fbpx

Na intoleranci laktózy není univerzální návod. Musíte zjistit, co zvládne vaše tělo, říká odbornice 2 fotografie
Lucie Kulišťáková. (zdroj: se svolením Lucie Kulišťákové)

S Lucií Kulišťákovou o rozdílech mezi intolerancí laktózy a alergií na mléko, o způsobech, jak intoleranci odhalit, i o tom, proč se ani v případě zjištěné intolerance na laktózu nedoporučuje mléčné výrobky zcela vysadit

Zveřejněno: 20. 5. 2024

Intolerance laktózy se může projevit v kterémkoliv věku. Obvykle začíná zcela běžnými příznaky, které se však opakují a mohou značně ovlivňovat kvalitu života. Pokud vás trápí časté nadýmání, plynatost, bolesti břicha nebo hlavy a nevíte, co s tím, můžete vyzkoušet test na laktózovou intoleranci. Existuje několik možností, jak tyto obtíže odhalit. „Příznaky intolerance laktózy se mohou u různých jedinců lišit jak ve své intenzitě, tak v projevech,“ zmiňuje v úvodu vědecká specialistka ze společnosti GENETIFY Lucie Kulišťáková.

Jaké jsou nejčastěji první příznaky intolerance laktózy?

Intolerance laktózy se obvykle projevuje zažívacími obtížemi, jako jsou nadýmání, bolesti břicha, průjem nebo zácpa, přičemž někteří lidé mohou také pociťovat nevolnost a méně často zvracení po konzumaci laktózy. Tyto potíže jsou často spojeny s nadměrnou tvorbou plynu v trávicím traktu.

Mohou se tyto příznaky projevit kdykoliv v průběhu života?

Ano, intolerance laktózy může nastat kdykoliv v průběhu života. Někteří lidé se s touto intolerancí narodí, zatímco u jiných se může rozvinout až později v dospělosti. Existují různé rizikové faktory, které mohou ovlivnit výskyt intolerance laktózy, včetně genetických predispozic, stárnutí, stresu, onemocnění střev a změn stravovacích návyků.

Kromě intolerance laktózy existuje také alergie na mléko. Můžete popsat, jak se projevuje intolerance a jak alergie?

Intolerance laktózy a alergie na mléko jsou rozdílné reakce těla na složky obsažené v mléčných produktech. Laktózová intolerance je stav, kdy tělo nedostatečně produkuje enzym laktázu, který je nutný k trávení laktózy, cukru obsaženého v mléčných produktech. Nedostatek tohoto enzymu může vyvolat nepříjemné příznaky jako nadýmání, průjem a plynatost. Nedostatek laktázy může být geneticky daný nebo způsobený postupným snižováním produkce enzymu v průběhu života. 

Související…

Alergie na histamin je málo obvyklá, ale velmi zrádná
Kateřina Hájková

Alergie na mléko je imunitní reakce organismu na bílkoviny obsažené v mléce, jako je kasein a syrovátkový protein. Při alergické reakci na mléko imunitní systém identifikuje tyto bílkoviny jako cizí látky a reaguje na ně produkcí histaminu a protilátek. To může vést k různorodým příznakům, jako jsou kožní vyrážky (ekzémy, kopřivka), otoky obličeje, potíže s dýcháním, průjem a zvracení, a v nejzávažnějších případech může vyústit v anafylaktický šok. Alergie na mléko je tedy potenciálně život ohrožující stav, který vyžaduje striktní vyhýbání se mléčným produktům a pečlivé sledování.

Jaké jsou mezi nimi hlavní rozdíly?

Základní rozdíly spočívají v tom, že intolerance laktózy je způsobena nedostatkem laktázy, enzymu nezbytného pro štěpení laktózy, cukru obsaženého v mléce, zatímco alergie na mléko je imunitní reakcí na bílkoviny, jako jsou kasein a syrovátkový protein. Přestože intolerance na laktózu obvykle způsobuje méně závažné symptomy, jako jsou plynatost, nadýmání a průjem, může stále způsobovat nepříjemné příznaky. Alergie na mléko je obecně vážnější a vyžaduje pečlivé vyhýbání se mléčným výrobkům a lékařský dohled.

Jakou životosprávu poté dodržovat v případě intolerance. Stačí jen vysadit nebo omezit mléčné výrobky?

Při laktózové intoleranci je důležité určit vlastní hranici tolerance. Enzym laktáza, který štěpí laktózu, nemusí úplně absentovat, ale může být ve střevě přítomen jen v omezeném množství, což umožňuje určitou schopnost trávení laktózy. Doporučuje se experimentovat a zjistit, které mléčné výrobky tolerujete, a které již vyvolávají problémy. Úplné vyřazení mléčných výrobků z jídelníčku se obvykle nedoporučuje, protože jsou bohaté na esenciální bílkoviny, vitaminy a minerály. Je tedy klíčové najít svůj individuální práh tolerance.

Může intolerance laktózy způsobit i nějaké další obtíže, pokud se příznaky přehlíží?

Ignorování příznaků intolerance laktózy může vést k dalším zdravotním komplikacím. Nedostatečný příjem živin, jako jsou vápník a vitamín D z mléčných výrobků, může způsobit oslabení kostí a jiné zdravotní problémy.

Negativní výsledek testu není absolutní zárukou absence intolerance laktózy, neboť její přítomnost nemusí být pouze důsledkem genetických faktorů. 

Nepříjemné symptomy jako nadýmání, plynatost a bolest břicha mohou negativně ovlivnit kvalitu života a každodenní aktivity. Pokud se tyto příznaky ignorují, může to vést k dalším střevním potížím, včetně zánětů a narušení rovnováhy střevní mikroflóry. Je proto nezbytné, aby lidé s intolerancí laktózy vyhledali lékařskou pomoc, získali správnou diagnózu a léčbu, což minimalizuje riziko komplikací a zajišťuje optimální zdraví.

Jak lze odhalit intoleranci laktózy?

Intoleranci laktózy lze diagnostikovat několika metodami, z nichž každá má své specifické charakteristiky a míru účinnosti. Jednou z běžně používaných je laktózový toleranční test, který zahrnuje podání určitého množství laktózy a následné monitorování reakcí organismu na ni. Zažívací potíže, jako jsou nadýmání, bolesti břicha nebo průjem, mohou naznačovat přítomnost intolerance. Další metodou je vodíkový dechový test, založený na detekci zvýšení hladiny vodíku ve vydechovaném vzduchu po konzumaci laktózy, což ukazuje na problémy s jejím trávením. Tento jev nastává, když nestrávená laktóza je ve střevě fermentována.

K dispozici je také genetický test, který odhaluje genetické varianty spojené s intolerancí laktózy, což je zejména užitečné pro jedince s rodinnou historií této intolerance, zajímající se o své genetické predispozice. Jako alternativa slouží eliminační dieta, při které se laktóza zcela vyřadí ze stravy na několik týdnů. Během tohoto období se monitoruje, zda dojde ke zlepšení příznaků intolerance. Tato metoda umožňuje pozorovat, jak tělo reaguje na nepřítomnost laktózy ve stravě.

Podle čeho tedy zvolit tu správnou možnost?

Každá z těchto metod má své výhody a omezení a výběr vhodného testu by měl být proveden ve spolupráci s lékařem, aby bylo dosaženo co nejpřesnější diagnózy intolerance laktózy.

Jako jednu z možností první volby uvádíte domácí test laktózové intolerance. V čem toto testování spočívá a co to obnáší?

Jednou z hlavních výhod je pohodlí a soukromí domácího prostředí, které umožňuje provedení testu bez zbytečného čekání a bez nutnosti navštívit zdravotnické zařízení. Jako biologický materiál pro analýzu slouží bukální stěr. Bukální stěr je způsob odběru vzorku biologického materiálu pomocí odběrového štětečku z ústní dutiny na vnitřní straně tváře. Tento postup je pohodlný, nenásilný a nevyžaduje žádné invazivní prostředky.

m shutterstock 769567186

Negativní výsledek testu není absolutní zárukou absence intolerance laktózy, neboť její přítomnost nemusí být pouze důsledkem genetických faktorů. Existuje mnoho dalších možných příčin, včetně stáří, střevních onemocnění nebo poškození střevní sliznice. Přesto je testování stále smysluplné, protože může poskytnout užitečné informace pro další léčebný postup nebo úpravu životního stylu. Je to také užitečný nástroj pro identifikaci možných problémů s trávením a pro zlepšení celkového zdraví.

Mohou si tento test udělat i těhotné ženy?

Ano, genetický test na intoleranci laktózy je obecně bezpečný a může být proveden i u dětí a těhotných žen. Tento test nevyžaduje odběr krve ani jiné invazivní postupy, což ho činí bezpečným i pro tyto skupiny. Nicméně, vždy je vhodné konzultovat se s lékařem nebo genetikem před provedením jakéhokoli genetického testu, aby se zjistilo, zda je test vhodný a bezpečný pro konkrétní situaci a zda může poskytnout užitečné informace.

Pokud bude výsledek pozitivní, je vhodné se objednat k lékaři? 

Jestliže genetický test na intoleranci laktózy vyjde pozitivně, je vhodné se objednat k lékaři. I když tento test může poskytnout užitečné informace o genetické predispozici k intoleranci laktózy, je stále důležité nechat diagnózu potvrdit a stav vyhodnotit lékařem. Lékař může provést další klinické vyšetření a poskytnout vhodnou léčbu a doporučení, která pomohou minimalizovat příznaky intolerance a zlepšit celkové zdraví jedince.

Zmiňujete, že se kromě samotného výsledku testu lze dozvědět i další užitečné informace – jaké konkrétně?

Genetický test na intoleranci laktózy může poskytnout užitečné informace nejen o samotném výsledku, ale také o způsobech, jak nahradit mléčné výrobky v jídelníčku. Tyto alternativy zahrnují náhrady za mléko, sýry, zmrzlinu, máslo, tvaroh a další produkty.

RNDr. Lucie Kulišťáková

Lucie Kulišťáková vystudovala jsem laboratorní analytiku a vyšetřovací metody ve zdravotnictví na lékařské fakultě, následně jsem získala doktorát z molekulární biologie a genetiky na MUNI a v tomto oboru působím i profesně. Volný čas vyplňuji sportem a svůj koníček jsem také doplnila vzděláním – kurzem fitness trenéra. Ráda vám pomůžu na podkladě výsledků DNA analýzy zefektivnit váš tréninkový plán i regeneraci.

Dále test poskytuje informace o průměrném obsahu laktózy v různých produktech, což umožňuje lépe plánovat stravování. Pomáhá také odhalit potraviny, ve kterých může být laktóza skryta, i když to na první pohled nevypadá. Tyto dodatečné informace mohou být pro jedince s intolerancí laktózy velmi užitečné při přizpůsobování jejich stravovacích návyků a minimalizaci příznaků intolerance.

Je intolerance laktózy ovlivněna genetikou? Pokud ji má například jeden z rodičů, je větší pravděpodobnost, že ji zdědí i některý z potomků?

Ano, intolerance laktózy může být ovlivněna genetickou predispozicí. Pokud má jeden nebo oba rodiče intoleranci laktózy, existuje zvýšená pravděpodobnost, že ji mohou zdědit i jejich potomci. Genetika může hrát klíčovou roli v určování, zda jedinec produkuje dostatečné množství enzymu laktázy, který je nezbytný k trávení laktózy obsažené v mléčných výrobcích. Je nutno zmínit, že přítomnost genetické predispozice pro intoleranci laktózy neznamená automaticky, že se projeví symptomy intolerance u každého potomka.

Může se stát, že někteří lidé s genetickou predispozicí nevykazují žádné příznaky intolerance laktózy, zatímco u jiných se mohou symptomy vyskytnout. Ovšem přítomnost genetické predispozice zvyšuje riziko vzniku intolerance laktózy a může být jedním z faktorů, které je třeba vzít v úvahu při posuzování rizika pro daného jedince.

foto: se svolením Lucie Kulišťákové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...