fbpx


Zveřejněno: 26. 5. 2017

Černé plody šalvěje hispánské používali již staří Aztékové. A věděli proč. Chia semínka mají totiž úžasnou schopnost vázat na sebe vodu, díky níž upravují vodohospodářství v těle.

Pro tuto schopnost jsou také ceněna právě ve veganské kuchyni, kde smíchána s vodou po chvilce vytvoří tzv. „chia gel“, jež lze použít místo vejce. Jako např. v tomto receptu na skvělý chia perník, který pochází z další knihy sympatických českotřebovských veganek Katky a Veroniky. 

chia shutterstock 400090159

Chia semínka jsou rostlinnou alternativou živočišných vajíček.

Na chia perník potřebujeme:

¾ hrnku hladké mouky
¾ hrnku pšeničné celozrnné mouky
½ hrnku cukru
300 ml jakéhokoliv rostlinného mléka
2 lžíce kakaa
2 lžíce chia semínek
olej
marmeláda a kokos na dozdobení

Postup:

Semínka namočíme do malého množství vody a necháme chvíli odstát, dokud se nevytvoří onen pověstný chia gel. Mezitím smícháme všechny suché ingredience a pomalu přiléváme olej a rostlinné mléko. Nakonec přidáme semínka a pořádně promícháme. Vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180 ° 20–30 minut. Testujeme špejlí. Po vyndání necháme chvíli vychladnout a poté můžeme potřít marmeládou a ozdobit kokosem.

Čtěte také: 

Petr a Gabi Foodies: Skvělý chia puding 

Dejte si konopí. Srovnáte hormony

Znáte zdravé alternativy k méně prospěšným potravinám? 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Katka Balcarová a Veronika Chládková: Místo vejce banán, Místo kapra hlíva

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...