fbpx

Očkování proti viru HPV má smysl i u chlapců. Způsobuje i jiné typy rakoviny než děložního čípku 2 fotografie
Zuzana Hajšmanová, Chief Medical Officer Loono. (zdroj: se svolením Zuzany Hajšmanové)

Virus HPV neohrožuje pouze ženy, ale také muže – na tuto skutečnost upozorňuje nezisková organizace Loono, která se snaží šířit osvětu ohledně očkování proti lidskému papilomaviru. Tento virus může způsobit i jiné druhy nádorů, než je rakovina děložního čípku, očkování má tak smysl také u chlapců.

Zveřejněno: 13. 6. 2024

Většina lidí má HPV viry spojené pouze s rakovinou děložního čípku. Není se čemu divit. Podle zakladatelky neziskové organizace Loono Kateřiny Šédové stojí tento virus až za 99 procenty zhoubného nádoru děložního čípku. Ročně tímto typem rakoviny onemocní v Česku 700 žen a přibližně 300 z nich zemře. „Neměli bychom ale zapomínat ani na to, že HPV může způsobit i další zdravotní komplikace, které ohrožují nejen ženy, ale také muže. Mimo jiné i další typy nádorových onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, CEO, a zakladatelka Loono.

Kromě očkování je možné se proti HPV chránit používáním kondomu nebo jiné bariérové antikoncepce. Ta může riziko HPV významně snížit, ale nezabrání přenosu viru na 100 %.

„Je důležité si uvědomit, že infekce HPV se u většiny lidí objevuje bez jakýchkoliv příznaků. Proto je prevence naprosto klíčová. Kromě zmíněného očkování a ochrany při sexuálním styku jsou důležité pravidelné návštěvy u gynekologa, při kterých se v rámci prevence rakoviny děložního čípku provádí screening, jehož cílem je sledování abnormálních buněčných změn. Přítomnost HPV na děložním čípku se pak zjišťuje prostřednictvím DNA testování, které provádí gynekolog u žen ve věku 35, 45 a nově také 55 let,“ dodává Kateřina Šédová.

Související…

Ženské potíže nesouvisí jen s tělem. Celostní gynekolog o endometrióze i příčinách neplodnosti
Milada Kadeřábková

Ohledně HPV virů a významu očkování nejen u dívek, ale i u chlapců jsme oslovili MUDr. Zuzanu Hajšmanovou, odbornou garantku neziskové organizace Loono.

Jaké zdravotní obtíže mohou HPV viry způsobit?

S HPV se do svých 30 let setká až 80 % žen i mužů, jedná se o nejčastější sexuálně přenosnou infekci. Přenáší se pohlavním stykem, a to jak vaginálním, tak orálním a análním. K jeho přenosu může dojít při jakémkoliv styku kůže s genitáliemi, tedy i při předehře.

HPV stojí za naprostou většinou případů rakoviny děložního čípku. Způsobuje ale i další onkologická onemocnění a například také genitální bradavice, což jsou drobné nezhoubné výrůstky na genitáliích a v oblasti řitního otvoru. Na rozdíl od rakoviny nás na životě neohrozí, nicméně dokážou pořádně potrápit.

Které další nádory dle nových výzkumů mohou způsobit?

HPV může způsobit i další zdravotní komplikace, které ohrožují nejen ženy, ale také muže. Vedle rakoviny děložního čípku stojí také za zhoubnými nádory vagíny, vulvy, penisu a análního otvoru. Některé jeho typy se spojují také s rakovinou dutiny ústní, hltanu, hrtanu, kořene jazyka nebo krčních mandlí.

Kdy je nejvhodnější doba k očkování u dívek i chlapců?

Očkování je nejvhodnější zahájit před začátkem sexuálního života, kdy organismus ještě nepřišel s HPV do styku. Má však smysl očkovat i později, protože právě očkování je nejúčinnější prevencí proti HPV.

Jakou vakcínou se děti očkují, kolik to stojí a kolik je potřeba dávek?

V České republice máme k dispozici dvě varianty očkovacích látek. Liší se podle toho, proti jakým typům viru HPV působí. Je proto dobré se vždy poradit se svým gynekologem nebo praktickým lékařem, která vakcína je pro vás nebo vaše dítě nejvhodnější.

Od ledna 2024 hradí zdravotní pojišťovny kompletní očkování dospívajícím dívkám i chlapcům mezi 11. a 15. narozeninami.

Jedna z nich chrání proti dvěma typům HPV, které způsobují rakovinu děložního čípku, nejnovější vakcína pak proti devíti typům. Pokrývá tak 95 % papilomavirů, způsobujících karcinom děložního čípku, a chrání také proti genitálním bradavicím. Počet dávek souvisí na věku v době podání první injekce. Do 15 let se obvykle jedná o dvě dávky, nad 15 let o tři.

Od ledna 2024 hradí zdravotní pojišťovny kompletní očkování dospívajícím dívkám i chlapcům mezi 11. a 15. narozeninami. Pokud se lidé chtějí nechat naočkovat později, musí si jej zaplatit sami. Většina pojišťoven na toto očkování přispívá.

Mají tyto vakcíny nějaké vedlejší účinky?

Stejně jako u jakéhokoliv jiného očkování se mohou nežádoucí účinky objevit. Jde ale nejčastěji jen o bolest hlavy nebo otok a zarudnutí v místě vpichu. Postupně spontánně odezní.

Do jaké míry jsou očkovaní mladiství chráněni?

Vakcíny poskytují až 90% ochranu proti rakovině děložního čípku. Novější vakcína pak také až 90% ochranu proti genitálním bradavicím.

Pokud by se očkovali všichni dospívající, je možnost, že by byly HPV viry zcela vymýceny?

Ano! Očkování nám může pomoci tuto nebezpečnou infekci vymýtit, protože čím více lidí naočkujeme, tím méně viru bude v populaci kolovat. Ostatně to už v dnešní době není žádné sci-fi. K tomuto cíli směřuje Austrálie. Pokud se jí podaří splnit její očkovací cíle do roku 2035, stane se prvním státem na světě, kterému se podařilo vymýtit rakovinu děložního čípku způsobenou HPV.

m zuzi 1

Zuzana Hajšmanová, Chief Medical Officer Loono.


Existují nějaké statistiky, kolik rodičů nechá své dospívající děti očkovat?

Proočkovanost 13letých dívek proti HPV se pohybuje v současné době kolem 70 %, ovšem u 13letých chlapců je pouze kolem 45 % a to bychom rádi změnili. Je potřeba zvýšit povědomí společnosti o důležitosti tohoto očkování u dospívajících chlapců. Aby lidé věděli, že se to netýká pouze dívek.

Proč je podle vás obecně očkování u dětí tak kontroverzní téma zejména mezi rodiči?

Očkování je složité téma, lidé často netuší, na jakém principu vlastně funguje a proč je pro společnost tak důležité. Navíc se jedná o oblast, která je opředena mnoha dezinformacemi. Určitě každý z nás už slyšel o tom, jak očkování způsobuje dětem autismus. Přitom k tomuto tvrzení neexistují žádné vědecké důkazy. Bohužel lidé často neřeší, že se jedná o ničím nepodložené fámy. Vystraší se a začnou být skeptičtí. Proto je velmi důležitá osvěta. Vždyť právě díky očkování tady nemáme už několik desetiletí nemoci, které mohou vážně ohrozit zdraví dětí i dospělých.

Mohou se proti viru HPV nechat očkovat i dospělí? A má to u nich význam?

Ano, mohou a ano, očkovat se proti HPV má význam v každém věku.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...