Vendulu z Brna, která pracuje s počítačem už dvacet let, někdy oči bolí tak, že už se nemůže soustředit na pracovní úkoly. „Od té doby, co cvičím oční jógu, cítím se líp. Nevím, zdali se mi oči zlepšily, u odborníka jsem nikdy nebyla, ale už necítím takový nepříjemný tah okolo očí a jsem více odpočatá,“ svěřila se.

Sleduje různé návody, jak si své oči procvičit. Narazila také na rady herečky a moderátorky Marty Dřímal Ondráčkové, která se zabývá nejen oční jógou, ale celkovou péčí o obličejové svaly na svém instagramovém profilu. „Oční jóga je pro mě součástí péče o můj obličej, říká pro Flowee Marta Ondráčková. 

Podle vědeckých zpráv bude do roku 2050 trpět krátkozrakostí až 49,8 procent populace.

„Celosvětově je únava očí jedním z nejčastěji hlášených problémů zraku,“ píše se na National Library of Medicine, kde se dále dočtete, že jógová oční cvičení snižují příznaky únavy očí a lze ji tedy považovat za terapeutickou a nefarmakologickou pomoc. Jinými slovy žádný odborník vám nepotvrdí, že oční jóga vyléčí poruchu zraku, ale doporučí vám ji praktikovat. To je asi taky to jediné, co ve světě technologií můžete dělat, pokud se nechcete vzdát obrazovek, ke kterým jsme už tak nějak přirostli.

Proti únavě i vráskám

„Sedm hodin denně. Tolik času stráví průměrný člověk prohlížením obrazovky, nehledě na to, jestli jde o monitor, navigaci, displej tabletu, telefonu či laptopu nebo TV. Dokonce i většina informačních tabulí jsou jen další zářící displeje… a naše oči za to platí. Více než 90 % uživatelů obrazovek zažívá únavu očí známou jako syndrom počítačového vidění nebo CVS (computer vision syndrom),“ píše se na webu ocnijoga.cz. Někteří z nás věnují obrazovkám podstatně více času, než je sedmihodinový průměr, a ani raději nechceme znát celkový počet hodin. Trápíme tím nejen naše tělo, ale hlavně oči. Proto je žádoucí jim poskytnout správnou péči a cvičit bychom měli pravidelně. „Každý den zhruba 5 minut, stačí pár základních cviků,“ doporučila nám Marta Dřímal Ondráčková.

Podle Ondráčkové navíc oční jóga funguje i jako prevence proti očním vráskám. Na youtube má hned několik videí, které ukazují konkrétní cviky. Ona je pak sama důkazem, že tato technika má kromě zdravotních také omlazující účinky.

Mrkání je velmi prospěšné. Dochází při něm k čištění, promazání a uvolnění očí. Dále také k posílení očí při přechodech mezi světlem a tmou

Vendula se snaží cvičení nevynechávat, jinak jsou potíže zpět. Cvičí tedy pár minut po ránu a někdy i odpoledne, kdy už je z věčného hledění do počítače unavená. Nejčastěji střídá zaostření na blízko a na dálku a má pocit, že už nemá takový problém se zaostřením.

Jednou byla dokonce na workshopu oční jógy, na kterém si pořádně uvědomila své svaly okolo očí, a nejvíce ji zaujal cvik, kterým si měla prokrvit oční nervy. „I když už jsem trochu zapomněla, jak se dělá, tenkrát jsem se u něj cítila tak volně,“ vzpomíná Vendula.

Doba slabozraká

Oční jóga se hodí pro všechny, nejen pro ty, kteří mají se zrakem potíže. Těch ale bude přibývat. Podle vědeckých zpráv bude do roku 2050 trpět krátkozrakostí až 49,8 procent populace. Krátkozrakost může způsobit další problémy, jako je riziko patologických očních změn, šedý zákal či odchlípení sítnice, hrozí také ztráta zraku.

Neustálé hledění do obrazovek může mít za následek také rozmazané vidění, citlivost na světlo, bolest hlavy, pálení očí. Abychom eliminovali negativní dopad, měli bychom se naučit správně sedět a na obrazovku se dívat spíše svrchu a dělat si po dvaceti minutách přestávky, tedy zahledět se někam, co je aspoň šest metrů vzdálených od naší obrazovky. Kdo může, ať prchá mimo civilizaci. „Přemíra umělého světla je asi ten největší problém. Obrazovky, které nešetří oči, zároveň je nijak efektivně nestimulují. Zajděte si na den do lesa a uvidíte, co na to vaše oči,“ radí Ondráčková. Ti, kteří tu možnost nemají, si musí vystačit se cvičením.

Související…

Chcete se zbavit brýlí? Uvolněte oční svaly i mysl, zrak se opět zlepší
Milada Kadeřábková

„Časté provádění oční jógy může zabránit zhoršení zraku. Cvičení udrží naše oční svaly pružné a silné a sníží se problémy se zrakem, jako je krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus,“ dočtete se na pharmaeasy.in. Podle odborníků je také vhodné oční jógu provádět po operaci očí, i když se doporučuje měsíc po zákroku počkat. „Oční jóga nabízí sérií cvičení, které mohou zlepšit fungování našich očí. Jako každé svaly i okohybné svaly pomalu stárnou a oční cvičení mohou napomoci tento proces zpomalit,“ informuje web zdraviprooci.cz

Pozor, přichází trénink

A jaké jsou nejčastější cviky oční jógy? Začíná se tzv. palmingem, tedy uvolněním a zahřátím. Ano, i oční svaly potřebují rozcvičku. Zavřete oči a zhluboka se nadechnete a vydechněte. Pak si třete dlaně a přiložte je na oční víčka. Budete na očích cítit příjemné teplo. Měli byste opakovat třikrát. Pro větší uvolnění si jemně prstem masírujte horní víčka a při tom vnímejte nepatrné vibrace. Zkuste víčka jemně přivírat.

Další úkon, kterým se krásně zrelaxujete, se provádí vsedě se zvednutou levou paží a s palcem nahoru. Očima sledujte palec, jak se pomalu pohybuje doprava tak daleko, jak je vám to pohodlné. Hlavu držte v klidu. Posuňte palec zpět na začátek a opakujte. Vyměňte ruce a opakujte na druhé oko.

Při dalším cviku zavřete na dvě minuty oči a podívejte se desetkrát doprava a desetkrát doleva, desetkrát nahoru a dolů. Poté se zkuste podívat do úhlopříčky z pravé strany nahoře vlevo dolů a nahoře doprava dolů. Je to už sice trochu složitější matematika, ale když mrknete na tohle video, zvládnete pohyby očí levou zadní. Pomáhá také zakroužit očima doprava, doleva a střídavě ostřit do dálky či nablízko. Do dalšího cviku zapojte svou představivost. Zvolte si na podlaze libovolný bod a představte si na něm osmičku. Tu očima obkreslujte po dobu půl minuty a pak vyměňte směr. Nezapomeňte po této sérii cviků desetkrát zamrkat. „Mrkání je velmi prospěšné. Dochází při něm k čištění, promazání a uvolnění očí. Dále také k posílení očí při přechodech mezi světlem a tmou,“ radí na webu joga-online.cz.

Ale pozor, pokud vás trápí neduhy zraku, je vždy lepší si zajít k odborníkovi. Jak říká Marta Ondráčková, poruchy, které nesouvisí s kondicí očních svalů, cviky nenapravíte. Ta také doporučuje si pečlivě vybírat toho, kdo vám s oční jógou pomůže. „Je dobré se vyvarovat zbytečných chyb. Ty mohou způsobit v případě očního cvičení zbytečnou únavu, přetížení svalů a mizivý efekt,“ uzavírá.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek