fbpx

Chcete chlapečka? Milujte se vestoje aneb nejbizarnější tipy pro početí 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Existuje mnoho rad, jak „zaručeně“ otěhotnět nebo jak si „zajistit“ pohlaví miminka. Některé doporučují mít sex v určité poloze nebo se vyhýbat močení po pohlavním styku. Je na nich ale něco pravdy?

Zveřejněno: 26. 6. 2024

Většinu „lidových moudrostí“, které nastávajícím maminkám předkládají starší příbuzní v dobrém úmyslu, lze snadno ignorovat: Nižší poloha dítěte v břiše neznamená, že je to kluk nebo holka, ale že vám trochu povolily břišní svaly. Pokud budete ignorovat těhotenské chutě, neprojeví se to jako mateřská znaménka na kůži dítěte. Mají ale některé z těchto rad něco společného s pravdou? Pojďme se na to podívat:

Chcete holčičku? Vyhýbejte se banánům

Zvýšit šance na narození chlapce má údajně konzumace banánů před početím. Říká se také, že ženy, které čekají chlapce, budou více jíst. Zároveň se ale ukazuje, že větší jídelníček v období před otěhotněním může zvýšit pravděpodobnost, že se narodí chlapec. A jak asi víte, banán je bohatým zdrojem důležitých nutričních látek.

V roce 2008 byla v časopise Proceedings of the Royal Society zveřejněna studie, v níž 740 žen, které byly poprvé těhotné, popsalo svůj jídelníček v průběhu roku před početím, informuje CNN Health. Ženy byly poté rozděleny do tří skupin podle příjmu kalorií. Ty v horní třetině, které měly kalorický příjem největší, měly v 56 procentech chlapce. Ve třetině, která konzumovala nejméně kalorií, se v 55 procentech případů narodily dívky.

Neexistují žádné skutečné důkazy o tom, že ležení po sexu zvyšuje šance na otěhotnění.

Autoři studie navíc zjistili, že samotný příjem kalorií nebyl jedinou věcí, která měla vliv. Šlo i o specifické živiny. Konzumace velkého množství draslíku – kterého jsou banány plné – byla spojena s chlapci, stejně jako strava s vysokým obsahem vápníku a sodíku.

Deník The Guardian nicméně varuje, že změny jídelníčku s cílem ovlivnit pohlaví budoucího dítěte mohou ze zdravotního hlediska znamenat velmi riskantní krok, který lidi přiměje k nadměrnému příjmu některých živin a ignorování jiných – bezpečnější proto je zaměřit se na zdravé stravování obecně a zbytek nechat na náhodě.

Ovlivněte pohlaví polohou

„Pokud chcete chlapečka, milujte se vestoje, pro holčičku se držte misionářské polohy.“ V tomto případě jde čistě o mýtus. „Ve skutečnosti neexistují žádné milostné polohy, které by mohly ovlivnit pohlaví vašeho dítěte,“ říká v rozhovoru pro portál Parents lékař Jeffrey Steinberg.

Termíny“ holčiček a chlapečků

Existuje 700 let stará čínská tabulka, která říká, ve kterých termínech dojde k početí muže nebo ženy na základě věku těhotné a měsíce početí. Ani v tomto případě ale neexistuje žádný vědecký důkaz, že by něco takového fungovalo. V jedné studii, publikované v časopise American Journal of Obstetrics & Gynecology, se výzkumníci z Massachusetts zabývali porodními záznamy dětí narozených v letech 1995 až 2008, aby zjistili, zda tvrzení o 93% až 99% přesnosti těchto tabulek obstojí. Zjistili však, že při správném odhadu pohlaví dítěte byste měli stejnou šanci jako při hodu mincí.

Po sexu zůstaňte ležet

Pokud se snažíte otěhotnět, jedna z rad, kterou jste možná slyšeli, zní, že by měla žena po sexu zůstat ležet, aby zvýšila své šance. Ačkoliv tato logika nezní tak hloupě, dlouholetý názor, že se spermie snáze pohybují správným směrem, pokud je tělo ve vodorovné poloze, nemusí být pravdivý. Ve skutečnosti neexistují žádné skutečné důkazy o tom, že ležení po sexu zvyšuje šance na otěhotnění, píše web Body+Soul.

Spermie jsou neuvěřitelně rychlí plavci, takže než vás vůbec napadne vstát, už jsou blízko cíle. Ve skutečnosti jim může trvat pouhé dvě minuty, než se dostanou do vejcovodů, kde musí být, aby došlo k početí.

Ukazuje se, že větší jídelníček v období před otěhotněním může zvýšit pravděpodobnost, že se narodí chlapec.

„Nemáme k dispozici studie, které by se tímto konkrétně zabývaly, takže nejlepší důkazy máme ze studií intrauterinní inseminace (IUI) – to je případ, kdy se spermie, které byly očištěny a koncentrovány, umístí přímo do dělohy,“ popisuje pro Body+Soul lékařka Kirsty Wallace-Horová. Rozsáhlá studie v Nizozemsku podle ní ukázala, že není významný rozdíl mezi ženami, které po IUI odpočívaly, a těmi, které se hned zvedly.

„IUI se sice liší od přirozeného početí, ale dává smysl, že spermie by neměly potřebovat naši pomoc, aby pracovaly proti gravitaci, protože tak nefungují. Proplouvají děložním hrdlem a dělohou a pohybují se po vejcovodech pomocí řasinek – malých vláskovitých struktur,“ vysvětluje.

Nohy držte nahoře

Ani tato rada nezní jako tak úplně mimo – zvednete boky, gravitace udělá své a spermie se snáze dostanou správným směrem. Jak už jsme ale uvedli, tito malí plavci nespoléhají na gravitaci, aby se dostaly tam, kam potřebují. Jde tedy jen o další mýtus, píše Body+Soul.

Pokud se obáváte, že sperma „vypadne“, vězte, že určitý únik je naprosto v pořádku. Koneckonců, k početí podle magazínu stačí, aby se s vajíčkem setkala jedna spermie – některé budou odmítnuty, ať děláte, co děláte. Dokonce ani vymočení se po sexu spermie nezabije, ani je všechny z pochvy nevyplaví. Pokud tedy potřebujete, jděte – zejména pokud máte sklony k zánětům močových cest.

Co můžete udělat?

Nejdůležitější věcí, kterou si při snaze o otěhotnění musíte zapamatovat, je, že záleží na načasování – a to hodně. „Spermie mohou žít až pět dní, zatímco vajíčko přežívá jen asi 24 hodin poté, co se uvolní z vaječníku. Pokud chcete zvýšit své šance na početí, je mnohem důležitější načasovat sex tak, aby spermie byly připraveny a čekaly na uvolnění vajíčka,“ vysvětluje Wallace-Horová.

Související…

V těhotenství snídají čaj a brko. „Canna matek“ příbývá, na vlivu konopí na plod se studie neshodnou
Tereza Hermochová

A jak zjistit, kdy máte ovulaci? Nejjednodušší je sledovat svůj cyklus, a to buď prostřednictvím aplikace, nebo starého dobrého kalendáře. „Můžete také použít ovulační testy, které pomohou zjistit zvýšení luteinizačního hormonu v moči – nárůst tohoto hormonu je dobrým ukazatelem toho, že ovulace nastane v následujících 24 až 36 hodinách,“ radí Wallace-Horová. „Jakmile budete mít přibližnou představu o tom, kdy ovulujete, doporučuji mít v období před ovulací každých pár dní pohlavní styk,“ dodává.

Plodnost samozřejmě ovlivňuje také váš životní styl, takže nezapomeňte cvičit a dobře se stravovat, abyste si udrželi zdravou váhu, přestaňte kouřit, omezte konzumaci alkoholu a kofeinu a udržujte stres na uzdě. „Pokud máte jakékoli obavy ohledně nepravidelné menstruace nebo ovulace nebo pokud máte problémy s otěhotněním, doporučuji, abyste se s partnerem poradili s lékařem,“ říká Wallace-Horová.

A co se týče pohlaví? To nechte na přírodě.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...