fbpx

Zveřejněno: 27. 8. 2017

Cizrna patří mezi nejoblíbenější luštěniny a není divu. Je křehká, chutná a použít se dá na tisíc a jeden způsob. Cizrnový salát patří mezi nejjednodušší varianty, jak si na této luštěnině pochutnat, přitom uspokojí i ty nejnáročnější strávníky.

Cizrna beraní je odedávna neodmyslitelnou součástí italské kuchyně. Říká se jí také římský hrách. Nelze zapřít, že jejím blízkým bráchou je nám známý hrách setý. Chutnají podobně, ale cizrna má přece jenom trochu navrch. A není to jen tím, že si mnozí z nás pamatují hrách v podivné konzistenci s vyvrhnutým vejcem (v horším případě buřtem) ze školních jídelen.

shutterstock 640875790
Pojďme si tedy raději říct, co je na cizrnový salát třeba:

1 plechovka konzervované cizrny
2 červené cibule
250 g cherry rajčat
2 žloutky z uvařených vajec
hrst rukoly
sůl
pepř
mletý kmín
150 g sýru feta

Na zálivku:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce medu
šťáva z jedné limetky
sůl
pepř

Příprava:

Cizrnu z konzervy slijeme, dobře propláchneme a vložíme do mísy. Rajčata pokrájíme na kolečka, cibuli na drobné proužky, rukolu natrháme na menší kousky, promícháme s cizrnou a nahrubo nastrouhanými vaječnými žloutky. Osolíme, opepříme a dochutíme mletým kmínem.

Ingredience na zálivku smícháme dohromady a dobře vymícháme, obzvlášť pokud nemáme tekutý med. Těsně před podáváním nalijeme na salát a dozdobíme feta sýrem. Podáváme dobře vychlazené.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...