fbpx

Jeden na jednoho. Když máš jedno dítě, jako samoživitel jsi vyhrál jackpot 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jakých je 10 největších benefitů být sám s jedním dítětem? Můžete si společně užívat života a nikdo vám do toho nekecá. A můžete být sami sebou.

Zveřejněno: 2. 7. 2024

Sama a spokojená. Tak to mám a uvědomuji si to dnes a denně, když se ráno ve školce potkávám s vysátými rodiči, kteří, byť v páru, vychovávají spolu jedno a více dětí. I když je jen jedno, je potřeba se na všem domluvit. A když jich je více, i ve dvou padáte na ústa, abyste sladili všechno vyzvedávání, kroužky, záliby a jedinečné charaktery vícera potomků.

Mateřství samoživitelky – a samozřejmě i otce samoživitele – může na první pohled vypadat jako hromada práce a neustálý boj se stresem, honba o čas a finance, ale pravda je často úplně jiná. Zvláště když máte jen jedno dítě, může být váš život mnohem jednodušší a radostnější, než byste si představovali. Nemusíte rozdělovat svou pozornost mezi několik dětí a nečíhají na vás často zbytečné a nervózní hádky s druhým rodičem. S jedním dítětem máte vše pod kontrolou a můžete se plně soustředit na to, co je opravdu důležité. Pro něj i pro vás.

„Manželka začala pracovat a já teď nemám kšeft, takže děti jsou na mně. Dlouhodobě je to neudržitelné,“ stěžuje si dennodenně ráno Matěj (47 let), otec dvou školkových dětí. „Vůbec to nezvládáme, žena chodí domů každý večer v pět, navíc nás to stejně neuživí, jsme úplně vyřízení. Děti mají kroužky, ale hlavně spoustu dalších potřeb. Když ráno Matěje s úsměvem poslouchám, uvědomuju si, jaký jsem vyhrála jackpot. Jsem sice se synem sama, prací mám víc, ale všechno krásně zvládáme. Že by to bylo i tím, že absence partnera je v některých případech vlastně velká výhra?

Vlastně těch výher je hned několik. Souhlasíte jako samoživitelé s tímto desaterem?

10 nesporných výhod single mateřství jednoho dítěte

Být rodičem samoživitelem jednoho dítěte může znít jako výzva, ale přitom toto zaklínadlo v sobě skrývá mnoho nečekaných výhod. Bez neustálých diskusí a kompromisů a hádek s druhým rodičem a s menším počtem dětí „na starost“ (samozřejmě i na radost) můžete objevit potěšení a jednoduchost, které vám mohou ostatní rodiče jen závidět.

Související…

Být single je pecka. A když už vztah, tak jedině na dobu určitou
Kristýna Nedobitá

Kdo říká, že být samoživitelkou jednoho dítěte je těžké, ten očividně nezná všechny skvělé výhody, které to přináší. Od méně stresu po relativně více klidu, „osamělí“ rodiče jednoho dítěte se mohou cítit jako superhrdinové…

Jednou z největších výhod je absolutní svoboda rozhodování. Nemusíte se dohadovat s partnerem o tom, jakou školu vybrat, nebo kdy je nejlepší čas na večeři. Máte plnou kontrolu nad každým aspektem života vašeho i svého dítěte, což vám dává neuvěřitelný pocit „moci“ – ano, není to nejlépe řečeno, ale i slovo moc může být použito – a sebedůvěry. Navíc s jediným dítětem je logistika denních aktivit mnohem jednodušší – žádné složité plánování a logistika rozvozů na kroužky a zpět.

A pak je tu ta nejlepší část – kvalitní čas s vaším dítětem. Můžete se plně ponořit do společných her, výletů a dobrodružství bez toho, aby vás rušili další sourozenci. A další rodiče. Tento vztah jeden na jednoho je něco, co mnoho rodičů s více dětmi jen těžko zažije.

Takže, pokud jste rodičem samoživitelem jednoho dítěte, gratulujeme! Tak jestli si všechny ty klady ještě neuvědomujete, rádi vám je připomeneme.

1. Méně stresu, více klidu

Být samoživitelem jednoho dítěte znamená mít méně starostí s logistikou a plánováním. Není potřeba synchronizovat kalendáře s druhým rodičem ani s druhým dítětem.  Jasně, i jedno dítě někdy vydá za deset, ale pokud chcete a umíte si čas naplánovat, můžete se plně soustředit na potřeby jednoho malého člověka, což vám přinese odměnu v podobě méně stresu a více klidu ve vašem životě.

2. Do svého kouzelného měšce saháte jen vy sami

Finance jsou u mnoha samoživitelů (prý) problém. Záleží ale na tom, jak moc jste činorodí a pracovití. Finanční plánování je totiž u jednoho dítěte mnohem snazší a navíc si můžete i leccos dovolit. Finance máte plně pod kontrolou jen vy.

Od kamarádek často slýchám „jedno dítě – žádné dítě“. A ono to tak je, uvědomila jsem si časem.

Nemusíte rozpočítávat každý výdaj na dvě nebo tři děti a máte více peněz na to, abyste poskytli „svému jedináčkovi“ to nejlepší. Můžete investovat do kvalitního vzdělání, zájmových aktivit nebo si prostě dopřát více společných výletů a zážitků.

3. O tom, co s děckem dělat, rozhodujete jen vy dva

Ve dvou se to lépe táhne, a pokud jste s dítětem sehraná dvojka, je to bomba. Máte jedinečného parťáka a to už vám nikdo nikdy nevezme. S jedním dítětem máte (tedy většinou) více času na individuální péči. A mezi vámi  vzniká skvělý vztah. Můžete si užívat společné chvíle bez neustálého rozptylování dalšími dětmi. Jasně, někdy je toho moc a pomoc byste uvítali, ale i ten klid si většinou lze najít. Partnerství „jeden na jednoho“  umožňuje hlubší a kvalitnější interakce, které jsou, opět většinou, přínosné pro emocionální a psychický vývoj dítěte. A otevřeně, i ten náš.

4. Volnost a flexibilita v rozhodování

Rozhodování o výchově a denních aktivitách je mnohem jednodušší, když nemusíte konzultovat každé rozhodnutí s druhým rodičem. Máte plnou kontrolu nad tím, jaký životní styl povedete, a můžete se rychle přizpůsobit změnám a novým situacím. Ono je to vlastně i o tom, že si jíte, kdy a co chcete. A nemusíte trávit hodiny u plotny, protože děti většinou nevyžadují menu o třech chodech, teplé večeře a zvěřinové speciality.

5. Více prostoru pro sebe

S jedním dítětem je snazší si najít čas pro sebe. Ano, i když jste samoživitel. Dítě tráví dny ve škole nebo školce a vám by se tak mělo dařit vyvážit svůj osobní a rodinný život. A ano, to je pro naše duševní zdraví a celkovou pohodu dost důležité. Jistě, občas vypadáme, v mém případě, jako matky hysterky, ale to se ve společné výchově  více dětí nemění – hysterické výstupy míváte často i vzhledem k druhému partnerovi, není-liž pravda? Mít prostor pro relaxaci a osobní růst je důležité pro to, abyste byla nejen dobrá matka či otec, ale i šťastný a naplněný člověk, který má prostor pro své záliby a koníčky.

6. Méně hádek a konfliktů

Samoživitelství znamená méně hádek a konfliktů s partnerem. Tedy, znamená žádné! Nemusíte se dohadovat o výchově, finančních otázkách nebo domácích pracích. Tento klid a harmonie se přenáší i na dítě, které roste v méně stresujícím a konfliktním prostředí. U některých z nás to platí dvojnásob.

7. Silnější vazba s dítětem

Jedináček často vytváří silnější vazbu s rodičem, protože má veškerou pozornost. Toto pouto je obvykle velmi pevné a plné důvěry, což je skvělý základ pro budoucí vztahy a osobnostní rozvoj dítěte. Můžete se stát jeho nejlepším přítelem a největší oporou.

m shutterstock 2174814245

Můžete jej formovat a vysvětlovat mu daleko více věcí jedním způsobem, který se samozřejmě mění podle toho, jak se mění vaše dítě. Jistě, i nám se může později výchova vymknout z ruky a potomek nás překvapí nějakou děsivou peckou. Potom budeme sami na její zvládnutí, ale pokud je vztah mezi námi ideální, doufejme, že se tomu vyhneme.

8. Větší kontrola nad domácností aneb úklid a pořádek

Když jste jediným dospělým v domácnosti, máte plnou kontrolu nad jejím chodem. Můžete si vytvořit domácí prostředí přesně podle svých představ a potřeb. Ať už jde o uspořádání nábytku, výběr jídelníčku nebo domácí pravidla, máte poslední slovo. Míváte skvěle uklizeno, pořídíte si doplňky a hračky podle barev a barevných odstínů – je to děsné, pokoj mého syna dokonale ladí se zbytkem bytu. A i kdybych chtěla mít jen růžové ručníky a ložnici v lila, nikdo mi do toho nebude mluvit. A také mi nikdo nebude dělat doma „bordel“, tedy bude, ale jen malý...

9. Osobní růst a nezávislost

Být samoživitelem jednoho dítěte vás nutí být nezávislou a silnou osobností. Ať chcete či nechcete, většinou prostě musíte. Musíte zvládnout mnoho rolí najednou, což vede k osobnímu růstu a získání nových dovedností. Umíte si přivrtat police, odnesete v podstatě i velkou almaru nebo lednici… Tento proces vás učí trpělivosti, flexibilitě a schopnosti překonávat překážky. A to, s čím si neporadíte, postupně zvládnete i s dítětem, anebo si zavoláte kamaráda ku pomoci.

10. Větší pocit úspěchu – a to je ten jackpot

Každodenní úspěchy a pokroky vašeho dítěte jsou jen vaší zásluhou, což přináší obrovský pocit uspokojení a hrdosti. Vidět, jak vaše dítě roste a rozvíjí se díky vaší péči a lásce, je neocenitelná odměna, která vám dává smysl a naplňuje vás radostí. Naučil se sám číst, psát, počítat, zatímco vy pořád pracujete? No, není to super?

Zkrátka život samoživitele může být někdy náročný, ale má také své světlé stránky, které si mnoho lidí neuvědomuje. Zvláště pokud máte jen jedno dítě, přináší to řadu výhod, které mohou výrazně usnadnit a zpříjemnit váš každodenní život. Od kamarádek často slýchám „jedno dítě – žádné dítě“. A ono to tak je, uvědomila jsem si časem. Od méně stresujícího plánování a lepší finanční situace až po skvělý vztah s mým synem a můj vlastní osobní růst. Miluju být se synem sama. Náš životní styl mi (dobře, čas od času) umožňuje plně se věnovat svému dítěti a zároveň si užívat výhody nezávislosti a volnosti. Takže, pokud jste na stejné cestě a ve stejné situaci, vězte, že máte mnoho důvodů k radosti a hrdosti na sebe i na své dítě.

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...