Z generace mileniálů se setkal s homeopatiky skoro každý. Po revoluci pronikla na český trh jedna exoticky znějící farmaceutická firma, která začala nabízet široké spektrum specializovaných léků, pilulek různých tvarů  z cukru a laktózy. Málokdo tehdy tušil, jaké jsou v homeopatikách (ne)účinné látky a co je to „ředění“, „paměť vody“ a „potencování“. I přesto, že účinnost homeopatik neprokázaly žádné klinické studie, Češi si je oblíbili a netýkalo se to zdaleka jen bio-ezo matek. Lidé mezi sebou sdíleli zkušenosti, jak jim homeopatika pomohla, a díky tomu jejich placebo efekt ještě více nabíral na síle. Nikomu nevadilo, že v přípravku se občas nevyskytuje ani molekula účinné látky. Princip je jednoduchý: zaplať a víra tvá tě uzdraví.

Související…

Magické myšlení jako placebo. Víra na zázraky nám může pomoci v krizi
Dominika Glaserová

Po třiceti letech užívají Češi homeopatika stále, stejně jako ve všech zemích, kde mají lidé dost peněz na alternativní medicínu od Boironu, firmy s 3723 zaměstnanci, s pobočkami v 59 zemích a s obratem 640 milionů eur.  Homeopatickým lékům věří britský panovník Charles III. Má svého dvorního homeopata Michala Dixona, který dělá vedoucího všem ostatním královským lékařům, přestože je přinejmenším excentrický. Královskou rodinu léčí kromě homeopatie i za pomoci křesťanských léčitelů a bizarních lektvarů. Lékaři, kteří kromě klasické medicíny mají homeopatii jako vedlejšák, nejsou žádnou výjimkou. Po celé České republice je jich podle googlu habaděj. Když hledáte praktického lékaře a homeopata v jednom, vyskočí na vás třeba MuDr. Věra Budková, která vás jako bonus osvítí i „biotronovou lampou“. Ale pozor, nehradí to zdravotní pojišťovna.

Homeopatika se nabízí i v lékárnách. Například Dr. Max v oddělení homeopatik prodává 437 položek. Lékárna BENU je na tom podobně a získala dokonce Bludný balvan od českého klubu skeptiků Sisyfos. Podle zákona je homeopatikum považováno za lék a lékárník ho může nabízet, nemá ovšem povinnost zákazníka informovat o tom, že se jedná o homeopatikum. Musí ho informovat o vedlejších účincích, které homeopatika nemají. Zcela logicky: kde nic není, ani homeopatikum nebere.

Mezi nejoblíbenější homeopatika patří Oscillococcinum, které má údajně pomáhat proti chřipce a které daná firma vyrábí už 70 let. V roce 1917 francouzský lékař zkoumal krev vojáků nemocných španělskou chřipkou a pod mikroskopem v jejich krvi viděl jakési rotující, tedy „oscilující“ bakterie. To samé prý viděl v rozpitvaných játrech kachny, a tak navrhl vakcinaci přípravkem z kachních jater. Sliboval, že mimo chřipky bude jeho lék léčit i rakovinu, pásový opar, spalničky a další nemoci. I přes bizarnost původu tohoto léku je Oscillococcinum prodávané a oblíbené po celém světě a málokdo tuší, že v tom nějakou roli hraje kachna a neexistující bakterie.

Princip homeopatie je jednoduchý: zaplať a víra tvá tě uzdraví.

Postup výroby: 1. Zastřelíme kachnu a její srdce a játra 40 dnů louhujeme. 2. Z nádoby extrakt vylejeme a doplníme čistou vodou. 3. Z nádoby nabereme 10 ml a naředíme je s 990 ml vody. 4. Provedeme speciální magický rituál, při kterém nádobu jednoduše promícháme.  5. Z roztoku odsajeme 99 % a opět dolijeme čistou vodou. Celý cyklus pak 200 krát opakujeme. Na konci procesu infitezimálního potencování (čti: ředění v poměru vyjádřeném číslem s 600 nulami za desetinnou čárkou a na konci s jedničkou) bude koncentrace kachny v přípravku zhruba stejná, jako je koncentrace piva v petce braníku – tedy žádná. S pomocí této vody se pak zpracují malé cukrové kuličky, které mnohé maminky dětem tak rády dávají pod jazyk a libují si, jak to skvěle funguje.

Český klub skeptiků Sysifos se připojil k celosvětové kampani „10:23“, která vznikla v Británii, a upozorňuje na to, že v „homeopatikách nic není“. Organizuje se každoročně od roku 2011 s větší či menší mezinárodní účastí. Jmenuje se 10:23 podle Avogadrovy konstanty – účinné látky v homeopatikách jsou rozředěny tak, že v homeopatiku pak zůstane méně než 0.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 % účinné látky, což je méně než jedna molekula. Proto homeopatika nemohou fungovat jako léčiva jinak, než na bázi placeba. Pro představu, ředění C60 uváděné na homeopatikách je poměr hmotnosti jednoho elektronu k hmotnosti Slunce.

Co to je placebo?

Placebo je látka (nebo lékařský postup), která vypadá jako skutečný lék, ale ve skutečnosti nijak nepůsobí. Přesto placebo pomáhá, když věříme, že pomáhat bude – alespoň dočasně. Proto se skutečné léky testují oproti placebu, abychom věděli, jaký je jejich skutečný efekt, a co je jenom placebo. Existuje také fenomén placebo by proxy, což je, když placebo podávají rodiče svým dětem. Interakce mezi nimi vytváří také pozitivní efekt. Placebo dokonce zabírá i u zvířat, i když  tento fenomén není ještě plně prostudovaný.

Jak je možné, že léky založené na placebo efektu jsou rozšířené po celém světě a vydělávají výrobcům a jejich dealerům tolik peněz? Důvodů může být spousta. Kognitivní disonance – lidé rádi přijímají nové teorie, které jsou v souladu s jejich stávajícími názory a zkušenostmi, i když tyto nové informace nejsou vědecky podložené. Nedostatek kritického myšlení ve spojení s kulturními vlivy – lidé jsou ochotni uvěřit mnoha nesmyslům, protože bílý plášť a tvrzení osoby, vypadající jako lékař, je nezpochybnitelnou mantrou. A samozřejmě také marketing. Zdraví je to nejcennější, co lidé mají, a marketing toho dokáže velmi dobře využít (zde je nutno přiznat, že v této oblasti si homeopatie a klasická medicína nemají často co vyčítat).

Někteří lidé vůbec netuší, jak se homeopatické léky vyrábí, vidí jenom důvěryhodně vyhlížející obal léku, jehož počátky sahají více než 200 let do minulosti. Otcem homeopatie je německý lékař Samuel Hahnemann na počátku 19. století. Hlavním základem homeopatie je princip podobnosti – tedy pokud nějaká látka způsobuje podobné potíže jako určitá nemoc, můžeme tou látkou nemoc léčit. Například střevní chřipka se podobá otravě jedem, a proto se tím samým jedem dá léčit.

Určitě znáte někoho, kdo homeopatika bere, protože s nimi měl dobrou zkušenost. Anekdotický případ ale nic neznamená – celá vědecká obec a většina příčetných informovaných lidí se shodne na tom, že homeopatie funguje jen jako placebo – placebo si ale můžete vyrobit sami. Dejte dětem kouzelné medvídky, nebo zázračný čaj, dost možná se jim uleví a vy nebudete podporovat podvodníky, vydělávající na lidské nevědomosti.

 














 



foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek