fbpx

Únik moči i stolice. Inkontinence ničí většině lidí život zbytečně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Inkontinence je stále tabu. Pacienti, ve většině případů pacientky, se za ni stydí. A tak trpí dál. Přitom speciální zákrok dokáže tyto problémy často zcela vyřešit.

Zveřejněno: 24. 7. 2024

Padesátiletá Margita Zavřelová po několika letech trápení s únikem moči a problémy se stolicí vyzkoušela sakrální neuromodulaci, tedy operaci, která jí výrazně pomohla. Do té doby se potýkala s potížemi, o kterých většina společnosti mlčí.

Zkušenost s inkontinencí májí až dva miliony obyvatel v České republice. Většina z nich trpí zbytečně. V Nemocnici Hořovice léčí inkontinenci speciálním zákrokem, sakrální neuromodulací. Jde prakticky o zázrak, protože potíže často úplně vymizí. Doktor Julius Örhalmi, který operace provádí, se inspiroval na různých stážích v cizině, zejména v Německu. Ve zmiňované nemocnici se už konalo 60 zákroků.

Problémy se zhoršují

Margitu Zavřelovou trápily potíže s únikem moči několik let. Často také měla „nutkání“ na stolici, kvůli kterému musela na záchod i několikrát denně. Nijak to neřešila, protože se styděla. V roce 2019 se ale problémy výrazně zhoršily a ona se tak i přes veškerý stud rozhodla, že vyhledá odbornou pomoc. Bližší vyšetření ukázalo, že má v konečníku zhoubný nádor.

Jedná se opravdu o nepředstavitelné sociální vyloučení. Bez jakýchkoliv sociálních interakcí, bez jakéhokoliv společenského vyžití – divadlo, koncert, kino, dovolená, návštěva příbuzných.

 

„Pak už to vzalo rychlý spád: chemoterapie, ozařování, operace, po níž následovala ještě další dávka chemoterapie. Velkou oporou mi byla onkoložka Sabina Svobodová ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně,“ vzpomíná. Po úplném zaléčení nádoru ale nevymizely potíže s únikem moči. Naopak se po operaci problémy ještě zhoršily a pravděpodobně kvůli odstraněnému střevu začala Margita Zavřelová trpět i úniky stolice.

Pořád ve střehu

„Když trpíte inkontinencí stolice či moči, musíte být pořád ve střehu, abyste se neztrapnila. Pořád myslíte na to, jestli máte u sebe všechny inkontinenční pomůcky, čisté spodní prádlo na převlečení,“ popisuje Margita. Pacient se bojí, že se společensky znemožní, a tak raději nikam nechodí. Zejména fekální inkontinence neuvěřitelně znemožňuje sociální život. Jakýkoliv.

„Pacienti ze studu a strachu nevychází mimo své bydliště, takže například nevědí, jak vypadá centrum města po rekonstrukci. Babička, která hlídala vnoučata, a byl mezi nimi velmi blízký vztah, si musela vybírat trasy procházek podle toho, jak byly dosažitelné toalety, takže většinou kolem hospod. To nelibě nesli rodiče dětí a přestali je k babičce vozit. Jedná se opravdu o nepředstavitelné sociální vyloučení. Bez jakýchkoliv sociálních interakcí, bez jakéhokoliv společenského vyžití – divadlo, koncert, kino, dovolená, návštěva příbuzných,“ popsal doktor Julius Örhalmi.

Jde o dva zákroky, v první fázi se použije externí stimulátor, a pokud vše funguje, jak má, po dvou týdnech se jde naostro a implantuje se trvalý stimulátor. Ten vydrží až sedm let, poté se přístroj vymění.

Pomohla až operace

Margita vyzkoušela všechno možné, posilovala pánevní dno, chodila na rehabilitace. Její potíže ustupovaly velmi pomalu, proto se letos rozhodla pro sakrální neuromodulaci. Její kroky zamířily do ordinace lékaře, se kterým se dohodla na operaci. O co přesně jde? Zavedou vám do těla malý implantát, ten pomocí elektrických impulzů stimuluje nervy nad kostrčí. Slabé impulzy tak vysílají do mozku informace o močovém měchýři, tedy kdy je potřeba se vyprázdnit. Jde o dva zákroky, v první fázi se použije externí stimulátor, a pokud vše funguje, jak má, po dvou týdnech se jde naostro a implantuje se trvalý stimulátor. Ten vydrží až sedm let, poté se přístroj vymění. Vlastně to funguje stejně jako kardiostimulátor u onemocnění srdce.

Margita tedy první fázi implantace podstoupila v lednu, po dobu dvou týdnů se zkoušelo, jak si stimulátor sedne. Sedl. Proto jí lékaři po zhruba třech týdnech zavedli stimulátor natrvalo. Zlepšení nastalo ve všech oblastech. „Dojde k takovému vnitřnímu zklidnění, že už pořád nemusíte něco hlídat,“ vysvětluje.

Příčina nemusí být vždy zřejmá, většinou ale vzniká kvůli narušení nervů v oblasti pánevního dna. Proto se vyplatí právě tuhle oblast posilovat. 

 

Konkrétní situaci, ve které vidí zásadní zlepšení, jmenuje třeba cestování. „Dříve jsem musela jezdit všude autem, tam jsem měla vlastní komfort. Když jsem cestovala třeba pracovně, kolegové mohli jet vlakem, mohli se bavit, u mě tohle nepřicházelo vůbec v úvahu, vždycky mě moje onemocnění tak trochu vyřazovalo ze společnosti,“ vzpomíná Margita, která se ze začátku zákroku bála. „Obavy jsem samozřejmě měla, nejhorší je strach z neznáma, ale teď bych neměnila. Říkala jsem si, že i kdyby to mělo pomoct jen částečně, tak to stojí za to. Když jste zdravá, zvládnete všechno, i velké nepříjemnosti, které vám život přichystá. Když ale zdraví nefunguje, nefunguje najednou vůbec nic. Člověk na sebe musí myslet a musí být i trochu sobec, zdraví máme jen jedno, a to je to úplně nejdůležitější.“

Uniká moč i stolice

Jak se inkontinence projevuje? „Když se řekne inkontinence, představíme si únik moči, ale tak jednoduché to není. Známe inkontinenci pro moč, kdy je problém s udržením moče, a inkontinenci pro stolici, kdy je problém s udržením stolice. Jsou to různé diagnózy. Nevelké procento pacientů trpí současně na obě inkontinence. Ale příčina obou inkontinencí je většinou rozdílná,“ vysvětlil pro Flowee doktor Julius Örhalmi.

Většinou se jedná o problémy s hyperaktivním močovým měchýřem, kdy pacient má neustálé puzení na močení anebo naopak problémy se zadržováním moči. Potíže bývají doprovázené bolestmi břicha. „Postihuje zhruba 3,5 % lidí do 60 let a až 15 % lidí nad 70 let. Projevuje se samovolným únikem stolice (třeba i jen v malé míře v podobě „špinění“), nebo zadržováním stolice a nemožností se vyprázdnit. Inkontinence moči ani stolice nepostihuje pouze seniory, problémy s oběma typy mají i mladí lidé,“ píše se na medicina.cz.

Prevence? Posilujte

Co vlastně způsobuje inkontinenci? Příčina nemusí být vždy zřejmá, většinou ale vzniká kvůli narušení nervů v oblasti pánevního dna. Proto se vyplatí právě tuhle oblast posilovat. Inkontinencí trpí ženy po porodu. „Důvodem inkontinence po porodu, která se někdy objevuje již v těhotenství, zejména v jeho druhé polovině, jsou ochablé svaly pánevního dna. Těhotenství a následný porod představují právě pro tyto svaly extrémní zátěž, která způsobí ochabnutí svalů pánevního dna, a problém s inkontinencí je na světě,“ vysvětlují na mojehygi.cz. Inkontinence se také objevuje po některých úrazech, například míchy či mozku, na vině může být i stres a nemoci, jako je mozková mrtvice, roztroušená skleróza nebo diabetes.

Související…

Posilujete pánevní dno, ale výsledky nevidíte? Možná chybujete
Kateřina Hájková

Doktor Julius Örhalmi dodává, že spousta pacientů nemoc přehlíží z toho důvodu, že nejde o chorobu, která by je ohrožovala na životě. „Mnoho lidí si myslí, že inkontinence je normální součástí stárnutí. I když je pravda, že se vaše riziko inkontinence zvyšuje s přibývajícím věkem, existují léčebné postupy, které vám pomohou tento stav zvládnout. Inkontinence vám nemusí narušovat život a bránit tak ve vaší aktivitě,“ píše se na clevelandclinic.org.

Zákrok metodou sakrální neuromodulace plně hradí pojišťovna a nabízí jej šest specializovaných míst v České republice. Pro zájemce vznikl web www.bezomezeni.cz, kde se o tomto způsobu léčby dozvíte všechny potřebné informace. Důležité je nebát se a odhodit stud. Pro Margitu byla klíčová podpora rodiny a blízkých lidí. „V průběhu mého onemocnění jsem se snažila zůstávat pozitivní, věřila jsem, že to všechno zvládnu, že prostě musím,“ zakončuje Margita.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...