fbpx

Jsem na vrcholu, ale za manžela mám starce. Věkový rozdíl nás dostihl až teď 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Může vztah, kde je velký věkový rozdíl, fungovat? Někdy se problémy ukážou až později.

Zveřejněno: 27. 10. 2024

Velký věkový rozdíl ve vztahu dnes není nic neobvyklého. Na věku přeci nezáleží, že? Asi nejkurióznější vztah, co se týče věkového rozdílu, ztvárnili tvůrci filmu Harold a Maude, ve kterém se dvacetiletý mladík zamiluje do 79leté stařenky. Tam už není co řešit. Až bude Haroldovi čtyřicet, jeho milá bude pravděpodobně mrtvá. Co když se ale zamiluje muž či žena do osoby "jen" o dvacet let starší? Dokud jste oba mladí či ve středním věku, tak to jde, ale když jeden začne stárnout, propast se začne zvětšovat.

Takovou zkušenost má Iva s Jaroslavem. Zamilovala se do něj, když jí bylo 26 let. Tehdy už byla tři roky po škole, takže když potkala 47letého charismatického vyzrálého Jardu, byla spokojená. Oba totiž už měli hýřivé období za sebou, ale samozřejmě že oplývali ještě dost silami i chutí na to si užít život. „Hodně jsme cestovali a já se divila, kolik energie Jarda má,“ vzpomíná Iva, která dodává, že to ona někdy byla unavenější než on. „Někdy bych i ocenila lenivou dovolenou na lehátku u moře, ale Jarda chtěl aktivní prázdniny. Byli jsme v Indii, na Bali, na horách na Slovensku či v Rakousku, projeli jsme západní pobřeží v Kalifornii,“ vyjmenovává Iva. O víkendech často jezdívali na výlety, po večerech si domů zvali přátele nebo chodili do kina. Věkový rozdíl 21 let jí tehdy vůbec nevadil.

Starcem ze dne na den

Cestovali i s dítětem, které se jim časem narodilo. „Jarda měl z prvního manželství už dospělého syna, ale když se nám narodila Klárka, dojalo mě, jak se chová. Měl obrovský elán. Myslím, že ho pozdní otcovství ještě více omladilo. Ani dítě nám nezabránilo v různých akcích. Buď jsme měli hlídání, nebo jsme vymysleli společný program. Jenže čas běžel, a když bylo Klárce okolo třinácti let, Jarda se začal měnit, ale takovou velkou rychlostí, že mě to překvapilo. Samozřejmě že nikdo nemládne. Čekala jsem, že budeme muset zvolnit tempo, ale on se změnil tak náhle,“ vzpomíná Iva.

Nemá sice žádné velké zdravotní potíže, ale dost si stěžuje na to, že nemůže spát a že má prostatu. Každou chvíli je u doktora nebo si hledá na internetu, co má za nemoc.

„Když bylo Jardovi 62 let, najednou s příchodem podzimu vše utnul. Překvapil mě jednak tím, že si ubral zakázky. Pracoval jako živnostník ve stavebninách a uměl dřít, ale najednou řekl, že už se těší do důchodu. Myslela jsem si, že chce mít více času na sebe, na nás, na různé zážitky, ale on se zavřel doma do obýváku a teď jen sleduje televizi,“ pokračuje Iva.

Ona sama má naopak pocit, že je právě na vrcholu. „Povýšili mě v práci, starám se o dceru, máme krásný dům a dluhy splacené. Je mi tak dobře, jsem ještě plná sil a Jarda mi už nestačí,“ přiznává. Najednou jí dochází, že věkový rozdíl nebyl dříve tak markantní jako teď. „Je z něj starý muž a já jsem ve středním věku. Nejde to dohromady,“ dodává Iva, na kterou se prý dříve okolí dívalo kvůli jejímu partnerovi skrz prsty, a ona to nechápala. Nyní už ano. 

Příprava předem

„Ve své terapeutické praxi se setkávám s klienty čelícími výzvám, které věkové rozdíly mezi partnery přinášejí – například děti z předchozích manželství, finance, odlišnost v potřebách, jiné životní tempo či životní fáze,“ řekla psychoterapeutka Hana Mikulová z Cestouterapie.cz pro idnes.cz. V článku také popsala, jak se můžeme vyhnout pozdějším problémům ve vztahu, kde je velký věkový rozdíl. Zmínila například ujasnit si dlouhodobé cíle, ptát se, jak budeme pokračovat v práci, zatímco druhý se těší do důchodu, a jak jsme připraveni na zdravotní problémy spojené se stárnutím.

Páry s pětiletým věkovým rozdílem mají o 18 procent vyšší riziko rozpadu vztahu než páry věkové stejné. Zajímavé pak je, že výše rizika u desetiletého věkového rozdílu vzrostla už na 39 procent a na poměrně velmi překvapujících 95 procent u lidí, jejichž věkový rozdíl je 20 a více let.

Iva se ale nepřipravila. Nedošlo jí, že její partner jednoho dne opravdu zestárne a že je naprosto normální být v šedesáti tak trochu ubrblaný děda. „Nemá sice žádné velké zdravotní potíže, ale dost si stěžuje na to, že nemůže spát a že má prostatu. Každou chvíli je u doktora nebo si hledá na internetu, co má za nemoc,“ popisuje Iva.

Podle studie v časopise Journal of Population Economics se spokojenost v páru, kde je velký rozdíl ve věku, časem zhoršuje, zejména když se stane nečekaná nemilá událost, například finanční potíže. Podle studie se s tímto lépe popasuje dvojice, která si je věkem blízká. „Odborníci například zjistili, že páry s pětiletým věkovým rozdílem mají o 18 procent vyšší riziko rozpadu vztahu než páry věkové stejné. Zajímavé pak je, že výše rizika u desetiletého věkového rozdílu vzrostla už na 39 procent a na poměrně velmi překvapujících 95 procent u lidí, jejichž věkový rozdíl je 20 a více let,“ píší novinky.cz.

Dynamika rodič – dítě

Nicméně vztahy se nedají zobecňovat, co platí někde, nemusí platit jinde. Podívejme se na vztah již zesnulého režiséra Karla Kachyni a jeho partnerky, herečky Aleny Mihulové, která byla o 41 let mladší než její manžel. I přes tak velký rozdíl to byla láska jako trám. Skončila očekávaně, tedy smrtí staršího partnera. Ohledně statistik na šťastné vztahy je opatrný i psychoterapeut Jan Vojtko, který pro Refresher řekl, že není možné určit ideální věkový rozdíl. Nicméně přiznal, že určitá rizika velkého věkového rozdílu jsou. „Existuje riziko, že v páru zavládne dynamika rodič-dítě a že se mladší z partnerů ocitne v tzv. infantilní rovině, což může mít na dynamiku vztahu velmi negativní vliv.“

Podobný názor má britská odbornice na vztahy Tracey Cox. Podle ní je problém, že ten starší ve vztahu je stále v pozici učitele. „Pokud jste ve vztahu starší partner, může vás nedostatek zkušeností a moudrosti vašeho milence frustrovat. Všechna zásadní rozhodnutí navíc pravděpodobně zůstanou na vás, i když byste někdy byli rádi, kdybyste toto břemeno nést nemuseli. A stejně jako oni se budou snažit působit zraleji, vy budete mít tendenci přizpůsobovat se jejich mládí,“ varuje pro dailymail.com.

Iva se rozejít nechce, svého muže miluje. Nechce ale také přijít o poslední roky, kdy si může dovolit být ještě chvíli mladá. Věkový rozdíl prostě má své nevýhody. Nehledě na to, že máte zcela odlišnou minulost a jiné vzpomínky na dětství. Je prostě logické, že když první už mohl k volbám a druhý se ještě nenarodil, tak ten starší bude ztrácet síly o dost dříve. A na to je třeba se připravit a nic si nenalhávat.

Související…

Děti nechcete, ale bojíte se, že budete litovat? Velké dilema dnešních třicátníků
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...