fbpx

Pátek Karla Křivana: Jak si brašnář střelil vlastní branku 1 fotografie
zdroj: Facebook Brašnářství Tlustý a spol.

Tentokrát máme v nabídce dvě názorné ukázky, jak nepečovat o značku, a jednu ukázku, jak pečovat o to, co je nadějné a co se do budoucna vyplatí

Zveřejněno: 9. 8. 2024

Chtěl jsem psát o tom, jak jedno pražské brašnářství poslalo po sítích zoufalou výzvu, že krachuje, a ať ho lidé zachrání tím, že si hned, ale opravdu hned, než bude pozdě, u něj něco koupí. Že tím prý udržíme zlaté české ručičky ve Vršovicích a podobně. Vím, že jsou ve Vršovicích, protože jsem si před rokem řekl, že u nich koupím pásek. Byl dražší, ale je hezký a kvalitní.

Nakonec se ukázalo, že to s tím krachem a pláčem byl spíš marketingový "fígl" a brašnářství jen chtělo podpořit asi slábnoucí prodeje. Cynik ve mně byl přesto potěšen. Alespoň mám pro studenty případovou studii o rozdílu mezi kreativitou a vy... čůraností. A ukázku, kterak zničit za jeden den značku a bohužel i důvěru v pojmy jako "kvalitní", "pomozte nám", "zachraňte domácí výrobu" a podobně. Ale řekl jsem si, že to víc rozvádět nebudu, je třeba být pozitivní v době, kdy lidem na tom druhém vadí cokoliv, co neodpovídá jeho vlastní představě o těch druhých lidech.

Co je to ta olympiáda?

Minule jsem psal o náctiletých studentech, kteří s vlastním nápadem uspěli v mezinárodní soutěži. Ale dnešní příběh o talentových studentech má zase negativní nádech, protože náš olympijský výbor není spokojen s tím, že se slovo olympijský používá, nejen když nastupuje reprezentace kdejakého gaunerského státu, ale také když studentky a studenti soutěží v rozličných vědomostních disciplínách.

Lhát se nemá, buďte velkorysí a nebojte se.

I zde to vydá na případovou studii pro zimní semestr, kterak arogantní píár může rozhodit pověst značky, která by měla být ráda, že je symbolem nejen běhání a přeskakování, ale také inteligence a bystrosti. Což se vzájemně nevylučuje, jak už věděli dávní Řekové, kteří olympiády vymysleli, a my jsme si v nové době ten název od nich jen vypůjčili pro sportovní zápolení, jež původně mělo i určitý jasný myšlenkový základ, ale to by bylo příliš složité pro prodej toho produktu, jak se dnes říká, kdy musíte být jednodušší a srozumitelní, že.

Takže žádná matematika nebo fyzika, nedělejte nám v tom zmatek, řekli si funkcionáři. Leč mezi tím jim asi došlo, že přece jen útočit na chytré mladé lidi není dobrá image, hodili zpátečku a tak je z negativní zprávy plichta.

Brašnář, nebo Panoš?

Ale jak říkám, je třeba dobrých zpráv a naštěstí ke konci psaní tohoto textu přišla. A hodí se k mému minulému pátku, je také o úspěchu mladého člověka. Navíc bych z předešlého odstavce mohl na někoho působit, že podceňuji sportovní aktivity.

Šestnáctiletý fotbalista Jiří Panoš nastoupil za Viktorii Plzeň v základní sestavě zápasu evropského poháru a dal gól. Krásnej gól. Znalec fotbalu a pamětník mnoha velkých mačů Jindřich Šídlo k tomu na X suše poznamenal: Nedvěd. No, ten hoch je na začátku cesty, myslím Panoše, ne Šídla, ale je dobře, že trenér má odvahu mladíka do důležitého zápasu postavit, a je moc dobře, že vstřelená branka byla oběma odvážlivcům odměnou.

Poučení z těchto tří událostí je jednoduché a nijak objevné: Lhát se nemá, buďte velkorysí a nebojte se. Což se lehce řekne u druhých a hůř splní u vlastního konání. Ale komu se včera spokojeněji usínalo? Brašnářovi, nebo Panošovi?

Související…

Pátek Karla Křivana: Student, který umí restartovat družice
Karel Křivan

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...