O spánkovou paralýzu jsem se začala zajímat až potom, co jsem se s ní sama setkala. Tu noc jsem nespala doma, ale šla jsem si lehnout v obvyklou hodinu. Nad ránem jsem se probudila a nemohla jsem věřit tomu, co se dělo. Cítila jsem, jako by mi ze strany někdo tlačil silou hlavu do polštáře, a já jsem se nemohla pohnout. Bylo to pár vteřin, ale to stačilo k tomu, abych věděla, že je to něco, co se mi opravdu děje, a není to jen špatný sen. O to to bylo horší. Upřímně jsem si myslela, že se jedná o nějaký paranormální zážitek. Záhy jsem zjistila, že se jedná o tzv. spánkovou paralýzu.

Spánková paralýza nastává, když se tělo pohybuje mezi spánkem a bdělostí. Při spánku procházíme několika fázemi, včetně fáze REM (Rapid Eye Movement), kdy se většina našich snů odehrává. Během REM spánku je tělo fyziologicky paralyzováno, což nám brání v tom, abychom naše sny fyzicky vykonávali. Spánková paralýza nastává, když se mozek probudí z REM fáze, ale tělo zůstane ve stavu paralyzace.

Uviděl jsem stín, který se skláněl nade mnou, a cítil jsem obrovský strach. Myslel jsem si, že umřu. Po několika minutách, které se zdály jako věčnost, jsem se konečně mohl pohnout a všechno zmizelo.

Projevy spánkové paralýzy

Lidé popisují spánkovou paralýzu různými způsoby. Často je spojena s následujícími symptomy:

Neschopnost pohybu: Jedinec je při vědomí, ale nemůže se hýbat ani mluvit.

Halucinace: Mnozí zažívají vizuální, sluchové nebo hmatové halucinace. Často se jedná o přítomnost temných postav nebo stínů.

Pocit tíže: Někteří cítí, že je něco tlačí na hrudi, což může vést k obtížnému dýchání.

Strach a úzkost: Tyto zážitky jsou často doprovázeny intenzivním pocitem strachu a úzkosti.

Příčiny spánkové paralýzy

I když přesné příčiny spánkové paralýzy nejsou zcela objasněny, několik faktorů může zvyšovat pravděpodobnost jejího výskytu:

Nepravidelný spánkový režim: Nedostatek spánku nebo nepravidelný spánkový režim mohou přispět k výskytu spánkové paralýzy.

Stres a úzkost: Vyšší úroveň stresu a úzkosti může zvyšovat její riziko.

Spánkové poruchy: Lidé s narkolepsií a jinými spánkovými poruchami jsou náchylnější k tomuto jevu.

Spánek na zádech: Některé studie naznačují, že spánek na zádech může zvyšovat pravděpodobnost spánkové paralýzy.

Jak snížit pravděpodobnost výskytu spánkové paralýzy

Přestože spánková paralýza může být děsivá, existuje několik způsobů, jak snížit její výskyt:

Dodržujte pravidelný spánkový režim: Choďte spát a vstávejte ve stejnou dobu každý den, i o víkendech.

Redukujte stres: Relaxační techniky, jako je meditace nebo hluboké dýchání, mohou pomoci snížit stres.

Spěte na boku: Pokud máte tendenci spát na zádech, zkuste spát na boku.

Vytvořte si příjemné spánkové prostředí: Ujistěte se, že vaše ložnice je tmavá, tichá a chladná.

Na vlastní kůži

Konkrétní příběhy lidí:

Kateřina (29 let): Kateřina si pamatuje svůj první zážitek se spánkovou paralýzou, když jí bylo 20 let. „Probudila jsem se uprostřed noci a nemohla jsem se hýbat. Ležela jsem na zádech a cítila, že něco je v místnosti se mnou. Náhle jsem uviděla v rohu pokoje temnou postavu. Byla to vysoká, temná silueta bez tváře. Cítila jsem, jak mi srdce buší, ale nemohla jsem křičet ani se pohnout. Postava se pomalu přibližovala a já jsem měla pocit, že mě dusí. Trvalo to jen pár minut, ale zdálo se mi to jako věčnost. Když jsem se konečně mohla pohnout, postava zmizela a já jsem byla úplně vyčerpaná.“

Martin (35 let): Martin zažil spánkovou paralýzu během života hned několikrát. „Jednou v noci jsem se probudil a okamžitě jsem si uvědomil, že se nemůžu hýbat. Ležel jsem na zádech a cítil, že na mé hrudi něco těžkého leží. Nemohl jsem dýchat a cítil jsem obrovský strach. Když jsem se snažil křičet, z mých úst nevyšlo ani slovo. Trvalo to několik minut, ale zdálo se mi to jako hodiny. Když jsem se konečně mohl pohnout, pocit těžkosti zmizel a já jsem zůstal ležet v posteli, úplně vyděšený.“

Lucie (24 let): Lucie se setkala se spánkovou paralýzou po dlouhém období stresu a nedostatku spánku. „Byla jsem velmi unavená a usnula jsem během dne. Náhle jsem se probudila, ale nemohla jsem se hýbat. Věděla jsem, že jsem vzhůru, ale tělo mě neposlouchalo. Kolem postele jsem viděla podivné stíny, které se pohybovaly. Bylo to jako scéna z hororu. Snažila jsem se zůstat klidná a říkala jsem si, že je to jen spánková paralýza, o které jsem četla. Po několika minutách jsem se konečně mohla pohnout a všechno zmizelo. Bylo to děsivé, ale teď vím, že to není skutečné, jenom můj mozek mě klame.“

Tomáš (42 let): Tomáš popisuje svou zkušenost jako jednu z nejstrašnějších věcí, které kdy zažil. „Probudil jsem se uprostřed noci a nemohl jsem se pohnout. Cítil jsem, že mě něco drží na posteli. Bylo to, jako by mě něco svíralo kolem krku a bránilo mi dýchat. Uviděl jsem stín, který se skláněl nade mnou, a cítil jsem obrovský strach. Myslel jsem si, že umřu. Po několika minutách, které se zdály jako věčnost, jsem se konečně mohl pohnout a všechno zmizelo. Po tomto zážitku jsem měl strach jít spát a začal jsem mít problémy se spánkem.“

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek