fbpx

Budou za chvíli menstruovat prvňačky? Nežádoucímu trendu se možná dá zabránit 1 fotografie
zdroj: Freepik

Věk první menstruace se rapidně snižuje, před tímto trendem varují gynekologové i pediatři. Na vině je hned několik faktorů, vedle jejich eliminace je podle lékařů důležité si uvědomit, že časný nástup puberty může zavinit fyzické i psychosociální problémy v pozdějším životě.

Zveřejněno: 22. 8. 2024

Když jdete s desetiletou dcerou na preventivní prohlídku, nejspíš nečekáte, že se vás pediatr zeptá, zda již ratolest menstruuje. Podle zkušeností rodičů i nejnovějších dat by vás něco takového ale v dnešní době vůbec nemělo překvapit. Věk první menstruace se totiž významně snižuje, takže je dnes zcela normální, když „si do jahod sedne“ desetileté děvčátko. S tím kráčí ruku v ruce další nežádoucí trend – totiž že doba, kdy se děvčeti cyklus zpravidelní, se naopak prodlužuje. To by mohlo poukazovat na pozdější zdravotní problémy, na což upozorňují nejen výsledky nedávné studie výzkumníků z Harvardu.

Výsledky studií se shodují

Koncem května letošního roku byly v JAMA Network Open zveřejněny výsledky výzkumu harvardských vědců. Ti analyzovali data od více než 70 tisíc účastnic, narozených mezi lety 1950 a 2005. Respondentky vyplňovaly průzkumy v rámci Apple Women´s Health Study, což je dlouhodobý výzkum menstruačních cyklů pomocí sběru dat z mobilní aplikace Apple Health. Tímto způsobem vědci zjistili, že mladší generace začíná menstruovat dříve a že doba potřebná k tomu, aby se menstruace zpravidelnila, se prodlužuje.

Zatímco data z harvardské studie byla shromažďována digitálně a jejich sběr v podstatě závisel na tom, že účastnice samy nahlásí informace o časné menstruaci na základě vlastních vzpomínek, což může svým způsobem zkreslovat výsledky nebo jejich hodnověrnost, na stejná fakta upozorňují i výsledky dalších četných studií.

Související…

První menstruace dívky stresuje. I kvůli rodičům, kteří je na to nepřipravili
Tereza Volfová

V jedné z nich například autoři porovnávali trendy věku první menstruace, a jak dlouho trvalo, než se cyklus zpravidelnil, to vše podle věkových skupin a dokonce podle etnika, rasy nebo výše socioekonomického statusu. Vědci tak došli k závěru, že brzká a déle nepravidelná menstruace může signalizovat fyzické a psychosociální problémy v pozdějším dospělém životě a že tento neblahý trend může přispět ke zvýšení celkových nepříznivých zdravotních výsledků a rozdílů mezi jednotlivými socioekonomickými skupinami.

Nerovnováha zásadních hormonů ovlivňuje zdraví

Vědecká bádání jsou jedna věc, reálný život druhá – je známo, že v některých případech se tyto dvě oblasti rozchází a výsledky některých odborných počinů bývají neodbornou veřejností brány na lehkou váhu, protože se viditelně rozchází s tím, co se děje ve skutečnosti. V případě předčasné menstruace a prodlužující se doby zpravidelnění cyklu to ovšem bohužel neplatí. Protože každý gynekolog potvrdí, že pravidelná menstruace je známkou vitality, poněvadž dokazuje, že tělo dobře funguje.

Nepravidelnost cyklu je u žen jednou z prvních a nejvýznamnějších známek toho, že něco není v pořádku, že v těle probíhá něco, co mu neumožňuje normálně fungovat. Tím něčím může být podle vědeckých bádání mimo jiné rakovina nebo kardiovaskulární onemocnění. Proč je pravidelný cyklus tak důležitý a proč je naopak jeho nepravidelnost tak nebezpečná? Důvodem je nerovnováha dvou důležitých hormonů, estrogenu a progesteronu.

Hrozí neplodnost i rakovina, trpí ale i psychika

Estrogen řídí menstruační cyklus a každý měsíc připravuje dělohu na zahnízdění oplodněného vajíčka. „Progesteron se tvoří po ovulaci a připravuje děložní sliznici na uhnízdění oplodněného vajíčka,“ doplňuje MUDr. Pavel Turčan, Ph.D., FECSM, gynekolog, porodník, sexuolog, člen řady odborných organizací, působící v Centru MEDIOL v Olomouci. Nízké nebo vysoké hladiny estrogenu mohou způsobovat různé problémy a symptomy, mezi něž patří návaly horka, obtíže se spánkem či náladou, nebo zvýšení rizika vzniku chorob, jako jsou některé typy rakoviny či osteoporóza.

Dívky s nedostatečnou hladinou vitaminu D dostávají první menstruaci dříve a dochází u nich k větším hormonálním rozladám a nerovnováhám.

Nízké hladiny progesteronu mohou způsobit problémy s cyklem nebo otěhotněním, když je ho v krvi naopak moc, může to vést například k tvorbě cyst na vaječnících nebo k nadměrné produkci stresového hormonu kortizolu. A celková nerovnováha těchto hormonů pak může vést třeba k problémům s plodností nebo ke vzniku rakoviny dělohy. To všechno může mít na svědomí také časný nástup menstruace následovaný dlouhodobou nepravidelností cyklu.

Zcela samostatnou, ale nikoliv méně závažnou otázkou pak zůstává fakt, jak časný nástup menstruace zapůsobí na psychiku holčičky, jejíž mysl ještě není propojena s tělem, jehož vývoj jde neobvykle rychle dopředu a nekoresponduje s vývojem mentálním a psychickým. Dospívající tělo pak v sobě ukrývá duši nepřipraveného dítěte, které tím vším může velmi trpět. Důsledkem mohou být například i deprese.

Zdravý životní styl není klišé, ale silná pomocná ruka

Poučky o zdravém životním stylu, sestávajícím z vyváženého jídelníčku plného čerstvých surovin a z pravidelného pohybu, mohou znít jako klišé, ovšem dalším faktem, v němž se zmiňované výzkumy shodují, je skutečnost, že za časným nástupem první menstruace v mnoha případech stojí dětská obezita. Objevují se ale také zprávy o tom, že na vině mohou být chemikálie v kosmetice nebo stravě.

Jak informuje MUDr. Turčan, tak novodobé studie rovněž dokládají, že dívky s nedostatečnou hladinou vitaminu D dostávají první menstruaci dříve a dochází u nich k větším hormonálním rozladám a nerovnováhám. „Vzhledem k tomu, že nedostatkem tohoto vitaminu dnes trpí poměrně značná část populace, někdy to bývá označováno jako naše civilizační nemoc. Pro správnou hladinu vitaminu D jsou vhodné například mořské ryby a především dostatečný pobyt a pohyb na slunci,“ vysvětluje a dodává: „Když jsem byl dítě a rodiče nás chtěli potrestat, dali nám prostě zaracha a nemohli jsme ven. Dnes se situace poněkud obrátila, připadá mi, že pro dnešní děti je trestem spíše, když je ven vyženeme.“

Ať tak či tak, z uvedených informací vyplývá, že chtějí-li rodiče zamezit nežádoucímu trendu brzkého nástupu první menstruace a s ním spojených zdravotních obtíží, měli by hlídat, co jejich ratolest jí, jak se hýbe a zda jí neschází pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu. To vše s láskou, tolerancí a pochopením tak, aby vedle těla netratila ani citlivá a křehká dětská psychika.

 

foto: Freepik, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...