fbpx

Kosmetické rituály Korejek: Péči o pleť mají jako kult, denně používají až 10 produktů 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Korea je kosmetickou velmocí. Tamní dívky si už od útlého věku vštěpují každodenní rutinu v péči o pleť. Dobře totiž vědí, že prevence je mnohem účinnější než kamuflování akné a vrásek make-upem.

Zveřejněno: 18. 5. 2024

Dlouho se věřilo, že Korejky mají jednu z nejkrásnějších pletí na světě hlavně díky genetice. Jakmile se ale na evropský trh dostala jejich kosmetika, bylo jasné, že za těmi západními zaostávají.

Korejská vláda totiž investuje miliardy do vývoje nejnovějších kosmetických technologií. Panuje tak u nich velká konkurence a firmy jsou nuceny neustále přicházet na trh s novějšími a účinnějšími produkty.

Líčí se i muži

O korejské péči se říká, že je jednou z nejpropracovanějších na světě. „Korejky používají kosmetické produkty vyrobené z exotických bylin, pěstovaných přímo na korejském poloostrově, a dalších přírodních látek. Zajímavostí je, že stejně o sebe pečují i korejští muži. Make-up pravidelně používá až 20 procent z nich,“ píše v knize Tajemství krásy Korejek Cho Charlotter. Autorka se živí v Kalifornii jako kosmetička a je také zakladatelkou blogu a firmy Soko Glam.

Co Evropanky příliš neznají, jsou ampule a séra. Ampule mají dvojí efekt. Fungují totiž jako tonikum a sérum dohromady. Tím napomáhají k rychlejší obnově pleťových buněk. Sérum obsahuje vysoce koncentrované látky a působí i v hlubších vrstvách kůže. I proto patří mezi nejúčinnější typy produktů.

Korejky se vždy snaží vypadat co nejpřirozeněji a svěže. Často se mluví o tzv. glass skin. Taková pleť je hladká, bez jediné chybičky či viditelného póru. Pokožka se viditelně leskne a je zdravá. Naturálního vzhledu se drží Korejci i u dekorativního líčení. Péči o sebe se věnují pravidelně každý den a nejdůležitější je pro ně hydratace. Bez ní je totiž pokožka napnutá, působí mdle a mimické vrásky bývají viditelnější. „Korejci se zároveň snaží jednotlivé produkty vrstvit v určitém pořadí, aby dosáhli maximálního účinku u každého z nich,“ vysvětluje ve své knize Cho.

Co pochází z Jižní Koreje?

Například plátýnkové masky na obličej, fermentovaná kosmetika pro zdravý mikrobiom, kompaktní cushion make-up, pleťové esence i odličovací oleje.

Důležité je i to, co jíte

Korejci milují svěží vzhled nadevše. Dokonce natolik, že pro něj mají speciální výraz – „chok, chok“. Nemusí se vztahovat pouze na kůži, ale slouží k popisu čehokoli, co je doslova vlhké. Dbají také na svou životosprávu. Do jídelníčku zahrnují fermentované potraviny bohaté na probiotika. Vyhlášené je zejména korejské kimči, které seženete i v Česku.

Tip pro vás: Špína, která se na kůži nahromadí za celý den, obsahuje volné radikály, které narušují kožní buňky. Ty jsou zodpovědné za rozpad přírodního elastinu a kolagenu, tudíž se tvoří víc vrásek. Chcete snížit poškození volnými radikály? Pijte zelený čaj nebo si dopřejte vitamíny ze skupiny A, C a E.

Korejky se vždy snaží vypadat co nejpřirozeněji a svěže. Často se mluví o tzv. glass skin. Taková pleť je hladká, bez jediné chybičky či viditelného póru. Pokožka se viditelně leskne a je zdravá. Naturálního vzhledu se drží Korejci i u dekorativního líčení. 

Další super potravinou je červený ženšen, který je považovaný za jeden z nejefektivnějších přírodních adaptogenů. Jedná se o látky, které pomáhají tělu lépe se vyrovnat se stresem. „Může také zvýšit schopnost pokožky zadržovat vlhkost a má protizánětlivé účinky, které pomáhají zklidnit podrážděnou a citlivou pokožku,“ popisuje Cho v knize.

Čistá pleť je základ

Korejský rituál krásy funguje jako meditace, čas pro sebe. Aby se žena mohla zastavit a opečovat se. Korejci mají velmi propracovaný systém několika úkonů. Denně obvykle používají šest až deset produktů. „Nedostatky se ale nesnaží zakrýt make-upem za každou cenu,“ popisuje kosmetička Cho ve svém knižním manuálu.

Čištění proto věnují speciální pozornost a skládá se ze dvou kroků. V první fázi stírají z obličeje líčení a všechny nečistoty. Sahají proto po přípravcích na bázi oleje. „Skvělým pomocníkem jsou zejména pro ty, kteří mají mastnou a citlivou pleť se sklony k akné,“ vysvětluje Cho v knize.

Ve druhé fázi sáhnou po čistící pěně či gelu, který celou pleť dokonale dočistí. Poté je třeba pokožku uklidnit a srovnat její pH. K tomu je nejvhodnější tonikum. To pomůže pleti lépe se otevřít, aby byla připravená vstřebat přípravky v dalších krocích.

Vsaďte na svatou trojici

Korejky také nezapomínají na peeling, který si dopřávají několikrát do týdne podle stavu pleti. V jejich nabídce najdete převážně ty klasické s částečky kávy nebo rýže, které zbaví pokožku všech nečistot a zbytků. Co Evropanky příliš neznají, jsou ampule a séra. Ampule mají dvojí efekt. Fungují totiž jako tonikum a sérum dohromady. Tím napomáhají k rychlejší obnově pleťových buněk. Sérum obsahuje vysoce koncentrované látky a působí i v hlubších vrstvách kůže. I proto patří mezi nejúčinnější typy produktů.

Tip pro vás: Nezapomeňte, že po použití chemického nebo mechanického peelingu nesmíte zapomenout pokožku dostatečně hydratovat. Exfoliace totiž oslabuje kožní bariéru. Ještě důležitější je použít ochranný krém s minimálním faktorem 30.

Související…

Recenze: Vyzkoušela jsem domácí terapii červeným světlem. Funguje na vrásky i akné
Milada Kadeřábková

Světoznámé plátýnkové masky nesmí chybět v žádné korejské domácnosti. Aplikují se dvakrát až třikrát týdně. Pleti tak dodáte chybějící živiny. Zvláštní pozornost si zaslouží pokožka kolem očí, která je velmi tenká a jemná. „Tyto produkty mají mnohem menší molekuly. Lépe se tak vstřebávají. Měly by být maximálně šetrné a neparfémované,“ říká Cho v knize.

Všechny použité produkty poté dokonale uzavřete hydratačním krémem. Díky němu navíc chráníte pokožku před vnějšími vlivy, pleť je vlhá a příjemně napnutá. Odolně tak bojujete proti nadměrné tvorbě vrásek, suchým místům a pupínkům.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...