fbpx

Matthew McConaughey, Gwyneth Paltrow i Jiří Langmajer: Z červeného koberce rovnou do obytňáku 2 fotografie
Zdroj foto: Campiri

Luxusní resort v exotické destinaci? Ani náhodou! České i světové celebrity propadly cestování karavanem. Jako největší benefity zmiňují pocit svobody, soukromí a čas na chvíle strávené s rodinou a přáteli, který v hektickém světě showbusinessu často postrádají. A tak hollywoodský idol Matthew McConaughey, kráska Gwyneth Paltrow či Will Smith sedají ve svém volnu za volant a vydávají se vstříc dobrodružství a nekonečným možnostem v obytném domku na čtyřech kolech.

Zveřejněno: 9. 7. 2024

„Karavan pro mě není jen dopravní prostředek, je to životní styl, který mi umožňuje být blízko přírodě, cítit svobodu a mít čas na zamyšlení a prostor pro kreativitu a inspiraci,“ prohlašuje nadšeně americký herec Matthew McConaughey, který si svůj první obytný vůz pořídil již v roce 1996 a procestoval s ním celé Spojené státy. Ve své autobiografii Greenlights popisuje, jak mu tento typ cestování pomohl najít rovnováhu mezi prací a volným časem. Dokonce si ho sám uzpůsobil k odpočinku a rozjímání.

Do úprav svého obytňáku se pustila i další hollywoodská star – herec Will Smith a nutno říci, že rozhodně netroškařil. Jeho karavan přezdívaný „Heat“ v hodnotě 2,5 milionu dolarů je opravdovým luxusem na čtyřech kolech a patří mezi největší a nejdražší obytné vozy na světě. Dvoupatrový vzdušný prostor je vybavený masivním dřevěným nábytkem, moderními technologiemi v podobě domácího kina či chytrého osvětlení, ale i několika koupelnami a přepychovou kuchyní, kde si celá rodina Smithových může bez sebemenších problémů vychutnat společný oběd či večeři.

Zkrátka Spojené státy jsou zemí nekonečných možností a megalomanských nápadů. Není tedy divu, že právě americké celebrity utrácejí miliony dolarů, aby své karavany přetvořily v luxusní paláce, které budou věrnou kopií jejich moderních sídel.

Celá rodina máme rádi neformální styl cestování, což karavan dokonale ztělesňuje. Umožňuje nám trávit čas s dětmi a prozkoumávat nová místa, aniž bychom přišli o soukromí a svobodu, kterou v tradičních turistických destinacích často nemáme, říká Ashton Kutcher. 

„Lidé při cestování karavanem vyhledávají v první řadě komfort a pohodlí. Dnes by každý vůz měl splňovat určité minimum moderní doby v podobě technologií a pokročilého vybavení, které zpříjemní hodiny strávené na silnici,“ komentuje CEO společnosti Campiri Lukáš Janoušek.

Trochu skromnějším příbytkem disponuje i australský herec Chris Hemsworth, pro kterého je cestování karavanem srdcovou záležitostí. Se svou početnou rodinou rádi tráví společné chvíle poznáváním krás jeho rodného kontinentu. Svůj dům na kolech vlastní například i Ashton Kutcher, který jej dostal od své slavné manželky Mily Kunis jako narozeninové překvapení, a svůj dárek si nemůže vynachválit. „Celá rodina máme rádi neformální styl cestování, což karavan dokonale ztělesňuje. Umožňuje nám trávit čas s dětmi a prozkoumávat nová místa, aniž bychom přišli o soukromí a svobodu, kterou v tradičních turistických destinacích často nemáme,“ nechal se slyšet známý fešák.

ilustracni foto zdroj campiri4

Ilustrační foto, zdroj: Campiri


Cesta je cíl

Přestože je dobré mít vždy v hlavě předem stanovený plán cesty, který poskytne člověku přibližnou představu časové i fyzické náročnosti výletu, občas se vyplatí odbočit z hlavní a především rušné silnice. Nedaleké městečko, které není turisticky známé, může být zajímavým zpestřením na cestě do cílové destinace. Poznávat dosud neobjevená zákoutí se rozhodla i americká herečka Gwyneth Paltrow, která ve svém obytném voze podnikla dlouhou výpravu po slunečném floridském pobřeží. Na cestě ji doprovázel neméně slavný pár – zpěvačka Beyoncé a rapper Jay Z.

V karavanu mám zkrátka pocit, že jsme si s rodinou blíž a víc si užíváme společně strávený čas. Když se nám někde líbí, zůstaneme tam déle, a když ne, tak jednoduše popojedeme dál.

Stačí si jen sbalit kufr, vymyslet cíl výletu a vyrazit na cestu! Jednoduchost a nenáročnost karavaningu způsobily revoluci v rámci přístupu k cestování. Není třeba mít půl roku dopředu zamluvený předražený hotel plný nepříjemného personálu a otravných turistů. Přestože je vhodné znát dopředu kempy a místa, kde s karavanem můžete přenocovat, není to podmínkou úspěchu. Vše lze vymyslet za pochodu. „Obytný vůz je svobodou na kolech. Nejste svázáni přesnými daty a časy odletu. Není potřeba mít předem zamluvené hotely, protože postel určenou ke spánku si vezete s sebou. Při cestování karavanem jste pánem svého času a aktivit pouze vy sami,“ dodává CEO společnosti Campiri Lukáš Janoušek.

A všechny tyto zmiňované benefity oceňují i české hvězdy. Objevovat nepoznaná zákoutí české přírody se rozhodl na příklad herec Jiří Langmajer, pro kterého je obytňák synonymem relaxu a odpočinku, a herečce Alici Bendové změnil karavaning celkový pohled na cestování. Přeplněné hotely vyměnila za osobité prostředí, které je jejím druhým domovem. Obytný vůz využívá i v zimě, když s celou rodinou vyráží na hory.

„V karavanu mám zkrátka pocit, že jsme si s rodinou blíž a víc si užíváme společně strávený čas. Když se nám někde líbí, zůstaneme tam déle, a když ne, tak jednoduše popojedeme dál,“ uzavírá Janoušek..

Související…

Prodlužte si dovolenou na EURO 2024: Objevujte německé vinice obytným vozem
red

foto: Campiri, zdroj: Campiri

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...