Záviny z tvarohového těsta jsou vláčné a přitom mají krásně křupavou kůrku. Naplnit se dají různě – od strouhaných jablek po špenát. Kombinace mrkve a mandlí je jemná a koriandr dodá říz.
Závin na slano není jen tečka, která dovede k dokonalosti váš oběd. Slané záviny se zeleninou mohou nahradit klidně jedno hlavní jídlo. A jejich nespornou výhodou je také to, že se dají jíst i studené.
Na slaný závin budete potřebovat:
250 g tučného tvarohu
250 g hladké celozrnné mouky
250 g másla
sůl
cibuli
3 strouhané mrkve
hrstku loupaných mandlí
3 stroužky česneku
půl lžičky semínek koriandru
kmín
vajíčko na potření
olej
Postup:
Z tvarohu, změklého másla a mouky vypracujeme těsto, které se nelepí, a vyválíme ho do placky. Na oleji osmažíme cibulku, přidáme postrouhanou mrkev, česnek, osolíme, okořeníme kmínem a nakrájeným koriandrem. Na závěr vmícháme loupané mandle (nasekané nebo v celku) a necháme vychladnout. Studenou směs naneseme na připravené těsto, zavineme, pomažeme vajíčkem a posypeme kmínem. Dáme péct do trouby na 180 stupňů přibližně na 30 minut.
Čtěte také:
Vyrobte si pesto z medvědího čenseku
Ovesná kaše s oříškovým máslem
foto: Shutterstock