Migréna je globálním onemocněním. Urputné bolesti hlavy trvající několik hodin, či dokonce dní, spojené s nevolností a poruchami zraku, trápí zejména ženy. Markéta, které za rok bude třicet let, migrénami trpí už od puberty. Dokud studovala, šlo bolest hlavy lépe zvládat. Někam si zalezla a náročnou chvíli přečkala, ale s nástupem do práce si tohle řešení už nemohla dovolit. „Musela jsem to řešit serióznějším způsobem,“ dodává Markéta, která migrénu podědila.

Bohužel, toto onemocnění je geneticky dané. „Až 80 % lidí s migrénou má biologického příbuzného prvního stupně s tímto onemocněním,“ informují clevelandclinic.org. Migréně však nahráváte i svým životním stylem. Spouštěčů je celá řada: práce na směny, nevhodné pracovní podmínky, nadužívání léků atd. „Migréna se také může vyskytovat v kombinaci s jinými chorobami – neurologickými (epilepsie), psychickými (deprese, panické ataky), nemocemi srdce a cév (vysoký či nízký tlak) nebo alergiemi,“ dočteme se na stránkách IKEMu.

Velkou roli hraje také stres. Ale tomu se Markéta ve své práci moc vyhnout nemohla. Bolest hlavy však řešit chtěla, a tak navštívila neurologa. Ten jí potvrdil diagnózu, a coby jeden ze spouštěčů určil právě stres. „Na chvíli jsme proto zvolili profylaktickou léčbu – lehká antidepresiva. Zpočátku jsem byla unavenější, ale záchvatů ubylo,“ popisuje. Také spoléhala na vhodnou medikaci. Při akutním záchvatu brala lék ze skupiny triptanů.

Po porodu znovu a hůř

Po čase se rozhodla, že chce založit rodinu. Aby eliminovala stres, vyměnila hektické zaměstnání za klidnější místo. Léků se úplně nevzdala. Když cítila, že na ni jde ataka, jednu tabletku si vzala. Jenže vedlejší účinky zmiňovaného léku nejsou zanedbatelné. Podle odborných článků jde například o ospalost, nauzeu, závrať či poruchy vnímání. Někoho může přepadnout pocit tísně na hrudi a stahování hrdla.

Otěhotněla a celých devět měsíců jako zázrakem o migréně vůbec nevěděla. Dva měsíce po porodu se ale moc dobře známé a úporné bolesti vrátily, a dokonce ve větší intenzitě.

„Při výběru akutní léčby je stěžejní najít individuálně vhodné řešení pro každého člověka. Ne každý lék působí stejně a na všechny pociťované projevy migrény. Některým pacientům zaberou všechny léky ze skupiny triptanů, někteří musejí s pomocí lékaře najít ten svůj, který jim vyhovuje. Kromě perorálního (ústního) podání existují triptany ve formě nosního spreje, případně injekce,“ informuje organizace Migréna-help na svém webu.

Markétě nic jiného než medikace nepomáhalo, neměla na vybranou. „Vždy jsem léky měla po ruce jako příslib brzké úlevy,“ dodává. Úleva ale teprve měla přijít. Otěhotněla a celých devět měsíců jako zázrakem o migréně vůbec nevěděla. Dva měsíce po porodu se ale moc dobře známé bolesti vrátily, a dokonce ve větší intenzitě.

„V období kojení mohou být ženy před migrénou ještě chráněny, a to proto, že u žen, u kterých se při kojení nevrací měsíčky, jsou ještě hormonální hladiny relativně stabilní. V tomto období by migrény mohly být u těch menstruačních migrén o něco mírnější. S návratem měsíčků už se to dostává do normálních kolejí,“ dozvíme se na migrena-kompas.cz.

Léky s efektem lentilek

Záchvaty u Markéty trvaly i několik dní. Přidala se k nim i nevolnost, což u migrény není nic neobvyklého. Nejde totiž jen o bolest hlavy, kterou zvládneme analgetikem, ale o závažný problém, který ničí člověku život a ke kterému se přidávají další potíže, například právě zvracení či problémy se zrakem.

To postihlo i Markétu, která začala trpět také na tzv. zrakovou auru. Jedná se o jakousi předzvěst záchvatu migrény, která se projevuje smyslovými či vizuálními příznaky, kdy pacient například vidí záblesky světel. Celou situaci samozřejmě zhoršoval fakt, že Markéta coby čerstvá maminka byla nevyspalá a nemohla si při záchvatu lehnout do postele.

Musím se vyhýbat například potravinovým spouštěčům – rajčatům, citrusům, potravinám s glutamátem, potom dlouhým jízdám v dopravním prostředku. Také musím nosit sluneční brýle nebo klobouk proti ozáření apod. 

„Veškeré léky kromě paracetamolu, který má u mě efekt asi jako lentilky, jsou pro mě kvůli kojení podle mého lékaře zapovězené,“ vypráví dál. Má pravdu, paralen skutečně mohou ženy užívat v jakékoli fázi těhotenství či při kojení, ale nebývá tak účinný. Na webu migrena-kompas.cz radí tento lék kombinovat s kofeinem, ale i s ním by to žena neměla v požehnaném stavu přehánět.

Zoufalá Markéta se tedy obrátila na organizaci Migréna-help. Tam jí konečně pomohli. Začala se účastnit kruhů sdílení, kde se dozvěděla rady, jak migrénu v těhotenství a při kojení lépe zvládat.

Konečně našla klid

Pochopila, že je to hlavně o spouštěčích, které se snaží mapovat. „Musím se vyhýbat například potravinovým spouštěčům – rajčatům, citrusům, potravinám s glutamátem, potom dlouhým jízdám v dopravním prostředku. Také musím nosit sluneční brýle nebo klobouk proti ozáření apod. A hlavně se nestydět říct si o podporu a pomoc, když záchvat přijde. Mít prostě plán B, aby se o dítko někdo postaral, než to přejde,“ vysvětluje Markéta, které se díky tomuto přístupu daří ataky migrény zdolat. A když ne, Migréna-help jí poradili nový lék ze skupiny gepantů.

„Novinkou jsou malé molekuly zvané gepanty, konkrétně pak rimegepant (přípravek Vydura 75 mg). Jedná se o lék v tabletové formě, který je určen jak pro léčbu akutní migrény, tak pro dlouhodobější užívání, kdy se podává jedna tableta jednou za dva dny. Zkušenosti s tímto lékem z běžné praxe u nás jsou zatím malé, ale do budoucna se může jednat o dalšího důležitého hráče v terapii migrény,“ píše se na webu českobudějovické nemocnice. Nově navíc tento lék proplácí pojišťovna. Zde je seznam všech léků vhodných pro akutní užití: https://www.migrena-help.cz/l/akutni-lecba-migreny/.

Na migrénu tedy kromě medikace platí poslechnout své tělo a zjistit, proč k nám přišla a co ji spouští. Markétin boj s touto nemocí je těžší, protože kojí a stará se o dítě, ale i tak pochopila, co může dělat, aby dopady svých potíží eliminovala. 

Související…

Lidé s chronickou migrénou by měli mít nárok na invalidní důchod, říká žena, která kvůli nemoci přišla o práci
Klára Zamouřilová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek