Mnoho dívek si ve svém mladém věku neuvědomuje riziko rakoviny prsu a podceňuje tak prohlídky u lékaře. Pokud však nádorové onemocnění objeví až v pozdější fázi, šance na vyléčení rapidně klesají. Jakým způsobem mohou ženy riziko výskytu rakoviny prsu minimalizovat?
Centra pro kontrolu nemocí (CDC) zavedla kampaň „Bring Your Brave“, aby mladé ženy ve věku 18–44 let věděly o svých rizikových faktorech pro rozvoj rakoviny prsu. Zatímco většina karcinomu prsu se vyskytuje u žen nad 50 let, CDC uvádí, že 11 % nových nádorů prsu je diagnostikováno u žen mladších 45 let.
1. Už žádné cigarety
Desetiletá studie provedená v Norsku a Švédsku, které se zúčastnilo 102 098 žen, došla ke zjištění, že ty ženy, které kouřily deset a více cigaret denně po dobu alespoň dvaceti let, měly vyšší riziko vzniku invazivního karcinomu prsu. Dívky, které začaly kouřit před dovršením 15 let, měly dokonce o 50 % vyšší pravděpodobnost výskytu rakoviny prsu.
Článek publikovaný v časopise Journal of Clinical Oncology prozradil, že až 20 000 žen ve Spojených státech pokračuje v kouření i po diagnostice rakoviny prsu. Autoři Dr. Barbara A. Parker a John P. Pierce z Kalifornské univerzity v San Diegu uvedli, že pacientky s rakovinou prsu, které přestanou kouřit, mohou významně zvýšit přínos pooperační chemoterapie.
2. Pozor na nadváhu v oblasti pasu
Pokud index tělesné hmotnosti (BMI) stoupá, roste s ním také riziko rakoviny prsu. A to především pokud se potýkáte s nadváhou kolem pasu. Břišní tuk je zvláště metabolicky aktivní a produkuje růstové faktory a hormony, včetně estrogenu, které mohou stimulovat růst buněk rakoviny prsu. Dr. Walter Willett, profesor epidemiologie a výživy uvedl: „Pravděpodobně nejdůležitější věc, kterou mohou ženy udělat, aby snížily riziko rakoviny prsu, je zabránit nárůstu hmotnosti v dospělém věku.“
3. Vyhněte se alkoholu
Ženy, které konzumují dva až pět drinků denně, mají o 40 % vyšší pravděpodobnost, že dostanou rakovinu prsu. Ve skutečnosti pouze jedna sklenička denně může zvýšit riziko rakoviny o zhruba 7 %.
4. Zapomeňte na červené maso
Nedávná analýza několika studií prokázala nejnižší riziko rakoviny prsu u žen s nejvyšším příjmem ovoce a zeleniny. Patří sem především potraviny bohaté na karotenoidy, jako jsou brambory, mrkev, dýně či rajčata, ale také tmavě zelená listová zelenina, jako je špenát či kapusta. Na základě řady studií, včetně dvacetiletého sledování mladých amerických zdravotních sester, navrhuje Americká společnost pro boj s rakovinou, aby ženy omezily spotřebu červeného masa (hovězí, vepřové a jehněčí) na dvě jídla týdně a značně omezily nebo se zcela vyhýbaly zpracovanému masu, jako je slanina, klobásy, párky.
5. Začněte se pravidelně hýbat
Pravidelné cvičení pomáhá předcházet rakovině prsu, chrání před mnoha dalšími chronickými nemocemi a pomáhá ženám dosáhnout a udržet si normální tělesnou hmotnost. Více než 50 studií provedených v této oblasti v mnoha zemích zjistilo, že aktivní ženy mají nižší riziko vzniku rakoviny prsu a nižší úmrtnost.
6. Kojte, pokud je to možné
Kojení představuje jeden z důležitých faktorů, jak se chránit před rakovinou prsu. Navíc čím déle budete kojit, tím riziko rakoviny klesá. Podívejme se například do rozvojového světa, kde ženy mají více dětí, které kojí pravidelně, a mají nižší výskyt rakoviny prsu oproti ženám v Evropě nebo Americe.
foto: Shutterstock, zdroj: Very Well