fbpx

Když ovoce škodí. Intolerance fruktózy dokáže potrápit 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Trávicí potíže mají někdy nečekaný původ: zdravé jídlo

Zveřejněno: 2. 10. 2024

Moje kamarádka Zuzka je (někdy až přehnaně) aktivní žena, která si vždy zakládala na pestrém jídelníčku. Najednou si však začala všímat, že po některých jídlech trpí nepříjemnými zažívacími problémy – nadýmáním, plynatostí a bolestmi břicha. Přestože se snažila jíst co nejzdravěji, cítila se čím dál hůř.

Po měsících nejasností se rozhodla navštívit lékaře, který jí po sérii testů diagnostikoval intoleranci fruktózy. Zuzce zpětně došlo, že její potíže přímo souvisely s konzumací ovoce. Nyní se učí žít s tím, co může a nemůže jíst, a po úpravě stravy a vyřazení dráždivých potravin se její zdravotní stav začal výrazně zlepšovat.

Taky váš zažívací systém někdy protestuje a nesouhlasí s tím, co jste snědli? Často je těžké přesně vypozorovat, co vaše potíže způsobuje. A zrovna ovoce by málokdo obviňoval – vždyť je přece zdravé a plné vitamínů! Intolerance fruktózy je však častější, než si možná myslíte, a může výrazně ovlivnit stravování i každodenní život. Fruktóza je totiž cukr, který se přirozeně vyskytuje hlavně v ovoci, ale také zelenině a medu. Pokud jste po přečtení předchozích odstavců pojali podezření, že by se tato intolerance mohla týkat i vás, je důležité vědět, jaké jsou její příznaky, jaké potraviny vynechat a co dělat, aby byla vaše střeva co nejvíce v klidu.

3 hlavní typy intolerance fruktózy

Fruktózová intolerance nastává, když tělo nedokáže správně absorbovat fruktózu ve střevech. Nejběžnější formou je fruktózová malabsorpce, která vzniká, když buňky tenkého střeva nedokážou efektivně vstřebat fruktózu. Nestrávený sacharid se poté dostává do tlustého střeva, kde ho střevní bakterie fermentují, což právě vede k nadýmání, bolestem břicha, průjmům a dalším zažívacím obtížím. Obecně platí, že malabsorpce fruktózy snadněji vzniká v terénu jiného střevního onemocnění, jako je např. celiakie, zánětlivé onemocnění střev nebo syndrom dráždivého tračníku. Pozitivně nepřispívá ani léčba antibiotiky, která oslabuje přirozenou mikroflóru, nebo dlouhodobý psychický stres.

Související…

Zdravé ovocné šťávy vs. nezdravá cola. Ne tak docela, tvrdí odborníci
Tereza Hermochová

Druhou, vzácnější, ale zato mnohem závažnější formou je dědičná fruktózová intolerance (hereditary fructose intolerance, HFI), která je způsobena genetickou poruchou, kdy tělo nemá dostatek enzymu pro správné trávení fruktózy. Tato forma se projevuje již v dětském věku po zavedení prvních ovocných příkrmů a i přes svou závažnost je zvladatelná a (svým způsobem) léčitelná. Je však důležité ji včas odhalit, protože nestrávená fruktóza by se mohla hromadit v játrech a ledvinách, a to by vedlo k vážným, a dokonce život ohrožujícím komplikacím.

Třetím typem je esenciální fruktosurie, což je naštěstí neškodná porucha, kterou člověk může mít, aniž by o tom věděl. Není škodlivá, lidé s tímto typem jsou obvykle asymptomatičtí a nepotřebují léčbu. Její hlavní projev je zvýšené množství fruktózy v moči.

Není to jen o trávicích potížích

Jak už i Zuzčin příběh naznačil, dominantními projevy jsou nepříjemné trávicí příznaky, jako je nadýmání, průjem, plynatost, bolesti břicha a nevolnost po konzumaci potravin obsahujících fruktózu. Příznaky jsou však individuální a u některých lidí se může objevit např. únava nebo pocit celkové nevolnosti. Zuzka se mi svěřila, že měla často potíže s usínáním, protože bolesti břicha se někdy stupňovaly i v noci. Příznaky intolerance fruktózy se obvykle objevují do několika hodin po jídle a mohou výrazně narušit každodenní fungování.

V případě HFI, která se objevuje již v kojeneckém věku, jsou příznaky trochu odlišné. Děti také své potíže v tomto věku ještě zdaleka neumí popsat. HFI se tedy projevuje například jako zpoždění růstu dítěte, pomalejší psychomotorický vývoj, žloutenka nebo hyperventilace.

Které potraviny obsahují fruktózu?

Fruktóza je přírodně se vyskytující cukr, který se nachází v mnoha potravinách. Je bohatě obsažena v ovoci, což asi nikoho nepřekvapí, ale že se vyskytuje i v některých typech zeleniny, jako je například cibule, česnek, chřest nebo řepa, to už není tak běžně známo.

 Podle výzkumu se příznaky po snížení příjmu fruktózy zmírní obvykle během 2–6 týdnů.

Dalším přírodním zdrojem fruktózy je med. Kromě přirozeně se vyskytujících potravin je fruktóza častá také v průmyslově zpracovaných potravinách – fruktózový a kukuřičný sirup (s vysokým obsahem fruktózy) se často používají jako sladidla v balených nápojích, například v džusech nebo limonádách, a některých zpracovaných svačinkách.

Dá se to léčit?

Fruktózová malabsorpce může být potvrzena několika způsoby. Nejběžnějším testem je tzv. vodíkový dechový test, který měří množství vodíku ve vašem dechu po konzumaci fruktózy. Zvýšené hodnoty vodíku indikují, že fruktóza nebyla správně absorbována a prošla až do tlustého střeva. V některých případech může lékař doporučit eliminační dietu, při které se vynechají potraviny obsahující fruktózu, aby se sledovalo, zda příznaky zmizí. Lékaři také doporučují vedení deníku, abyste získali přehled, co a kdy jíte a jak s tím časově souvisí trávicí potíže.

Žádný lék, co by vyléčil fruktózovou intoleranci, bohužel není, ale naštěstí je možné ji efektivně zvládat úpravou stravy. Řešením je omezení nebo vyloučení potravin, které fruktózu obsahují. Neznamená to ale, že se nutně musíte vzdát všeho ovoce a zeleniny, ale měli byste být opatrní při jejich výběru. Existují také alternativy s nižším obsahem fruktózy, které mohou být bezpečnější a nezpůsobovat hned tak dramatické zdravotní potíže. Například bobulové ovoce (maliny, jahody a borůvky), citrusy nebo zelenější banány obvykle obsahují fruktózy méně, a mohou tak být přijatelnější a dobře tolerované. Pokud jde o zeleninu, skvělou volbou je listová zelenina (špenát, kapusta, salát), květák nebo brokolice.

 

fruit

Univerzální návod neexistuje, musíte vypozorovat, které potraviny a jaké jejich množství nedělají dobře právě vašemu trávicímu traktu.



Důležité je individuálně vypozorovat, jaké potraviny vám sedí, jak velké porce jsou ty „bezpečné“ a čemu se raději vyhýbat. Pomoci mohou i některé enzymatické doplňky, které trávení fruktózy podporují. Podle výzkumu z roku 2014 se příznaky zmírní po snížení příjmu fruktózy obvykle během 2–6 týdnů.

Pouze v případě HFI je nutné se fruktóze vyhýbat striktně. A to platí nejen pro ovoce, zeleninu a med, ale také potraviny a nápoje s obsahem kukuřičného sirupu a dále sorbitolu, který se hojně vyskytuje v bonbonech a žvýkačkách.

Když já si to ovoce nechci odpírat

To je sice pravda, však bolesti břicha se dají vydržet, ale.. Pokud intoleranci fruktózy nijak neřešíte, mohou se objevit dlouhodobé následky. Jedním z hlavních problémů jsou chronické trávicí potíže, které mohou zahrnovat neustupující nadýmání, plynatost, křeče a průjmy, které nejenže naruší každodenní život, ale z dlouhodobého hlediska také psychickou pohodu. Mnoho lidí se může cítit frustrovaně, úzkostně, nebo dokonce depresivně kvůli svým obtížím a dietním omezením, což může vést k sociální izolaci.

Nesprávné restrikce stravy mohou vést k nedostatku živin, vitamínů, minerálů a vlákniny. Docházet může také k narušení střevní mikroflóry, což může způsobit přemnožení škodlivých bakterií a oslabení prospěšných mikroorganismů. To kromě prohloubení trávicích potíží také snižuje vaši imunitu. Dále může neřešená intolerance fruktózy přispět k rozvoji metabolických problémů, jako je obezita, inzulínová rezistence nebo zvýšené riziko cukrovky 2. typu.

Proto pokud máte sebemenší podezření na intoleranci fruktózy nebo vás trápí trávicí potíže z dosud nevysvětlitelného důvodu, obraťte se na lékaře. Zdraví máme jen jedno.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...