fbpx

Pátek Karla Křivana: Proč bude Evropa v neděli fandit Španělsku 1 fotografie
zdroj: Profimedia

O jednom šestnáctiletém zázraku, který člověka nutí přemýšlet, co dělal v jeho věku

Zveřejněno: 12. 7. 2024

A co jsi dělal v šestnácti ty? To napadlo myslím nejen mě, když španělský týnejdžr Lamine Yamal kouzelně zakroutil míč do branky v semifinále fotbalového mistrovství Evropy. Kdo ho viděl hrát předešlé zápasy, ten navíc věděl, že nešlo o náhodu. Vstřelený gól byla odměna za radost, kterou svými kousky rozdával, na rozdíl od většiny ostatních účastníků klání, během uplynulého měsíce.

I vzpomněl jsem si na sebe v jeho věku. Řešil jsem uhry, mastné vlasy, nesportovní tělo, včelín v hlavě ze světa i stavu své mysli. Dala-li se myslí nazvat směs zmatku, nejistot, chaosu, nepřipravenosti a očekávání, kterou jsem v tom, co vám brání, aby vám nepršelo do krku, jak naše mozky nazvala učitelka Pátková, nosil a pokoušel každý den nějak srovnat, abych vyhověl rodičům, střední škole a vlastní představivosti. Té především.

Šampiónem v představách

Samozřejmě že jsem si podobné momenty, které španělský hráč právě zažívá, „v duchu“ přehrával. Když jsem byl sám, představoval jsem si před kuchyňskou linkou s hokejkou v ruce, kterak střílím vítězný gól Rusům na mistrovství světa v hokeji, nebo jsem zvedal vázu v obýváku coby vítězný pohár.

Je skvělé, když sny se opravdu mění ve skutečnost a lehkost talentu a odvahy nechává zaběhlé zvyklosti světa jen bezmocně zírat na svůj triumf.

Mnohem víc jsem si pak „žil“ ve světech svých hrdinů z knížek, které jsem hltal, kdykoliv byla příležitost. Vzpomínám, jak jsem objevil třeba Remarqua a záviděl jeho hrdinům, že mohou svoje problémy sdílet (to slovo bych tehdy nepoužil) s alkoholem, tak neodolatelně autorem popisovaným. A jak mě trápilo, že doba, kdy budu moci ochutnat tuto dosud zapovězenou součást světa lidí, kteří se v něm vyznají, mi přišla nemožně vzdálená.

Když jsem pak jednou zůstal sám doma po nějakém odjezdu rodičů kamsi na víkend a nalil jsem si do sváteční sklenky z otcovy láhve z Tuzexu pořádnou dávku ginu, byl jsem samozřejmě zklamaný, protože jsem se cítil všelijak, ale rozhodně ne hrdinsky. Chci říct, že jsem ve svých myšlenkách odcházel do světů smyšlených a nereálných, když mi bylo šestnáct. Protože jedině tak jsem mohl přežít.

Napojení na radost

Střih, pár desítek let pryč a koukám na šestnáctiletého útočníka, jak na skutečném stadionu před desítkami tisíc lidí jede reálný život, a moc mu přeju, aby v neděli tu svoji „vázu“ nad hlavu také zdvihl. Ne proto, že je mladý, ale protože je skvělé, když sny se opravdu mění ve skutečnost a lehkost talentu a odvahy nechává zaběhlé zvyklosti světa jen bezmocně zírat na svůj triumf.

Španělé asi nikdy neměli tolik fanoušků z celé Evropy, jako budou mít v neděli ve finále proti Anglii. Protože to, jak hrají, je jiný level, než na turnaji předvádí ostatní. Lidé chtějí, aby vyhrál ten lepší. Což se dá i zobecnit. Samozřejmě že nakonec se počítá jen vítězství a historie se neptá, jak jste toho dosáhli, což jistě připomene někdo z komentátorů ve studiu.

Leč oproti tomu jde ještě jedna stará pravda: Lidé si zapamatují to, co s vámi prožili. Kdy byli šťastní díky radosti, na niž se mohli alespoň na pár chvil s vámi napojit. Takže není důležité jen to, co dokážete, ale i jak. Což opravdu neplatí jen ve fotbale.

foto: Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...