S blížícím se létem začnou být v kurzu lehká jídla, která dobře nasytí žaludek a uspokojí i naše chuťové potřeby, zároveň ale nebudou těžká do žaludku a nabídnou prostor pro kreativitu. Přesně to splňuje těstovinový salát s čočkovou majonézou.
Čočka se dá vařit na sto způsobů a kombinovat ji s jinými potravinami také není na škodu. Vznikne tak zajímavá gastronomická symfonie. Připravit se z ní dá nejen chutná pomazánka, ale i skvělá majonéza. Ve spojení s těstovinami pak vytvoří zajímavý chuťový zážitek.
Na lahodné jídlo pro dvě osoby budeme potřebovat:
250 g těstovin
okurka
rajčata
černé olivy
bazalka
sekaná petrželka
na zálivku:
hrst červené čočky
olivový olej
cibule
dijonská hořčice
sůl
pepř
lahůdkové droždí
Postup:
Těstoviny a čočku uvaříme a necháme vychladnout. Na oleji osmažíme cibulku, kterou vmícháme do studené čočky a v mixéru vytvoříme hladkou hmotu. Postupně přidáváme olivový olej a vyšleháme do nadýchané, středně husté kaše. Spotřeba oleje je různá podle toho, jak vodová je čočka. Přidáme hořčici podle chuti, dosolíme, dopepříme a zasypeme trochou lahůdkového droždí. Vzniklá „majonéza“ by měla mít hustotu klasické majonézy.
Okurku, rajčata a olivy pokrájíme, smícháme s těstovinami a na závěr přidáme čočkovou majonézu. Necháme dobře vychladnout. Před podáváním posypeme sekanou petrželkou a bazalkou.
Čtěte také:
Náhražky masa, které si zamilují i masožravci!
Jaro přeje fit svačinám. Dejte si bulgurový salát
Zdravý jarní oběd? Teplá zelenina s kukuřicí a praženými kešu oříšky
foto: Shutterstock