„Tato metoda vám pomůže mít husté, krásné a zdravé vlasy. Naučila jsem se ji před lety od jednoho holistického lékaře. Tuším, že to byl ájurvédský doktor, který se věnoval vypadávání vlasů a jak docílit jejich hustoty. Byla jsem i na jedné jeho přednášce, kde ukazoval obrázky před a po. Byly tam vidět opravdu neskutečné výsledky lidí, kteří měli předtím plešatá místa, kde jim pak narostly krásné husté vlasy. Mně samotné to úplně přetransformovalo vlasy,“ tvrdí ve svém reelu uživatelka Ananasha.goddes a pročesává si přitom svoje krásné vlnité vlasy až do pasu.

Opravdu to funguje? A jak vlastně vypadá ájurvédský koncept péče o vlasy?

Poznejte svůj typ

Ájurvéda je 5 000 let starý systém, který vznikl v Indii a zaměřuje se na dosažení rovnováhy těla, mysli a ducha. Tato starobylá moudrost má co nabídnout i v oblasti zdraví vlasů díky prověřené znalosti o výživě vlasových folikulů a udržování zdravé vlasové pokožky.

Součástí ájurvédské diagnostiky je rozřazení do jednotlivých typů podle konstituce. Tyto základní typy neboli dóši můžeme spojit i s typickými znaky vlasů a případnými problémy, ke kterým jsou náchylné. Většina lidí je smíšený typ, ale jedna z dóš bývá dominantní:

Typ Váta: Vlasy jsou od přírody tenké a rovné, k jejich zesílení může pomoci vyvážená strava. Pokud je typ váta v disbalanci, způsobuje suchost, krepatění a vypadávání vlasů.

Typ Pitta: Vlasy jsou vlnité a středně silné. Nerovnováha Pitty může vést k předčasnému šedivění, podráždění pokožky hlavy a vypadávání vlasů.

Typ Kapha: Lidé s dominantním typem vlasů Kapha mají obvykle husté a kudrnaté vlasy. Pokud je Kapha nevyvážená, může způsobovat abnormálně mastnou pokožku hlavy, lupy, svědění a vypadávání.

Doporučuji hřeben, který není moc velký a který je oválný. Měl by vám dobře padnout do ruky a mít dřevěné i štětinky. Je také důležité, aby byly štětinky rovné, bez kuliček na konci, aby vás jejich konce neškrábaly.

Ájurvédské rituály

Na zdraví vlasů se podle ájurvédy podepisuje hned několik faktorů: od stravy, po mytí přírodními šampóny až po ochranu před sluncem.

Mezi základy péče patří:

  • Pravidelné mytí vlasů přírodními prostředky 2-3 x týdně
  • Olejová masáž vlasů a vlasové pokožky před umytím
  • Zastřihování konečků po osmi až dvanácti týdnech
  • Vyhýbání se chemickým produktům – od šampónů po styling
  • Přehnané fénování a kulmování pod vysokou teplotou – tento zlozvyk poškozuje hlavně přirozeně slabé a sušší vlasy typu Váta
  • Ochrana před přímým slunečním zářením, třeba šátkem nebo vlasovým sprejem s UV ochranou
  • Správné česání vlasů dřevěným hřebenem: právě na tuto techniku se podíváme do detailu

Krok za krokem

Ať už je váš ájurvédský typ vlasů jakýkoliv, tajemství jejich česání platí pro všechny. Ananasha ho vysvětluje ve svém videu.

„Budete potřebovat jenom hřeben a je důležité, aby byl dřevěný. Doporučuji hřeben, který není moc velký a který je oválný. Měl by vám dobře padnout do ruky a mít dřevěné i štětinky. Je také důležité, aby byly štětinky rovné, bez kuliček na konci, aby vás jejich konce neškrábaly.

Pokožku hlavy a vlasy si zahřátým olejem můžete namasírovat i večer před ranním mytím vlasů. 

Vždycky začínáme od konečků vlasů, které si rozčešeme jako první, potom pokračujeme směrem nahoru ke středním délkám. Pak se dostáváme k vlasům nahoře u hlavy a ty češeme směrem dozadu – postupně od jednoho ucha k druhému. Při česání přitlačujeme kartáč druhou rukou, aby jeho hlavice masírovala vlasovou pokožku. Tím se prokrví, vlasy rychleji rostou a lépe se k nim dostávají živiny. Neucpávají se póry a přirozený maz se rozprostře po celé délce vlasu, což ho vyživí.

Vlasy si potom přehodíme na jednu stranu a češeme od zadní strany směrem dopředu, opět od jednoho ucha k druhému s přitlačením na pokožku, vystřídáme strany.

Naposled si vlasy přehodíme v předklonu dopředu a opět pročesáváme odzadu s masáží vlasové pokožky.

Vlasy můžete takto česat každý den, nebo aspoň dvakrát týdně. Nezáleží na jejich délce, podstatný je jen hřeben a pravidelnost.“ dodává.

Tip na konec

Tradiční ájurvédské postupy zahrnují olejování vlasů před jejich umytím. Pokožku hlavy a vlasy si zahřátým olejem můžete namasírovat i večer před ranním mytím vlasů. Nezapomeňte dát ručník na polštář, ať se nevzbudíte v mastném povlečení.

  1. Naneste teplý olej na pokožku hlavy. Můžete použít speciální vlasový olej, ale klidně i panenský olivový olej.
  2. Krouživými pohyby prstů masírujte celou pokožku hlavy. Jemná masáž pokožky hlavy zvyšuje průtok krve a zlepšuje pronikání oleje do hlubších vrstev pokožky.
  3. Jemně vmasírujte trochu oleje do kořínků vlasů až ke konečkům.
  4. Nechte působit aspoň 20 minut a vlasy umyjte přírodním šampónem.

Související…

Ájurvédský zázrak ghí: Je skutečně zdravější než máslo?
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek