fbpx

Pátek Karla Křivana: Věčný sen o ideální dovolené 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Tentokrát lehce zasněná letní romance, která člověka v těchto dnech může potkat cestou do práce tramvají

Zveřejněno: 5. 7. 2024

Začalo léto a poslední, po čem toužím, je strávit jeho sebemenší část s účastníky zájezdu. Průšvih ale je, že atmosféra odjezdů ve mně vyvolá stejné pocity, jaké před mnoha desetiletími popsal John Steinbeck v kouzelné knížce Toulky s Charliem.

„Když jsem byl ještě moc mladý a táhlo mě to někam jinam, dospělí lidé mě ujišťovali, že dospělý věk mě z takových laskomin vyléčí. Když jsem byl už věkem dospělý, předpisovali mi jako lék střední léta. Ve středních letech mě ujišťovali, že mou horečku utiší zralejší věk, a když je mi teď osmapadesát, snad se o to postará stáří. Nic nepomáhá. Čtyři chraplavé hvizdy lodní sirény ještě stále způsobí, že se mi na zátylku rozježí vlasy a nohy začnou podupávat,“ píše Steinbeck.

Jen pohled na jakékoliv nádraží ve mně vyvolá potřebu nechat všeho, nasednout do libovolného vlaku a vyrazit.

„Hluk tryskáče, zabíhajícího se motoru, dokonce i dusot okovaných kopyt na dlažbě ve mně vyvolá to odvěké rozechvění, sucho v ústech a nepřítomný pohled, rozpálí se mi dlaně a žaludek se začne vysoko vzpínat v kleci žeber. Jinými slovy se to se mnou nijak nelepší. A ještě jinými slovy vandrák jednou, vandrák vždycky. Obávám se, že tahle nemoc je nevyléčitelná.“

Já to tak mám především s vlaky. Jen pohled na jakékoliv nádraží ve mně vyvolá potřebu nechat všeho, nasednout do libovolného vlaku a vyrazit. Bohužel moje ruka zůstane přilepená k tyči tramvaje, a tak o ideální dovolené jen sním.

Stačí, když to cítíte

Sedím v letním vedru ve stínu na louce pod stromem a čtu po čtyřiceti letech Waltera Scotta. Upíjím chlazené rosé a přikusuji k tomu meloun se slaným sýrem. Čas přestal existovat, já pomalu usínám a vítr mě ovívá, nikde nikdo, jen já a moje fantazie. Leč jsem chlapec z města, které nerad opouštím.

Takže mnohem raději bych v tom horkém létě seděl v nějakém dublinském pubu, přede mnou napůl vypitý tmavý stout a otevřený sešit. Zapisuji si do něj zážitky z cesty. Mám datum a jméno města, jinak nic. Čas přestal existovat a já cítím, kdykoliv se otevřou dveře, vůni moře.

Miluji vůni moře. Nemusím se v něm koupat, stačí cítit tu slanost. A ještě působivější jsou pohledy na něj. Asi by bylo lepší sedět v kavárně na trochu zašlé promenádě mého oblíbeného městečka Sitges kousek pod Barcelonou. Popíjím Rijochu, namáčím si podlouhlé piškotové těsto do čokolády, kouřím doutník, čtu Fiestu od Hemingwaye a přemýšlím, kde jsem cestou zahlédl papírnictví, abych si koupil sešit a v mistrově díle mohl pokračovat.

Zpátky do tramvaje

Čas přestal existovat. Znuděně pozoruji zábavné dvojice gayů, kteří se procházejí kolem, a říkám si, kde jsem udělal chybu, že jsem tu singl. To také není ono, dovolená má být veselá. Lepší by byla hospůdka Les Incorruptibles v Colmaru. Tady se spíš pije pivo než víno a vybavení trochu připomíná naše devadesátky. Čas přestal existovat. Chodí sem místní a já v duchu zkoumám, kdo je co zač, a můj mozek je zcela zaměstnán složitou úvahou, co si dám ve vedlejší restauraci k večeři. Takže zase starosti a žádná dovolená.

A tak stojím v té tramvaji, do uší mi drmolí kdosi cosi v jednom z mnoha podcastů, které poslouchám cestou do práce, protože je to příjemnější zábava než myslet na resty, které na mě čekají v kanclu. Vidím nastupovat rozjívenou rodinku s kufry, která zřejmě neuspěla v castingu na Účastníky zájezdu II. Musím někam vyrazit, říkám si.

Tak to bude celé léto. Dokud neuvidím nádraží, nevypnu podcast a neodkliknu zabookování hotelu v prvním místě, které mě napadne. Užijte si léto, na rozdíl od vzpomínek na něj netrvá dlouho. Čas existovat nepřestal.

Související…

Pátek Karla Křivana: Jak se my přeměnilo v oni
Karel Křivan

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...