Někdy bývá nazýván králem mezi ořechy. Makadamové ořechy přitom mají vysoký obsah kalorií a tuků. A to nejsou zrovna klasické vlastnosti, které byste si spojili se zdravým jídelníčkem. Makadamy jsou však jedinečným zdrojem klíčových živin a jsou prospěšné vašemu srdci. Jaké další výhody přináší jejich konzumace?
Vyvážená strava obsahující zhruba 150 gramů ořechů týdně významně prospívá zdraví. Ořechy se doporučují v boji proti kardiovaskulárním onemocněním a snižují riziko onemocnění diabetu 2. typu, uvádí Linus Pauling Institut. A mimo jiné pomáhají udržet optimální tělesnou hmotnost.
Makadamové ořechy obsahují stravitelnou vlákninu. Ta zpomaluje trávení, takže se cítíte delší dobu sytí, pomáhá také kontrolovat hladinu cukru v krvi a podporuje vyprazdňování. Ženy by měly konzumovat 20 gramů vlákniny denně, muži 30 až 35 gramů, doporučuje Harvard School of Public Health. Hrst makadamových ořechů obsahuje 2,4 gramu vlákniny, což představuje 12 procent minimální doporučené denní dávky.
Správné fungování červených krvinek
V makadamových ořeších naleznete větší množství stopových minerálů, jako je vápník, hořčík, železo, mangan, zinek nebo měď. Ta pomáhá udržet vaše tkáně pevné a odolné, aktivuje také lysyl-oxidasa, enzym potřebný pro tvorbu kolagenu a elastinu.
Měď zároveň podporuje produkci červených krvinek, jež získají přístup k železu, který potřebují ke správnému fungování. Hrst makadamových ořechů obsahuje 214 mg mědi (doporučený denní příjem je 900 mg).
Bojujte proti stáří
Mangan obsažený v makadamových ořeších zase aktivuje antioxidační enzymy, které bojují proti buněčnému poškození způsobující stárnutí a nemoci. Mimo jiné také urychluje hojení ran a podporuje růst kostí. Hrst makadamových ořechů zvyšuje příjem manganu o 1,2 miligramu, což představuje přibližně dvě třetiny doporučeného denního příjmu manganu pro ženy a polovinu doporučeného příjmu pro muže, jak uvádí Linus Pauling Institut.
Makadamové ořechy ale podle vědců snižují hlavně špatný cholesterol. Ve studii zveřejněné v časopise Journal of Nutrition z roku 2003 byla sledována skupina mužů s vysokým cholesterolem. Ti denně konzumovali mezi 43 a 100 gramy makadamových ořechů. Po čtyřech týdnech jejich celkový cholesterol klesl v průměru o 3 procenta a jejich špatný cholesterol klesl o 7 procent.
"Makadamové ořechy mají špatnou pověst kvůli svému vysokému obsahu tuku, ale naše výzkumy ukazují, že tuky, které obsahují, zejména mononenasycené mastné kyseliny, nemají negativní vliv na cholesterol," uvedl J. David Curb, vědec, lékař a pedagog z Havajské univerzity.
Makadamové stromy byly pojmenovány po vědci Johnu Macadamovi, příteli australského botanika s německými kořeny Ferdinanda von Muellera. Ironií je, že Macadam zemřel na palubě lodi mířící do Austrálie, aby mohl ochutnat ořech, který byl po něm pojmenován. Makadamové ořechy jsou velmi chutné. Díky jejich zdravotním výhodám byste je měli dopřávat svému tělu pravidelně.
foto: Shutterstock, zdroj: HealthyEating