Lékaři si ke stávce vybrali dva pracovní dny – úterý a středu, přičemž pondělí je státní svátek. Pacienti by tak byli bez lékařské péče celých pět dní. Konec října navíc spadá do období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění.

Důvodem protestu byla úhradová vyhláška na rok 2025, která podle lékařů zcela opomíjí potřeby dospělých i dětských pacientů a zvýhodňuje nemocnice. Lékaři chtěli tímto protestem upozornit na to, že ministerstvo zdravotnictví v návrhu úhradové vyhlášky na příští rok vyčlenilo nedostatek finančních prostředků. Původně se jednalo o průměrný růst úhrad o 3,3 %, ale podle nové vyhlášky se měly úhrady praktickým lékařům zvýšit pouze o 2,83 %. Tento rozdíl považují za nedostatečný a varují, že to neumožní pokrytí nákladů a zachování kvality péče.

Požár uhašen před vzplanutím

„Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zaniklo za posledních pět let bez náhrady více než 400 ordinací praktických lékařů. Za této kritické situace navrhuje ministerstvo pro rok 2025 pro segment praktických lékařů výrazně nižší meziroční nárůst úhrad, než je průměrný růst výdajů na zdravotní péči, což současný stav primární péče určitě nezlepší, naopak to přispěje k její další destrukci,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů MUDr. Petr Šonka."

Předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová se k vyjádření připojila s tím, že navrhované financování nestačí ani k udržení stávajícího stavu, natož k nutnému rozšíření kapacit a zvýšení dostupnosti péče poskytované praktickými lékaři. „Své ordinace teď zavíráme na dva dny, abychom je v budoucnu nemuseli zavřít navždy,“ dodal Petr Šonka, který poukazuje na skutečnost, že více než milion lidí v Česku, zejména senioři a děti, nemá praktického lékaře.

V pondělí 21. října se předsedové opět sešli s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem, aby projednali tuto kritickou situaci. „S ministerstvem zdravotnictví jsme se dnes odpoledne dohodli na úpravě úhradové vyhlášky, a plánovaný protest tímto odvoláváme. Je dobře, že reforma primární péče pokračuje,“ uvedl po jednání Petr Šonka.

Dále ocenil, že ministr Válek vyslyšel návrhy lékařů a upraví úhradovou vyhlášku tak, jak bylo původně deklarováno. Věří, že to bude motivovat praktické a dětské lékaře k přijetí většího počtu pacientů v příštím roce.

„Sešli jsme se s ministrem zdravotnictví, který přijal náš návrh. Hlavním cílem bylo zajistit, aby lékařům, kteří se starají o seniory a děti, byla tato péče zohledněna v úhradách. Chceme je motivovat, aby více těchto pacientů přijímali do své péče, protože v současnosti více než milion lidí nemá praktického lékaře. Snažíme se tím zlepšit přístup k lékařské péči. Schváleno bylo také navýšení prostředků o 3,3 %, což pro nás představuje důležitý krok vpřed v reformě primární péče,“ uvedl Šonka.

Ministr zdravotnictví potvrdil, že dodatečné finance budou čerpány z rezervy určené na centrovou léčbu. Jedná se o specializovanou zdravotní péči, která zahrnuje používání moderních a často velmi nákladných léků, především pro léčbu závažných a chronických onemocnění, jako jsou například onkologická onemocnění, autoimunitní choroby, hemofilie, nebo některé druhy vzácných nemocí. „Nadále tak plníme vládní usnesení o vyrovnané úhradové vyhlášce,“ řekl novinářům.

Úhradová vyhláška na příští rok počítá s rozpočtem ve výši 530 miliard korun. Jednání, tentokrát s ambulantními lékaři, kteří se také plánovali připojit ke stávce, budou pokračovat zítra.

Související…

Vyhoření lékařů dopadá na nás všechny. Zdravotnictví potřebuje změnu, říká režisér dokumentů
Kateřina Hájková

foto: Profimedia, zdroj: Autorský článek