fbpx

Flat white ani frappuccino už nefrčí. Hitem je latté s jarní cibulkou 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Čína představila světu hedvábí, porcelán i čaj. A pak kávu. V mnoha variantách.

Zveřejněno: 8. 6. 2024

Nikdo přesně neví, jak, kde a kdy cibulkové latté vzniklo. Jisté ale je, že ačkoliv na první dobrou působí jako něco, co pejsek a kočička mohli podávat ke svému slavnému dortu ze všeho, co doma našli, tenhle nápad začal žít svým vlastním životem a mezi milovníky kávy (nebo bizarností?) si získal řadu příznivců.

Dark cuisine

Je to nejnovější přírůstek do stále se rozrůstajícího seznamu bizarních kombinací potravin, kterým se obecně říká „temná kuchyně“ nebo v Číně „hei an liao li“.

Příkladů dark cuisine by se daly najít tisíce, těhotné by mohly vyprávět. Zmrzlina s kyselými okurkami, buřty s marmeládou, ale také hlína, molitan nebo omítka – s čímkoliv. Ne nadarmo se těhotenství říká „jiný stav“. Neodolatelná chuť na nezvyklé nebo nepoživatelné látky má dokonce svůj vlastní název – Pica syndrom.

Související…

Devět divných sportů, které na letní olympiádě naštěstí už neuvidíme
Jan Handl

Nicméně bizarní chutě nejsou zdaleka jen výsadou těhotných. Mají je jak muži, tak ženy, tak všechna další pohlaví napříč etniky. Ale zůstaňme v Číně: z 56 etnických skupin v Číně tvoří více než 90 % populace příslušníci národa Han. Jejich tradiční pochoutkou je Tanghulu, nebo také Bing Tanghulu. Obvykle se vyrábí tak, že se ovoce (jahody, mandarinky, banán, …, cokoliv), prokládané ořechy, napíchne na bambusové jehly (jak to provádí s ořechy??), namočí do cukrového sirupu a nechá „dozrát“ tak, že cukrová vrstva vytvoří na ovoci křupavou, lahodnou krustu.

Nic zvláštního, že? Ovšem existují i takové varianty této laskominy, jejichž představa konzumace vyvolává minimálně mezi Evropany mírně řečeno smíšené pocity. Tanghulu z okurek bychom možná ještě zvládli, ale co takové tanghulu z kuřecích pařátků?  Bez legrace: připravuje se tak, že se pařátky podusí a… šoupnou do cukrového sirupu. Ano, někdo to jí.

10 chicken paw bingtanghulu

Chicken paw bingtanghulu.


Kávu si osladím…cibulkou

Latté s jarní cibulkou je v porovnání s „Chicken paw tanghulu“ záležitostí pro odpolední kroužek vyšívání v katolické škole. Na internetu ovšem rozvířilo diskuse. Stačí na TikToku nebo Instragramu vyhledat hashtag #springonionlatte a… uvidíte sami.

Název „Cibulkové latté“ není žádný majstrštyk znaveného kreativce. Na nic si nehraje, dostanete přesně to, co si objednáte.  Na dno šálku vám místo mleté Jihlavanky nasypou vrstvu krájené cibulkové natě, přidají kostky ledu, mléko a kávu, a korunují to další vrstvou aromatické cibulkové natě. Ptáte se proč? Odpověď je jednoduchá: proč ne?

Reakce jsou smíšené, což se zřejmě dalo očekávat. Co se mě osobně týká, vezmu-li v potaz, že nápad pochází z Číny, kde se s kávou čaruje i mnohem, mnohem divočejším způsobem (dáte si lattíčko s baby chobotničkou nebo stoletým vejcem?), jarní cibulka zní docela nevinně. Ale díky, tenhle trend nechám kolem sebe prosvištět a zmizet v propadlišti času. Své hipsterské roky mám už za sebou.

Mimochodem: stoleté vejce se vyrábí ze syrových slepičích, kachních nebo křepelčích vajec, která se obalí ve směsi vápna, jílu, popela a rýžových plev a nechají se minimálně tři měsíce uzrát. Do kávy ideál.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...