Body-focused repetitive behavior (BFRB), volně přeloženo jako „na tělo zaměřené repetitivní chování“, zahrnuje jakékoliv chování, kterým dotyčný poškozuje svoje tělo. Jde například o okusování nehtů, vytrhávání vlasů, štípání se do kůže, trhání suché kůže… Většinou se toto chování vyskytuje spíše výjimečně, například když jsme ve stresu nebo se nudíme. Podle údajů na webu Mayo Clinic se některý z typů BFRB jednou za čas objeví až u 60 % populace.

Někdy se však vytrhávání vlasů a kousání nehtů vymkne kontrole. V tom případě mluvíme o stereotypně opakovaném jednání zaměřeném na tělo (Body-focused repetitive behavior disorders – BFRBDs). Lidé s BFRBDs si okusují nebo škubají části těla v takové míře, až si způsobují zranění, a nedokážou i přes snahu své chování zastavit. Nejčastějšími poruchami BFRB jsou podle organizace Anxiety and Depression Association of America vytrhávání vlasů (trichotillomanie), škrábání kůže (exkoriace), kousání nehtů (onychofagie) a kousání tváří (morsicatio Buccarum).

Před nástupem obsedantního chování může dotyčný pociťovat napětí nebo úzkost, které se vytrháváním vlasů zmírní, a dostaví se pocit uspokojení. 

Jako příklad typického průběhu poruchy si můžeme uvést trichotillomanii (TTM), specifickou formu BFRB, která se projevuje opakovaným vytrháváním vlasů (může však postihnout i ochlupení na jiných částech těla). Jedinec s TTM si může vytrhávat vlasy nevědomě při stresových situacích, ale i zcela vědomě. Před nástupem obsedantního chování může dotyčný pociťovat napětí nebo úzkost, které se vytrháváním vlasů zmírní, a dostaví se pocit uspokojení. 

Nicméně uvolnění vydrží jen na chvíli, dokud jej nevystřídá frustrace pramenící z neschopnosti své chování ovládnout. Nekontrolované škubání vlasů může vést k závažným fyzickým následkům, včetně tvorby trichobezoárů (chomáče vlasů) v trávicím traktu a atypického dorůstání vlasů. Ke zdravotním komplikacím se přidávají i problémy v práci a ve vztazích, zvláště jsou-li projevy TTM patrné na první pohled.  

Jak svůj zlozvyk zkrotit

Porucha BFRB je sama o sobě duševním onemocněním, jak však uvádí Medical News Today, může se objevovat v kombinaci s obsedantně kompulzivní poruchou (vtíravé myšlenky člověka nutí k určitému chování) a generalizovanou úzkostnou poruchou (chronická úzkost bez zjevné příčiny). Dobrou zprávou je, že všechny uvedené poruchy lze dostat pod kontrolu, byť ne zcela vyléčit. 

Pokud někdy nevhodnému chování podlehnete, odhadněte, jak dlouho jste se mu věnovali, a ihned začněte s cvičením alternativního chování po dvakrát tak dlouhou dobu.

Konkrétně na BFRBD se nejčastěji používá metoda spočívající v upevnění nových návyků, které mají nahradit nežádoucí chování. Její postup najdeme třeba na webu MSD Manuals. Prvním krokem je vysledovat, kde, kdy, jak často a jak dlouho se nechtěnému chování věnujete. Zaměřit se můžete také na emoce a fyzické pocity, které se objeví před, během a po těchto epizodách. Následně si pozorováním pohybů rukou vytvoříte „systém včasného varování“ – když se například vaše ruce začnou podezřele přibližovat k vlasům, budete vědět, že musíte zpozornět. Pro připomenutí, BFRB může probíhat i nevědomě. 

Jakmile zafunguje systém včasného varování, nastupuje druhá fáze a to, vytvořit si alternativní chování. Místo vytrhávání vlasů můžete napínat a uvolňovat svaly v rukou, plést nebo si hrát s různými předměty. Důležité je vyzkoušet, co nejlépe upoutá vaši pozornost. Alternativní návyky procvičujte několikrát denně v nejrůznějších prostředích. Pokud někdy nevhodnému chování podlehnete, odhadněte, jak dlouho jste se mu věnovali, a ihned začněte s cvičením alternativního chování po dvakrát tak dlouhou dobu. Trvalo-li vytrhávání vlasů tři minuty, cvičte šest minut. Tímto postupem zvyšujete pravděpodobnost, že se nové chování stane dominantnější a nahradí vytrhávání vlasů či jakékoliv jiné BFRB.   

Na BFRB bohužel neexistuje žádný lék. Nezbývá nic jiného, než se naučit projevy zvládat a vytvořit si takové mechanismy, které nahradí problémové chování neškodnou činností. Tímto způsobem je možné BFRB výrazně omezit, nebo dokonce odstranit. 

Související…

Přestanu si kousat nehty… Zlozvyků se dá zbavit, jen na sebe nebuďte moc přísní
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek