fbpx

Mezi planými jedna pravá, doživotní imunita, zbytečné očkování. Která „fakta“ o neštovicích neplatí? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

S praktickou lékařkou pro děti a dorost o neštovicích a mýtech, které se kolem nich točí. Všechny důležité informace přehledně a pohromadě na jednom místě.

Zveřejněno: 12. 6. 2024

Kdo je neměl v dětství, možná se v dospělosti tetelí strachem, jakým průběhem ho asi překvapí. Dá se ale na nákazu neštovicemi vůbec připravit? Dá, třeba očkováním. Nebo je lepší jít nákaze naproti a odbýt si ji v raném dětství účastí na neštovicové dětské „párty“? MUDr. Gabriela Kubátová, praktická lékařka pro děti a dorost z Galen Clinic, takový postup nedoporučuje. Co dalšího o neštovicích (ne)víme?

Je pravda, že imunitu proti planým neštovicím máme doživotně, pokud je proděláme?

Ano máme, ale při imunitě oslabené například jiným onemocněním, věkem či stresem může dojít k reaktivaci viru, který zůstává v organismu, což způsobí pásový opar. K tomu může dojít také v případě, že primoinfekce proběhla velice mírně a nevytvořila se dostatečně vysoká hladina protektivních protilátek. Potom může dojít k opakované primoinfekci, tedy k opakování planých neštovic.

Jaký je nejběžnější věk, kdy dítě neštovice prodělá?

U nás je to hlavně v období předškolního věku. Tedy mezi třetím až šestým rokem, kdy děti obvykle navštěvují předškolní zařízení. Většina dětí neštovice překoná do 10 let.

Je pravda, že čím mladší dítě, tím lehčí průběh?

V podstatě ano, kromě novorozenecké varicelly, kdy onemocnění překonává matka těsně před porodem, nebo v průběhu porodu. Rizikové je onemocnění také pro kojence po třetím měsíci věku, kdy již nejsou v těle přítomny protilátky od matky. Tam může být průběh rizikovější, podobně jako u starších dětí.

Dá se říci, který nejnižší a který nejvyšší věk je pro dítě rizikový?

Nedá se to úplně ohraničit. Jak jsem zmínila, vysoké riziko je pro novorozence, pro starší děti pak v souvislosti s jejich imunitou, nebo s nějakým jiným chronickým onemocněním.

Je pravda, že se dnes dětem kolem pěti let věku, které ještě neštovice neprodělaly, doporučuje očkování proti neštovicím?

Očkování se doporučuje spíše u dětí nad 10 let, dříve u dětí s oslabenou imunitou, nebo těžkým ekzémem, eventuálně v souvislostí s epidemiologickou situací.

Jaké jsou možnosti očkování?

Očkování je možné od prvního roku věku. Nejedná se o povinné očkování, pojišťovny na toto očkování přispívají. Indikací je věk dítěte – nad 10 let, pokud neštovice nemělo, nebo chronické onemocnění, těžký atopický ekzém, případně epidemiologická situace v rodině, například těhotná maminka, která neštovice neměla – naočkovat dítě; nebo rodiče vysokého věku, kde hrozí výskyt pásového oparu – naočkovat vnouče. Samozřejmě je možné očkovat i na přání rodičů. K dispozici máme dvě vakcíny – Varlirix a Varivax. Aplikují se dvě dávky v intervalu minimálně jednoho měsíce. Pro dospělé je k dispozici vakcína Shingrix, která chrání před pásovým oparem a postherpetickou neuralgií.

Jaký máte názor na cílené nakažení se neštovicemi? Například, když rodiče vezmou své dítě záměrně k dítěti, které má neštovice, aby se také nakazilo a mělo to za sebou. Je dobré chodit tomu takto naproti, nebo je lepší nechat věcem volný průběh a případně později očkovat?

Já osobně nesouhlasím s aktivní expozicí, jsem za spontánní nákazu, eventuálně spíše dítě naočkovat.

Jakou cestou se virus neštovic šíří? Kapénkami? Jak moc infekční je? Jak se může člověk nakazit?

V první fázi onemocnění se nákaza šíří kapénkovou infekcí, to znamená aerosolem z dýchacích cest nemocného. Po výsevu vyrážky asi po třech dnech je zdrojem infekce tekutina v puchýřcích. Toto období je vysoce infekční, zejména u planých neštovic, a trvá do doby výsevu posledních puchýřků. To trvá tři až čtyři dny. Do těla kontaktní osoby se virus dostává sliznicí nosohltanu nebo spojivkami. U novorozenecké varicelly je přenos od matky na dítě krevní cestou.

Jaká je inkubační doba viru, respektive jak dlouho po nakažení se projeví příznaky?

Inkubační doba se uvádí 7 až 21 dní, obvykle je to 14 dní. Nemocný je infekční v první fázi onemocnění, kdy má horečky a objevuje se vyrážka. Toto období, jak jsem již zmínila, trvá asi čtyři dny.

Jak dlouho nesmí nemocný do kolektivu?

Návrat do kolektivu je individuální, záleží na průběhu onemocnění, horečnaté fázi, množství vyrážky a celkového oslabení organismu. Při nekomplikovaném a obvyklém průběhu je to asi 14 dní.

Po neštovicích je imunita oslabená. Jaká doporučujete opatření pro přechod na běžný režim?

Doporučuji dostatečně dlouhou rekonvalescenci po akutní fázi, neuspěchat návrat do kolektivu.

Na co si během léčby dávat pozor, co rozhodně nedělat, čemu se vyhýbat?

Zabránit rozškrábání vyrážky, která svědí, to je riziko zavlečení sekundární bakteriální infekce do kůže. Nepoužívat hustý tekutý pudr, který brání hojení vyrážky po prasknutí puchýřku, nepoužívat genciánovou violeť na vyrážku. V průběhu výsevu vyrážky dítě nekoupat. V případě svědění podávat léky na svědění, lokálně používat gelové hydratační přípravky, například Virasooth gel.

Jak pečovat o boláčky, aby po nich nezbyly jizvy?

Po nekomplikované varicelle jizvy nezůstávají. Důležité je zabránit škrábání chrániček. Místa po vyrážce nevystavovat slunečnímu záření, respektive chránit pokožku přípravky s UV filtry.

Existuje nějaký bezpečný způsob, jak poznat plané neštovice, jak je odlišit od jiných kožních onemocnění? Je vždy nutné zajít pro potvrzení k lékaři?

Obvykle je průběh neštovic s charakteristickým výsevem typické vyrážky, ale jistější je, aby stav posoudil lékař. Ten podá rodičům i adekvátní poučení o léčbě lokální nebo i celkové a upozorní na rizika v souvislosti s věkem dítěte, jeho zdravotním stavem a možnosti atypického průběhu onemocnění.

Některé děti mají skutečně slabý průběh, jen pár pupínků. Je potom dobré zajít na krevní testy, aby se zjistilo, zda má dítě proti nemoci imunitu, tedy zda ji skutečně prodělalo?

To se odvíjí od průběhu onemocnění a rozhodnutí je v kompetenci ošetřujícího lékaře.

Která onemocnění může laik zaměnit za neštovice, dají se s nějakým jiným onemocněním splést?

Může to být bakteriální infekce kůže – impetigo, puchýřnatá kopřivka nebo kontaktní alergická reakce.

MUDr. Gabriela Kubátová

Praktická lékařka pro děti a dorost. Vystudovala Fakultu dětského lékařství Karlovy Univerzity v Praze. Dvacetsedm let provozovala soukromou dětskou ambulanci v Praze. Několik let pracovala ve výboru Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a ve výboru Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP. Působila jako delegátka v Evropské akademii pediatrů a Evropské konfederaci primárních pediatrů. Měla akreditaci pro vzdělávání v oboru Praktické lékařství pro děti a dorost. Vedla semináře o primární pediatrii na LF pro zahraniční studenty. Po ukončení své aktivní praxe zastupuje své kolegy v ordinacích včetně v Galen Clinic, kde je od roku 2021 Odborným garantem pro pediatrickou ordinaci.

Panuje taková pověra, mýtus, že mezi planými neštovicemi je jedna pravá, která pořádně potrápí. Je to skutečně tak?

Je to jenom pověra.

Jaká je souvislost neštovic a pásového oparu? Je pravda, že je způsobuje stejný virus?

Ano, je to jeden virus, varicella zooster ze skupiny herpetických virů. Primoinfekce se projeví jako plané neštovice. Reaktivace viru, který zůstává v organizmu neaktivní v nervových gangliích, se při oslabení imunity může aktivovat a vyvolá onemocnění pásový opar, herpes zooster.

U koho se může virus neštovic projevit pásovým oparem, i když už neštovice prodělal? U osob s oslabenou imunitou?

Ano, pásový opar se může objevit i u dětí, které mají slabou imunitu. Obvykle při vrozených poruchách imunity, nebo při oslabení následkem jiného onemocnění, například onkologického a jeho terapii. U dospělých je to u onkologických pacientů, pacientů s HIV infekcí a u starých lidí, kteří mají imunitu slabou věkem.

Jak vzácné je, že se člověk, který už neštovice měl, nakazí od nemocného neštovicemi pásovým oparem? Je to obvyklé?

Obvyklé to není, ale je to možné.

A může to fungovat i naopak – že někdo dostane neštovice, když se setká s pásovým oparem?

Ano, může to být, pokud se s nemocným s pásovým oparem setká někdo, kdo neměl primoinfekci virem varicella zooster, tedy plané neštovice.

foto: Shutterstock, se svolením Gabriely Kubátové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...