fbpx

Nabijte svůj mozek: nejlepší potraviny, superpotraviny, bylinky, koření a doplňky stravy pro kognitivní zdraví mozku. Dalších 4 fotografií v galerii
Oldřich Pospíšil / DALL-E

Víte, že existují přírodní způsoby, jak zlepšit paměť, koncentraci a celkové zdraví mozku? Už jen tím, co jíme, dokážeme ovlivnit naše kognitivní funkce a kondici naší řídící centrály.

Zveřejněno: 30. 8. 2024

V dnešní uspěchané době je udržení špičkových kognitivních funkcí důležitější než kdy jindy. Ať už jste student, který se připravuje na zkoušky, profesionál, který denně řeší náročné pracovní úkoly, nebo někdo, kdo si cení bdělosti a bystrosti, zařazení potravin a doplňků stravy podporujících zdraví mozku do vašeho jídelníčku je více než doporučeníhodné. Podíváme se na nejvýznamnější potraviny, superpotraviny, bylinky, koření a doplňky stravy, které příznivě ovlivňují paměť, soustředění, myšlení i učení. 

Váš mozek je řídícím centrem vašeho těla, které je zodpovědné za regulaci každé myšlenky, pohybu a emoce. Aby fungoval optimálně, je nezbytné mu dodávat důležité živiny. Určitou roli sehrává samozřejmě genetika, ale strava může působit na kognitivní funkce a schopnost soustředění více, než si možná myslíte.

zdenstrn kitchen table with a large plate full of healthy foods 162f40fe d0f9 400d a54b e814f3590195

Síla potravin s účinky na mozek

Vše, co jíme, má vliv nejen na náš fyzický výkon a na správné fungování našich tělesných funkcí, ale také na výkon mozku. Bylo dokázáno, že následující potraviny mozku velmi prospívají:

Tučné ryby

Tučné ryby, jako jsou losos, pstruh nebo sardinky, mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou pro zdraví mozku nezbytné. Omega-3 hrají klíčovou roli při výstavbě mozkových a nervových buněk a jsou nezbytné pro snadnější učení a dobrou paměť. Pravidelná konzumace těchto ryb může zlepšit kognitivní funkce a také snížit riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Borůvky

Borůvky jsou plné antioxidantů, včetně flavonoidů, které prokazatelně usnadňují komunikaci mezi mozkovými buňkami, zlepšují paměť a snižují postupný pokles kognitivních funkcí. Jejich protizánětlivé vlastnosti také chrání mozek před takzvaným oxidačním stresem.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda, zejména její druhy s vysokým obsahem kakaa (nad 70 %), je bohatá na flavonoidy, kofein a antioxidanty. Tyto látky mohou podpořit mozkové funkce tím, že zvyšují průtok krve do mozku, zlepšují paměť a koncentraci a podporují celkové kognitivní funkce. Proto není od věci dopřát si kvalitní vysokoprocentní čokoládu v období, kdy čelíme pracovnímu nebo studijnímu stresu.

Brokolice

Brokolice je skvělým zdrojem antioxidantů a vitamínu K, který je nezbytný pro tvorbu sfingolipidů, což je druh tuku, který je hustě zabalen v mozkových buňkách. Studie naznačují, že vitamín K podporuje kognitivní funkce a zlepšuje paměť.

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou bohatá na antioxidanty a představují skvělý zdroj hořčíku, železa, zinku a mědi. Každá z těchto látek je důležitá pro zdraví mozku: Hořčík pro učení a paměť, železo pro optimální kognitivní funkce, zinek pro nervovou signalizaci a měď pro řízení nervových signálů.

Ořechy

Konzumací ořechů, zejména těch vlašských, můžete podpořit celkové zdraví mozku. Obsahují zdravé tuky, antioxidanty a vitamín E, které mohou chránit mozkové buňky před poškozením a podporovat duševní výkonnost. Pravidelná konzumace ořechů je spojována se zlepšením kognitivních funkcí a bystřejší pamětí.

Avokádo

Avokádo má vysoký obsah mononenasycených tuků, které podporují zdravý průtok krve, jenž je pro fungování mozku zásadní. Dodávají také foláty a vitamín K, které mohou pomoci předcházet vzniku krevních sraženin v mozku a zlepšovat kognitivní funkce.

Chcete se o tomto tématu dozvědět více? Přečtěte si článek s dalšími radami a tipy od molekulární a evoluční bioložky, Dr. Sabine Paul.

pro mozek obrazek

Bylinky a koření: Přírodní látky na posílení mozkové činnosti

 

Šalvěj

Šalvěj se tradičně používá ke zlepšení paměti a koncentrace. Obsahuje sloučeniny, které mohou omezovat odbourávání acetylcholinu, neurotransmiteru důležitého pro správnou funkci mozku.

Kurkuma

Kurkuma obsahuje kurkumin, sloučeninu se silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky. Kurkumin dokáže překonat hematoencefalickou bariéru, proniká přímo do mozku a prospívá jeho buňkám. Četné studie uvádějí, že kurkuma posiluje paměť, zmírňuje deprese a stimuluje růst nových mozkových buněk.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je oblíbená bylina proslulá svými vlastnostmi, které pozitivně ovlivňují mozek. Působí na průtok krve a bylo prokázáno, že zlepšuje paměť a zvyšuje rychlost zpracování informací u mladých i starších dospělých.

Rozmarýn

Rozmarýn obsahuje kyselinu karnosovou, která chrání mozek před poškozením volnými radikály. Pravidelná aromaterapie s rozmarýnovým olejem může pomoci zlepšit paměť a koncentraci.

zdenstrn food supplements for cognitive support in the style of 593637cf 602b 4cdc aa26 6e197c28b93a

Doplňky stravy na podporu kognitivních funkcí

Doplňky stravy omega-3

Pro ty, kteří nekonzumují dostatek ryb, mohou být výbornou alternativou doplňky omega-3. Jejich užívání je spojováno s lepší funkcí mozku, lepší pamětí a nižším rizikem poklesu kognitivních funkcí.

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri je bylina používaná ve východní medicíně (zejména v ájurvédě a v čínské medicíně) pro své blahodárné účinky na mozek a myšlení. Pomáhá zlepšovat paměť, pozornost a schopnost zpracovávat informace. Úspěšně pomáhá bojovat i se stresem nebo nekvalitním spánkem. Najdete ji nejčastěji jako výtažek pod názvem brahmi.

Rhodiola rosea

Rhodiola rosea je adaptogen, přírodní látka, která pomáhá tělu přizpůsobit se stresu. Snižuje únavu a úzkost, zlepšuje kognitivní funkce a podporuje myšlení.

Vitamín B12

Vitamín B12 je klíčový pro udržení zdravých nervových buněk a tvorbu DNA a RNA, genetického materiálu těla. Nedostatek vitamínu B12 může vést k poruchám kognitivních funkcí, proto je jeho doplňování prospěšné zejména pro vegetariány a starší osoby, které ho v mnoha případech nepřijímají v dostatečném množství ze stravy.

TIP: Řadu kvalitních doplňků stravy zakoupíte i v běžné síti drogerií, například v dm.

Praktické tipy pro zařazení potravin a doplňků stravy podporujících zdraví mozku

  1. Rozmanitost stravy: Zařaďte do svého každodenního stravování různé výše uvedené potraviny a superpotraviny. Začněte svůj den například se smoothie s borůvkami, špenátem a lžičkou kurkumy.
  2. Svačte chytře: Mějte po ruce ořechy, dýňová semínka a hořkou čokoládu, abyste si mohli dát rychlou svačinu na povzbuzení mozku.
  3. Bylinné čaje: Vezměte si na pomoc bylinné čaje, které vám pomohou zlepšit koncentraci. Vychutnejte si čaje z rozmarýnu, šalvěje nebo ginkgo biloby a využijte jejich příznivých účinků na fungování mozku.
  4. Doplňky stravy: Před zahájením užívání jakýchkoli nových doplňků se poraďte s lékařem, zejména pokud máte stávající zdravotní potíže nebo užíváte jiné léky.
  5. Důslednost je klíčová: Pravidelná konzumace zdraví prospěšných potravin nebo superpotravin v menším množství je blahodárnější než jejich příležitostný velký příjem. Důležité je zařadit výživné potraviny a bylinky do svého jídelníčku a konzumovat je pravidelně, ideálně každý den.

Související…

Sedm potravin, které zlepší vaše myšlení a fungování mozku
Komerční článek

foto: Oldřich Pospíšil / DALL-E, zdroj: Externí článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...