fbpx

Mačkat jako zubní pastu: Jelqing má zvětšit mužské přirození, ale může vést až k impotenci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nový virální trend láká muže na zvětšení penisu pomocí netradiční masáže. Odborníci se děsí.

Zveřejněno: 4. 10. 2024

Na TikToku vznikají a zanikají trendy rychleji než bublinky ve vaně. Jedním z nových trendů zacílených tentokrát na pány je „zaručená metoda“, jak prodloužit penis. Jde o techniku nazývanou jelqing, která je používána zároveň i v rámci trestů v BDSM komunitě. Au? Au!

Předtím, než se dostaneme ke konkrétní technice, je potřeba zmínit, že jde o metodu „jedna paní povídala“ bez vědeckého základu. Naopak, žádný lékař vám ji na 99 % nedoporučí.

Jak na jelqing? Při této praktice se palec a ukazováček přitisknou na kořen částečně ztopořeného penisu a táhnou směrem k jeho konci – podobně jako když se snažíte dostat zbývající kousek zubní pasty z tuby.

Fígl spočívá v tom, že tento pohyb způsobuje v údu mikrotrhlinky, které po zahojení zanechají tkáň o něco málo větší. Ale za jakou cenu?

1,7 cm výměnou za 720 hodin

Nejspíš na sociálních sítích najdete řadu příznivců, kteří na jelqing nedají dopustit. A co na to vědci? Zatím se nenašel žádný seriózní výzkum, který by potvrdil jeho přínosy. Vědci se přitom zabývali účinností fyzického prodlužování penisu opakovaně.

Vedle fyzických změn v podobě zjizvené tkáně a následného zakřivení penisu se onemocnění projevuje lehkou až střední bolestí během pohlavního styku, častá je i erektilní dysfunkce.

V jedné studii bylo na skupině 15 mužů testováno mechanické zařízení AndroPenis. Po šesti měsících ošetření přístrojem po dobu čtyř až šesti hodin denně (!) se průměrná velikost penisu účastníků zvýšila o 1,7 cm. Ano, čtete správně – jde o přibližně 720 hodin terapie v trakčním zařízení za necelé 2 centimetry na délku. Je nám líto, v této oblasti se zkrátka žádný zázrak nekoná.

„Tvrzení o výhodách cvičení jelqing jsou upřímně řečeno přitažená za vlasy. V současné době neexistují žádné vědecké důkazy, které by naznačovaly, že jelqing je účinný při zvětšování délky nebo obvodu penisu nebo že přináší skutečné zlepšení sexuálních funkcí či výkonnosti,“ říká urolog Mike Bohl.

Poškozené nervy a oběhové potíže

„Provádění tohoto druhu cvičení může způsobit trvalé poškození penisu,“ varuje doktorka Rena Maliková pro magazín Body and soul. Podle ní si mohou muži kvůli této agresívní technice v horším případě poškodit nervy penisu, což vede k částečnému nebo úplnému znecitlivění. V „lepším“ případě se pánové toužící po větším přirození mohou těšit na podlitiny, případně poškozené žíly v této citlivé oblasti.

Příspěvek doktora Mike Bohla na stránkách ForHims také varuje, že jelqing může vyvolat Peyronieho nemoc. Projevuje se jizvením obalů topořivých těles, které vznikají opakovaným mikroporaněním cév. Vedle fyzických změn v podobě zjizvené tkáně a následného zakřivení penisu se onemocnění projevuje lehkou až střední bolestí během pohlavního styku, častá je i erektilní dysfunkce.

Jelqing a další „kutilské“ techniky zvětšení penisu mohou mít tedy značná rizika včetně těch, která místo lepšího sexu s partnerkou vedou spíš do čekárny urologa.

Související…

Máte nervy ze svého kašpárka? Klid, ženy si malé penisy stejně nepamatují
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...