fbpx

Zveřejněno: 12. 3. 2017

Quinoa se v českých obchodech objevila celkem nedávno a hned si získala chuťové pohárky snad každého z nás. Je dobrá, výživná a má univerzální použití. Nejjednodušší je zkusit ji jako zavářku do polévky. Když ji ale smícháte se zeleninou, vznikne nevšední salát pro všechny všední příležitosti.

Pokud ještě Merlík čilský neboli quinou, neznáte, jde o vzácný poklad Inků, který chutná jako máslová rýže. Přezdívku "matka zrn" si nevysloužila jen tak mimochodem. Nejenže je bohatá na vlákninu, ale také zvyšuje pohyblivost střev, čímž se zrychluje spalování tuků. 

quinoa shutter
Na lahodný salát pro dvě osoby budete potřebovat: 
1 větší hrnek uvařené černé quinoy
půlku červené papriky
půlku žluté papriky
100 g sýru řeckého typu
sůl (zkuste třeba solné květy)
sušený česnek
olej z vlašských ořechů
1 vejce natvrdo

Postup:

Papriky pokrájíme na menší kousky a smícháme s uvařenou quinoou. Samozřejmě se nekladou meze vlastní invenci a přidat můžeme i jinou zeleninu dle vlastní chuti. Ochutíme solí, sušeným česnekem a zlehka zakápneme olejem. Sýr rozdrobíme a vmícháme do salátu. Podáváme s vařeným vejcem.

Foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...