dítě přijde přirozeně i bez reprodukční medicíny. „Reprodukční medicína by, dle mého názoru, měla být využívána až jako poslední možnost, tedy až jsou vyčerpány všechny ostatní léčebné cesty. Bohužel, často se tak neděje. Když má žena nebo muž sníženou plodnost, jsou většinou odesíláni do reprodukčního centra. Tam se problém řeší pomocí umělého oplodnění, aniž by se zkoumala jeho skutečná příčina. Pokud bychom se zaměřili na odhalení skutečné příčiny neplodnosti a zvolili vhodnou léčbu, šance na přirozené otěhotnění dosahují až k osmdesáti procentům,“ říká Hana Přikrylová.

Vycházíte z vlastních zkušeností, že? První dítě přišlo lehce, druhé ne… Zjistila jste příčinu?

V mém případě byla klíčová psychika. Vidím to i u svých klientů. Když žena dlouhodobě nemůže otěhotnět, začne pochybovat o svém těle, ovládne ji strach a panika. Bohužel, lékaři někdy situaci ještě zhorší svými nepodloženými předpoklady. Bylo by velmi nápomocné, kdyby lékaři zohlednili psychologické faktory a případně doporučili odborníka, který může ženě pomoci. Někdy stačí jen podpora, obnovení důvěry v sebe sama a vrátit radost zpět do života, aby žena přirozeně otěhotněla. Tím se v mnoha případech vyhne složitým procesům umělého oplodnění, které mohou ohrozit její zdraví.

Podle mé letité zkušenosti má žena mnohem větší šanci otěhotnět, když nenechá své zdraví pouze v rukou lékařů. Slovo „pacient“ totiž v překladu znamená „trpně snášející“. Jakmile žena i její partner převezmou zodpovědnost za své zdraví a za své dítě do svých rukou, mají napůl vyhráno.

Říkáte, že umělé oplodnění může narušit zdraví ženy. O tom se moc nemluví. Jaká jsou podle vás rizika?

Není snadné jednoznačně prokázat, že problémy, kterým ženy po umělém oplodnění mnohdy čelí, jsou přímo důsledkem stimulačních léků používaných během procesu. Mezi stimulací a například výskytem rakoviny vaječníků může uplynout mnoho let. Přesto, když se podíváme na anamnézy onkologicky nemocných žen, často v nich nacházíme užívání hormonální antikoncepce nebo podstoupení právě umělého oplodnění. Nemyslím si, že se jedná o pouhou náhodu.

Těhotenství ve velké míře ovlivňuje zdravá menstruace. Říkáte, že menstruační cyklus je řízený mozkem. Jak si to můžeme představit?

Ano, zjednodušeně řečeno, mozek dává povel vaječníkům, aby folikuly dozrávaly. Vaječníky pak informují mozek, že jsou zralé, a mozek vyšle signál k prasknutí folikulu. Vzhledem k tomu, že menstruační cyklus řídí mozek, je zde opět důkaz, že psychika a emoční stav ženy může změnit průběh menstruačního cyklu, a tedy i schopnost otěhotnět.

Hana Přikrylová

Hana Přikrylová je fertility konzultantka a koučka, která pomáhá ženám na jejich cestě k přirozenému početí. Jako zakladatelka projektu ditevitano.cz poskytuje nejen odborné znalosti, ale i inspiraci a podporu ženám čelícím neplodnosti. Hana pracovala jako poradkyně v centru pro přirozenou podporu otěhotnění i jako koordinátorka IVF pacientů na reprodukční klinice. Její specializace zahrnuje symptotermální metodu plánování rodičovství, která harmonizuje psychické a fyzické zdraví. Navíc působí jako lektorka cvičení pánevního dna, kde učí ženy, jak využít jeho síly k podpoře plodnosti a celkového zdraví.

Jak přirozeně poznat, že jsem plodná?

To je krásná otázka. Doporučuji ženám sledovat svůj menstruační cyklus pomocí měření bazální tělesné teploty. Tato metoda je velmi přesná a poskytuje mnoho důležitých informací o plodnosti ženy. Žena pak lépe rozumí svému tělu a ví, na co se zaměřit, co je třeba podpořit, anebo naopak, čeho se obávat vůbec nemusí. Tato metoda ženě často přináší také velký pocit uvolnění, protože vidí, co se v jejím těle děje, co skutečně potřebuje. Mnohé ženy chtějí od svého těla dítě, ale často nevědí, co jejich tělo potřebuje od nich. A právě tato metoda je prvním krokem k pochopení.

Jste zastánkyně názoru, že pár má být aktivní a převzít situaci do svých rukou. Asi máte na mysli něco jiného, než sexuální styk...

Podle mé letité zkušenosti má žena mnohem větší šanci otěhotnět, když nenechá své zdraví pouze v rukou lékařů. Slovo „pacient“ totiž v překladu znamená „trpně snášející“. Podporuji své klienty (i muže), aby nebyli jen pasivními příjemci péče a „čekateli“, ale aby byli aktivní. Velmi se vyplatí zjišťovat si o své situaci více názorů, aktivně hledat i jiné možnosti, než které nabídne lékař, pokud se mnou daná nabídka nesouzní. Jakmile žena i její partner převezmou zodpovědnost za své zdraví a za své dítě do svých rukou, mají napůl vyhráno.

Na svém webu mám mnoho krásných příběhů od žen, které mi oznamují své těhotenství, přestože už nad nimi byla zlomena hůl. Tyto příběhy jsou nejen inspirující, ale dodávají naději i dalším ženám, které se nacházejí v podobné situaci.

Neplodnost bývá nejčastěji spojována se ženami. Je to až takové klišé. Ale víme, že je to půl na půl. A z vašich videí je jasné, že právě muži mohou zásadně ovlivnit, zda jejich partnerka otěhotní. Jak?

Faktory mužské neplodnosti jsou často přehlíženy, i když je známo, že kvalita spermií se zhoršuje, a to zejména kvůli špatnému životnímu stylu. Prvním krokem k podpoře plodnosti muže je tedy zaměřit se na jeho každodenní režim a návyky. Je třeba se zaměřit na spánek, stravu, stres a pracovní vyčerpání. Když se v této oblasti udělají změny, plodnost se často zlepší. Také je užitečné podpořit plodnost kvalitními potravinovými doplňky. V druhé řadě je možné navštívit urologa nebo androloga, který je schopen odhalit a odstranit příčiny zhoršené plodnosti muže. Často se stává, že muž v reprodukčním centru obdrží výsledky spermiogramu a je mu řečeno, že jediným možným řešením je umělé oplodnění. To ale není pravda. Andrologie je v České republice na velmi vysoké úrovni a může pomoci mnoha párům.

Opravdu u mužů kolikrát stačí třeba jen nenosit upnuté prádlo atd., nechodit do sauny?

Samozřejmě, vše je velmi individuální. Obecně ale může jakákoliv činnost, která zvyšuje teplotu v oblasti varlat, narušit tvorbu spermií. Zvlášť teď s blížící se zimou si mnoho mužů zapíná vyhřívané sedačky v autech, a to skutečně může kvalitu spermií výrazně ovlivnit.

V čem bývá nejčastěji „zakopaný pes“ u žen? Špatný menstruační cyklus? Chyby v životním stylu?

Odpověděla bych tak, že chyby v životním stylu často vedou ke špatnému menstruačnímu cyklu. Spokojenost, harmonie a rovnováha v životě páru z velké míry určují jejich zdravotní stav. Proto je často důležité podpořit pár ke změně oblastí, kde cítí vyčerpání, nespokojenost a dysbalanci.

Kdybych měla být však konkrétní, velmi často se u žen setkávám s nedostatečnou luteální fází, což je fáze od ovulace k menstruaci. Když je luteální fáze krátká, může dojít k otěhotnění, ale embryo se neudrží a odloučí se spolu s děložní sliznicí během menstruace. Žena tak často ani neví, že byla těhotná. Mnohokrát se tedy zbytečně řeší nemožnost otěhotnění, když je třeba jen podpořit schopnost udržet těhotenství. I tyto ženy jsou často odesílány do reprodukčního centra, ale mnohdy stačí malá podpora, aby na těhotenském testu viděly dvě čárky.

Jak krátkou luteální fázi můžeme prodloužit?

Tato situace je poměrně snadno řešitelná. Ženy s tímto problémem obvykle trpí nízkou hladinou progesteronu, který je nutné doplnit. Možností je více – lze například sáhnout po vhodných potravinových doplňcích zvyšujících hladinu progesteronu nebo přímo užívat „čistý“ progesteron.

Velmi často se u žen setkávám s nedostatečnou luteální fází. Když je luteální fáze krátká, může dojít k otěhotnění, ale embryo se neudrží a odloučí se spolu s děložní sliznicí během menstruace. Žena tak často ani neví, že byla těhotná. Mnohokrát se tedy zbytečně řeší nemožnost otěhotnění, když je třeba jen podpořit schopnost udržet těhotenství.

Na plodnost má podle vás vliv i spánek…

Spánek je často opomíjený, ale velmi důležitý faktor, který může výrazně ovlivnit plodnost mužů i žen. Kvalitní spánek pomáhá regulovat hormony klíčové pro reprodukční zdraví. Je důležitý pro celkovou regeneraci těla, snižuje stres, posiluje imunitu, zvyšuje energii – to vše má přímý vliv na posílení reprodukčního zdraví.

Co kromě již zmíněných věcí ovlivňuje plodnost? Něco překvapivého...

Často se setkávám s tím, že neschopnost otěhotnět, donosit dítě nebo také nízká kvalita spermií spočívá v potravinových intolerancích. Nesnášenlivost lepku nebo laktózy může hrát klíčovou roli v početí, proto je důležité se na tuto oblast zaměřit a nechat ji v případě podezření vyšetřit.

Zaujala mě vaše věta, že do pánve se uzavírají emoce. Povězte nám víc.

Je obecně známo, že neprožité emoce se ukládají do svalů. Bohužel většina z nás nebyla podporována ve vyjadřování emocí a ani neví, jak je zdravě ventilovat. Mnoho emocí, jako je stud, lítost, vztek nebo pocit křivdy, se ukládá právě do svalů pánevního dna. Výhodou je, že nemusíme nutně hledat příčinu těchto bloků. Stačí rozpohybovat svaly a jejich aktivitou se postupně emoce a případné bloky uvolní. Ženám, které si přejí otěhotnět, bych proto velmi doporučila např. cvičení pánevního dna.

Někdy stačí jen podpora, obnovení důvěry v sebe sama a vrátit radost zpět do života, aby žena přirozeně otěhotněla. Tím se v mnoha případech vyhne složitým procesům umělého oplodnění, které mohou ohrozit její zdraví.

Vy sama, po tom všem, čím jste si prošla, kdyby to jinak nešlo, šla byste do IVF?

Reprodukční medicínu určitě nezavrhuji. Je úžasné, že ženy, které skutečně nemohou otěhotnět přirozenou cestou, mohou tímto způsobem mít vlastní dítě. Avšak žen, které například nemají ani jeden vejcovod a přirozené početí je vyloučeno, nebo mají jinou vývojovou vadu, je velmi málo. V době, kdy jsem sama nemohla otěhotnět, jsem o umělém oplodnění neuvažovala. Vždy mám tendenci zaměřit se na hledání příčiny a její odstranění. Jsem přesvědčená, že vše, co se nám v životě děje, má svůj význam. Někdy je to oříšek pochopit, co nás chce situace naučit nebo kam nás chce posunout. Někdy padáme do pozice oběti a topíme se v lítosti. Nedivím se. Málokdo nám ukazuje i jinou cestu. Avšak pokud krizi využijeme ve svůj prospěch, s odstupem času poděkujeme za to, že se nám stala. Protože bez toho bychom nebyli tam, kde nyní jsme, nebo neměli to, co nyní máme.

S jakým pro vás největším zázrakem v otěhotnění jste se setkala?

Dle mého názoru i to, zda se mi stane zázrak nebo ne, mohu ovlivnit. Pouze potřebuji vědomě pro tento zázrak vytvořit prostor. Proto to nevnímám jako „zázrak“, ale „vědomý proces“. Kdybych měla však odpovědět na vaši otázku, nejkrásnější je, když žena, které lékaři tvrdili, že pro ni je jedinou cestou umělé oplodnění, otěhotní zcela přirozeně.

A to se podle vašich zkušeností děje často?

Ano, v mé praxi se s tím setkávám opravdu často. Na svém webu mám mnoho krásných příběhů od žen, které mi oznamují své těhotenství, přestože už nad nimi byla zlomena hůl. Tyto příběhy jsou nejen inspirující, ale dodávají naději i dalším ženám, které se nacházejí v podobné situaci.

Související…

Léčba neplodnosti by měla zahrnovat i péči o psychiku. Jaká je úloha terapeuta?
Martina Malá

foto: Se svolením Hany Přikrylové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...