fbpx

Co dělat, když vlasy nekontrolovaně padají? Odbornice radí, jak na bohatou kštici 2 fotografie
Petra Vavrušková. (zdroj: se svolením Petry Vavruškové)

Je vůbec možné zabránit nekontrolovatelnému padání vlasů, které má většinou velmi neblahý vliv na psychiku i sebevědomí ženy?

Zveřejněno: 4. 8. 2024

Vlasy jsou korunou krásy každé ženy. V určitém životním období však mohou nastat situace, kdy začnou nadměrně vypadávat. Stává se tak typicky po porodu, v menopauze, ale také třeba vlivem nějaké nemoci či užívání léků. Důvodů, proč vlasy padají, je celá řada. 

Dospělý člověk má na hlavě kolem 150 tisíc vlasů. Denně jich přibližně sto vypadne, což je naprosto běžný jev a není potřeba se tím nijak znepokojovat. Mnoho žen se však v průběhu svého života setká s větším vypadáváním vlasů. Typicky na jaře a na podzim  si můžeme všimnout, že si vyčesáváme více vlasů než obvykle. I to je zcela normální a nejedná se o nic, čeho bychom se museli obávat. Vaše kštice se zkrátka jen obměňuje podobně, jako je tomu u srsti zvířat.

Bez rozdílu věku

Vypadávání vlasů se netýká pouze starších žen, ale i mladých dívek. Tento stav se někdy upraví sám, jindy je však třeba zkonzultovat jej s odborníkem. Podle odbornice na vlasovou pokožku a spolumajitelky Vlasového studia Vavruškovi Petry Vavruškové, v současné době přibývá mladých žen a dívek, které trápí padání vlasů v souvislosti s léčbou antidepresivy. „U starších žen se pak často setkávám s nadměrným vypadáváním vlasů v období menopauzy. S tímto problémem se však obecně setkávají lidé, kteří trpí dlouhodobým stresem nebo projdou nějakým traumatem,“ vysvětluje Vavrušková. Dalším důvodem výpadku mohou být také dědičné, případně získané anomálie vlasového stvolu.

Související…

Alici začaly padat vlasy v osmnácti. Alopecie postihuje ženy i muže, léčba zabere jen někomu
Martina Malá

Padání vlasů je také velkým strašákem pro většinu novopečených maminek. V průběhu těhotenství se obvykle pyšní bujnou a krásnou kšticí, jenže po porodu a v období kojení přichází nadměrné vypadávání. To je velmi časté a ve většině případů se vše upraví v době, kdy žena přestane kojit, mnohdy i dříve. V těhotenství vlivem vysoké hladiny hormonu estrogenu vlasy často téměř nepadají. Po porodu se pak hormonální stav vrací do normálu, což trvá u každé ženy jinou dobu,  a vlasy začínají opět padat.

Petra Vavrušková doporučuje svým klientkám speciální vlasovou kúru, kterou je však možné zahájit po ukončení kojení. „Velmi prospěšná je kúra ze 100% aminexilu, což je vzácná molekula, která působí proti vypadávání vlasů. Je to neuvěřitelný zázrak,“ říká vlasová odbornice.

Dalšími příčinami nadměrného padání vlasů mohou být podle Petry Vavruškové například hormonální změny v období menopauzy, onemocnění štítné žlázy či jiné endokrinní poruchy, užívání některých léků, drastické diety, stres, jako jsou horečky, porod, chirurgická operace, hladovění nebo náhlé vysazení hormonální antikoncepce. Ať už je důvod vypadávání jakýkoliv, jakmile si všimnete, že nastala výraznější změna a padání vlasů se nezlepšuje, je lepší vyhledat odbornou pomoc.

Dlouhodobý problém

U některých žen i mužů může dojít k trvalé ztrátě vlasů. Toto onemocnění se nazývá alopecie a týká se i velmi mladých lidí. „U žen se typicky setkáváme s pomalým a difúzním řídnutím vlasů po celém povrchu vlasové pokožky. Plešatost se objevuje pouze vzácně,“ vysvětluje Vavrušková.

Další forma je ložisková, kdy se tvoří okrsky vypadaných vlasů, které bývají různě velké, a jednotlivá ložiska mohou postupně splývat. Pokud vypadnou všechny vlasy, dochází k takzvané totální alopecii, která může být spojena i s výpadkem ostatního ochlupení. V takovém případě se jedná o univerzální alopecii.

picture 31

Petra Vavrušková se spokojenou klientkou.


Jestliže vypadávají vlasy v týle, říká se tomu ofiáza. Zvláštní forma je jizvící alopecie, která vzniká jako výsledný stav v důsledku různých příčin: poranění, infekce, nádorové onemocnění v oblasti vlasové pokožky.

Péče profesionála je nenahraditelná

Petra Vavrušková vyvrací časté mýty, které se týkají pomoci při padání vlasů. Jednou z častých rad, jak bojovat s padáním vlasů, je jejich zkrácení, které by mělo pomoci. „Zkracování vlasů nemá vliv na kvalitu a výživu vlasových cibulek,“ vysvětluje odbornice. Stejně tak by se ženy neměly obávat barvení vlasů. „Pokud jsou vlasy barvené od odborníka, nemá to ve většině případů na padání vlasů vliv,“ dodává. Co naopak pomáhá, jsou různé vitaminové doplňky jako například selen, zinek, kyselina listová, kyselina hyaluronová a dále pak vitamíny A, C a E.

Pokud začnou ženě z ničeho nic padat vlasy, je vhodné se svěřit své kadeřnici. Podle Vavruškové by měla dobrá kadeřnice umět poradit na základě dobře provedené diagnostiky. Dodává však, že chybu neuděláte také návštěvou dermatologa.

Upozorňuje také na to, že kupovat vlasovou kosmetiku z drogerie není ten nejlepší krok. „Kosmetika z drogerie je neprofesionální a není zde možnost probrat vše s odborníkem. Kupujete zajíce v pytli. Je to takový pokus – omyl. Pokud máte vlasy nebarvené a nezničené, pak by to snad nemělo tolik vadit, ale od chvíle, kdy se začnete barvit, je vždy lepší svěřit se do rukou profesionálů,“ radí vlasová odbornice.

Jak probíhá diagnostika vlasů a vlasové pokožky? Podle Petry Vavruškové může kadeřník díky kameře, která zvětšuje až 300krát, posoudit a analyzovat problém. „Doporučujeme vždy hlavně prokrvování formou masáží s pomocí kvalitní kúry, která obsahuje aminexilové monodózy, jež se při nárazovém výpadku vlasů používají každý den po dobu 42 dnů. Tato kúra se doporučuje opakovat třikrát,“ radí Vavrušková s tím, že tato kúra není vhodná pro kojící matky.

 

foto: se svolením Petry Vavruškové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...